V galerii najdete i další zvířecí mazlíky, kteří vám mohou pomoci s depresí.

Canisterapie (psi), felinoterapie (kočky), hippoterapie (koně) i další typy animoterapie nebo také zooterapie (léčení s pomocí zvířat) pomáhají nemocným s nejrůznějšími chorobami pohybového ústrojí, ale jsou prokázány i pozitivní účinky na psychiku. Vztah člověka a zvířete je totiž hluboce zakořeněný v lidském genomu a komunikace s dávno domestikovanými tvory nás vrací k přirozenosti a zákonům přírody.

AKTIVNÍ PES

Pes (i když je to fenka) má spíše „mužské“ vlastnosti.

Stačí ho pozorovat u jídelní misky! Přestože i z loveckého psa můžete vychovat pohodlného „gaučáka“, jeho podstata je aktivní. Každopádně svého majitele přinutí několikrát denně „vylézt z doupěte“. Už to může mít významný přínos pro psychiku. Pes svého pána velmi dobře chápe, často lépe než partner vystihne jeho náladu a přizpůsobí se jí.

Často můžeme pozorovat, že psi se časem identifikují se „šéfem smečky“ natolik, že lze najít společné rysy.

MAZLIVÁ KOČKA

Pokud žijete doma s kočkou, její energie na vás působí vlastně neustále. Hladit elektrizující kočičí kožíšek je jako relaxační procedura a předení, které při tom vychází bůhvíodkud z jejího těla, uklidňuje stejně jako zvuky moře nebo šumění lesa. Kočka je navíc na rozdíl od psa nenáročná na péči. Vydrží s dostatkem vody a suchého krmiva i tři dny doma sama. Sice vám po návratu jasně naznačí, že jste na ní spáchali křivdu, ale stejně jako uražená žena po chvíli lichocení a „dárků“ v podobě kočičích mlsků odpustí.

Mezi přínosy felinoterapie se také často zmiňuje optimalizace hodnot krevního tlaku nebo zmírnění neuróz nebo úprava spánku.