Podle čeho poznáte alkoholika, se dozvíte v galerii!

V posledních letech se změny ve vzdělanosti, zaměstnání a sociálním statusu žen odrážejí i v jejich přístupu ke konzumaci alkoholu. Jeho popíjením se pokoušejí ulevit si nebo uniknout stresu, depresím, nenaplněným vztahům i dalším obtížím. Ostatně – jednou za čas alkohol v rozumné dávce přece neškodí... Nebo ano?

Ano! Příjemně uvolňující účinky alkoholu svádějí k opakování a vypěstovat si na něm závislost lze i malými dávkami. Aby se ženy staly alkoholičkami, někdy stačí denně malé pivo. V tomto směru jsou mnohem náchylnější než muži. Co rozvine závislost:

* Denní konzumace

* Časté skryté popíjení

* Doušek po ránu

* Nutkavá chuť na alkohol

* Neschopnost regulovat množství popíjeného alkoholu

* Trávení volna aktivitami, při nichž je alkohol po ruce (večírky, restaurace, herny...)

* Ztráta zájmu o jiné činnosti, koníčky nebo vztahy

Ženy ničí snáz

Vlivu alkoholu podléhají ženy rychleji než muži. Mají totiž v těle nižší obsah vody, méně krve ke zředění alkoholu (vzhledem k menšímu objemu těla), vyšší obsah tuku (alkohol je rozpustný více ve vodě než v tuku), jejich játra jsou menší, což spolu s jiným poměrem látek v žaludku způsobuje, že se rychleji opijí a pomaleji střízliví.

Kombinace alkoholu s hypnotiky a analgetiky, což některé ženy aplikují, znamená další vážné ohrožení zdraví. Alkohol je vlastně neurotoxický jed, který častým užíváním narušuje funkčnost řady orgánů.

Alkohol a intimnosti

Popíjení alkoholu bývá spojeno se ztrátou sexuálních zábran. Zatímco ženy opojené alkoholem jsou uvolněnější a nápoj hraje úlohu afrodiziaka, u mužů bývá jeho působení spíše antisexuální.

Pití v těhotenství

Alkohol nesmírně ubližuje ještě nenarozeným dětem: 60 g alkoholu denně je kritická hranice závažného poškození plodu. Děti alkoholiček se rodí předčasně a s nižší porodní váhou, bývají postižené různými vývojovými vadami a zejména poruchami intelektu i chování.

300–350 lidí se každý rok v ČR smrtelně předávkuje legálně vyrobeným nepančovaným alkoholem.

8,6 l čistého alkoholu ročně spotřebuje průměrný Čech

4x vyšší pravděpodobnost, že bude také alkoholik, má dítě alkoholiků.

DVĚ SKUPINY ALKOHOLIČEK

1. Ženy, které začaly s pitím v rané dospělosti – u nich se dříve a rychleji rozvíjejí sociální poruchy i sexuální promiskuita. Konzumaci alkoholu často doplňují drogy. K projevům tělesného poškození, pokud se včas nepodrobí léčbě, u nich dochází již v mladém věku.

2. Ženy s pozvolným nástupem konzumace alkoholu – často k pití dochází po 30. až 40. roku jejich věku. Zkraje probíhá jako společenská aktivita a časem se změní v samotářské a tajné popíjení. Obvykle to souvisí se stresem, osamělostí, popřípadě i s nastupujícím klimakteriem.

Jeden z deseti

Alkoholismus je nevyléčitelná nemoc a mluvit se dá pouze o doživotní abstinenci. Takovou vůli však prokáže zhruba jen jeden z 10 alkoholiků. Kdo se stane na alkoholu závislým, téměř nikdy se už nenaučí získat nad ním kontrolu.

Krizová mateřská?

U jedné pětiny alkoholiček se rozvinula závislost na mateřské dovolené. Dítě je totiž částečně izoluje od budování kariéry, společnosti i koníčků a péče o ně i domácnost nedokáže plně uspokojit a naplnit jejich život. Některé z žen proto začnou pít kvůli pocitu ztráty svobody, nenaplněnosti života a stereotypu činností kolem dítěte.

Cirhóza za 5 let!

Podle klinických údajů se u žen jaterní cirhóza rozvíjí již po 5 letech při denní dávce cca 50 g alkoholu. U mužů po 10–20 letech při pití více než 130 g alkoholu denně.

Malé pivo obsahuje stejné množství alkoholu jako malý panák destilátu.

Průměrná Češka ve věkové kategorii 18–59 let vypije za rok o 3,7 l vína více než muž.

U mužů vzniká závislost zhruba po roce až pěti letech pití, u žen o polovinu rychleji!

Sklenka vína denně

Podle specialistů zabývajících se vlivem alkoholu, je pro zdraví člověka ideální jedna sklenka kvalitního červeného vína denně – patří k nejzdravějším také kvůli obsahu polyfenolů. Pravidelná malá dávka alkoholu snižuje nebezpečí úmrtí na různé choroby, jako je infarkt myokardu či vysoký tlak, zmenšuje výskyt ischemických chorob i cukrovky.

o 10 až 15 let mají alkoholici kratší život oproti nepijákům (častou příčinou smrti bývá sebevražda).