Kyselina hyaluronová: V jaké formě se musí vyskytovat v krému, aby fungovala

Zdroj: shutterstock
Prohlédněte si všechny fotografie (20)

Kosmetický svět v několika posledních letech doslova zaplavily produkty obsahující kyselinu hyaluronovou. Někde však najdeme označení hyaluron, hyaluronát, hyaluronát sodný. Je mezi tímto označením nějaký rozdíl? Co se skutečně v lahvičkách slibujících hloubkovou hydrataci a protivráskový efekt ukrývá?

Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí našeho těla a nalézá se zejména v mezibuněčné hmotě, ve velkém množství ve sklivci, kloubní tekutině, kůži. Je součástí tkání (pojivových, epiteliálních a nervových). Patří mezi polysacharidy (chcete-li, nepřesně cukry) o vysoké molekulové hmotnosti. V organizmu se vyskytuje převážně jako sůl, tzv. hyaluronát sodný (hyaluronan).

Jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou a hyaluronátem sodným?

V lidském těle a přírodě se kyselina hyaluronová (často označovaný jako hyaluronan) vyskytuje ve formě soli, nikoliv ve formě kyseliny. Proto je označení hyaluronan přesnější. Hyaluronát sodný je sůl, která vzniká derivací kyseliny hyaluronové (připravuje se převážně z jejích solí). Kyselina hyaluronová existuje většinou jen v chemických laboratořích, a za fyziologických podmínek ji v živých organizmech nenajdeme, jelikož je velmi kyselá a dochází k její rychlé degradaci. Název kyselina hyaluronová se v marketingu, nejen kosmetického průmyslu, používá jako synonymum soli (tedy hyaluronát sodný, hyaluronát, hyaluronan).

Z médií a sociálních sítích často slýcháváme o správné velikosti molekuly kyseliny hyaluronové. Není kyselina, jako kyselina. Ale jaká molekulová hmotnost je tedy ta správná?

A jak je to s velikostí molekul?

Mezi velikostí molekul kyseliny hyaluronové a hyaluronátem sodným není žádný rozdíl. Obě molekuly mohou mít stejné rozmezí molekulových hmotností (tedy hmotnost jednotkového látkového množství dané látky). Kyselinu hyaluronovou o vysoké molekulové hmotnosti je velmi složité připravit, právě pro její nestabilitu a rychlou degradaci.

Na čem závisí její pronikání přes kůži?

Vzhledem k nestabilitě a rychlé degradaci se kyselina hyaluronová na trhu téměř nevyskytuje. Téměř vždy se jedná o její soli – nejčastěji hyaluronát sodný. Pronikání hyaluronátu sodného je závislé na již zmiňované molekulové hmotnosti. Velké molekuly téměř skrze pokožku nepronikají. A naopak, čím je molekulová hmotnost menší, tím lépe do pokožky proniká.

Účinky v závislosti na velikosti molekul

Biologické účinky se liší v závislosti na její molekulové hmotnosti. Hyaluronan sodný o vysoké molekulové hmotnosti se uplatňuje v oční chirurgii, při výrobě očních kapek, prostředků na hojení ran, léčiv na popálenin, onemocnění chrupavek, kloubů a šlach, výrobě umělých kostních štěpů nebo náhradní tukové tkáně (prsní implantáty) a mnoho dalších.

Hyaluronát sodný o nižší molekulové hmotnosti se využívá při výrobě očních kapek (tzv. umělé slzy), léčivých přípravku na popáleniny, poranění rohovky, k regeneraci tkání a na léčbu atrofované kůže způsobené jejím stárnutím.

A jak je to s kyselinou hyaluronovou v kosmetických produktech?

Ve světě kosmetických ingrediencí INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredient, česky mezinárodní názvosloví kosmetických ingrediencí), se pod pojmem kyselina hyaluronová ukrývá hyaluronan sodný a je jedno, jakou molekulovou hmotnost má. Kombinace molekulových hmotností zaručuje jak efekt proti vráskám, tak hydrataci.

  • Protivráskového efektu dosáhnete používáním kosmetických přípravků s velmi nízkou molekulovou hmotností hyaluronátu sodného (v INCI označení Sodium Hyaluronate).
  • Hydrataci zajistí hyaluronát sodný o běžné a vyšší molekulové hmotnosti (Sodium Hyaluronate).
  • Lepší elasticitu kůže zajistí Hydrolyzed Sodium Hyaluronate.

Na závěr to nejdůležitější. Kyselina hyaluronová (hyaluronan) nabere mnohonásobně více vody, než je hmotnost její molekuly. A voda je přece život, hydratace a jen hydratovaná pleť bude pružná, bez jemných linek a vrásek.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky