Kyselina hyaluronová je relativně jednoduchý, přirozeně se vyskytující nesulfonovaný glykosaminoglykan – lineární, nevětvený polysacharid, složený z opakujících se disacharidových jednotek (kyseliny glukuronové a N-acetylglukosamin).

Hyaluronát sodný je sůl, která vznikne derivací kyseliny hyaluronové. Jelikož je tento polysacharid v přírodě přítomen zejména ve formě soli a nikoliv kyseliny, preferuje se pojmenování hyaluronan. Označení hyaluronan je přesnější, nicméně synonymum kyselina hyaluronová je široce zaužívaný termín.

Kyselina hyaluronová samozřejmě existuje také, ale většinou jen v chemických laboratořích. Jelikož rychle degraduje a její roztok je velmi kyselý, tak ji za fyziologických podmínek v živých organizmech nenajdeme.

Nyní se pokusíme vyvrátit některé z mýtů, které se kolem kyseliny hyaluronové, jejím účinkům a použití nejčastěji tradují.

Kyselina hyaluronová je produktem chemických laboratoří, je to tedy umělá látka, která není tělu vlastní

Toto tvrzení je velmi častý mýtus, přičemž opak je pravdou. Kyselina hyaluronová je v organizmech lidí i zvířat přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan (chemická látka odvozená od sacharidů). V organizmu vykonává řadu důležitých funkcí na orgánové i buněčné úrovni, podílí se na fyziologických i patologických dějích. Jednoduše řečeno, je přírodní a tělu vlastní substance. Nalézá se v mezibuněčné hmotě, největší depozitum je ve sklivci, synoviální (kloubní) tekutině, v místech její degradace – v játrech a slinivce břišní. Poměrně velké množství se nachází v kůži. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Odhaduje se, že celkové množství kyseliny hyaluronové v lidském těle je přibližně 15 g.

Ke kyselině hyaluronové a hyaluronátu sodnému se obecně vážou tato všeobecně nepravdivá a častá tvrzení:

  • Kyselina hyaluronová se nachází v živých organizmech. Hyaluronát sodný je laboratorním produktem a v lidském těle jej nenajdeme.
  • Hyaluronát sodný se získává chemickou reakci kyseliny hyaluronové a hyroxidu sodného.
  • Hyaluronát sodný byl vyvinut chemiky, aby stabilizoval kyselinu hyaluronovou a snížil jeho degradaci oxidací.
  • Hyaluronát sodný má menší molekulovou hmotnost než kyselina hyaluronová.

Kyselina hyaluronová je marketingový tah kosmetických firem, při zevním použití – tedy v pleťových přípravcích – je neúčinná

Penetrace hyaluronátu sodného je závislá na její molekulové hmotnosti. Menší molekuly penetrují do nejsvrchnější vrstvy kůže (epidermis). Proto se v pleťových produktech k zevnímu použití nachází nízkomolekulární forma, která pronikne až do epidermis a zaručí kvalitní a hloubkovou hydrataci. Poslední vědecké výzkumy v této oblasti daly vzniknout tzv. hybridní formě kyseliny hyaluronové – menší molekulová hmotnost pronikne do epidermis, větší zůstane na povrchu pleti a uzavře ji proti ztrátě vody. Kombinace různých molekulových hmotností zaručuje jak efekt proti vráskám, tak hydrataci.

Kyselina hyaluronová má stejné účinky jako botulotoxin (botox)

Nemá. Kyselina hyaluronová, jak již bylo řečeno, je přirozenou součástí lidského těla. Váže na sebe vodu, pojme přibližně tisícinásobek vody své hmotnosti a tím působí na pleť jako lifting. S přibývajícím věkem obsah kyseliny hyaluronové rapidně klesá, proto kůže ocení jak její zevní, tak transdermální použití, při které se injekčně vpraví do vnější vrstvy pokožky. Takto dostane pokožka pořádnou vrstvu hydratace a vyhladí jemné linky a vrásky. Efekt je okamžitý a vydrží několik měsíců. Její pravidelné doplňování je jedním z nejpřirozenějších způsobů jak o stárnoucí pleť pečovat.

Oproti tomu botulotoxin (botulin), známý také jako klobásový jed, je toxická látka, přírodní jed produkovaný bakteriemi Clostridium botulinum. Kosmetická forma botulotoxinu je přibližně tisíckrát zředěná, a v takových koncentracích je netoxická. Její účinek spočívá v uvolnění svalu – vyřadí svalovou tkáň z činnosti. Přerušením nervosvalového přenosu vzruchu dojde k požadovanému svalovému uvolnění, vyhlazení vrásek a nedochází k nežádoucí mimice. Další prohlubování vrásek se na dobu působení látky přeruší. Když účinky odezní, dochází k opětovné inervaci svalu.

Velkou výhodou kyseliny hyaluronové oproti botulotoxinu je, že mimika zůstává zachována. Závěrem tedy můžeme účinek botulotoxinu shrnout jako látku blokující pohyb, když se svaly nehýbou, mimické vrásky se neprohlubují. Botox není výplňový materiál a preferuje se jako preventivní opatření. Kdežto kyselina přirozeně hydratuje a slouží jako výplňový materiál.

Kyselina hyaluronová je vhodná pouze pro vyplnění hlubokých vrásek u starších žen nad padesát

Ano, to samozřejmě také, ale rovněž pro remodelaci lícních kostí, úpravu obličejových kontur, zvětšení a modelaci rtů, zvětšení prsou či vtažených jizev. Preparáty se liší podle velikosti částic gelu. Pro korekci hrubších vrásek a hrubších defektů se aplikují preparáty s většími částicemi, dokážou vyplnit jak hluboké vrásky, tak doplnit chybějící objem. Lékař tenkou stříkačkou aplikuje kyselinu hyaluronou přímo pod vrásku, čímž se vyplní defekt v podkoží a vráska se změlčí anebo vyhladí. Řidší forma je vhodná k vyplňování začínajících, jemných a povrchových vrásek. Zpomaluje proces jejich tvorby a oddaluje jiné invazivní procedury omlazení pleti.

Kyselina hyaluronová aplikovaná do kůže zvyšuje schopnost kůže vázat vodu, posiluje pružnost a podporuje tvorbu nových kolagenových a elastických vláken. Ošetřené části kůže jsou měkké, poddajné a mají přirozený vzhled. Spektrum jejích účinků je široké a není věkově limitováno.