Jak zhubnout se dozvíte v galerii!

Na hřišti se rozcvičuje Blažej přezdívaný Remi, jenž workoutu propadl. Jeho svalnaté ruce naznačují, že cvičí denně. Mezi řečí občas vystřihne tzv. lidskou vlajku, kdy tělo dostane do horizontální polohy, přičemž se drží svislé tyče. Je to prý jeden z top cviků, kterých ve street workoutu můžete dosáhnout.

Méně zdatní zde mohou „jen“ posilovat a zlepšovat si kondici. Návodů je plný internet a sociální sítě, pomalu se formují nadšenci trenéři. Remi je jeden z nich a v Ostravě je na hřišti v určité hodiny k dispozici široké veřejnosti. Tedy nejčastěji chlapcům a mužům ve věku 16 až 35 let. Ale pozor, stále častěji se zapojují také dívky a ženy.

POULIČNÍ SPORTOVCI

Blažej se k workoutu dostal postupně, když před 12 lety zkoušel různé sporty. „Klasika – člověk tak od desíti let s něčím začne,“ říká. „U mě to bylo bojové umění. Pak se klub z mého města přestěhoval, a tak jsem hledal dál. Zaujaly mě pouliční záležitosti, až jsem se dostal k break dance. Tam začaly nějaké stojky a triky, až se ze mě stal tak trošku parkurista. To děláte různá salta, stojky na ruce a překonáváte překážky na ulicích. Pak nastal boom workoutu. Vzalo mě to a začal jsem cvičit. Jenže tehdy to bylo takové, že jsme zašli na dětské hřiště, kde byly jen hranaté tyčky. Bolely nás ruce, ale s klukama jsme zkoušeli dál. Pak už se u nás konečně začala objevovat speciální hřiště.“

Workout k nám začal pronikat někdy kolem roku 2012. Na internetu se objevovala videa, která šířila převážně černošská část populace z newyorské městské části Bronx. Místní kluci neměli peníze na drahé posilovny, a tak cvičili venku. Workouteři nebo také tzv. pouliční (street) sportovci za jakéhosi zakladatele považují mladíka Hannibala For Kinga. Jeho videa a výkony řadu lidí fascinovaly a rychle přibývalo těch, kteří zkoušeli trénovat jako on.

Svou historii pouličního cvičení mají ale také třeba v Rusku. Hrazdy a bradla se tam ještě v dobách SSSR aktivně stavěla u mnoha škol. Dnes se stará hřiště postupně mění na speciální, podobná těm v New Yorku.

JAK SE LIŠÍ OD POSILOVNY?

Příznivci tvrdí, že tento typ posilování je pro tělo ideální. Zapojují se totiž téměř všechny svaly a maximálně se využívá jejich potenciál. Tělo nenabírá na objemu tolik jako při cvičení v posilovně, ale svaly jsou vyrýsované.

„Tady zapojíte svaly v celém rozsahu, kdežto v klasické posilovně není často pohyb svalu celý, nevyužíváte tam reálnou sílu. Sval se ve fitku sice nafoukne, ale není tolik funkční,“ říká Blažej.

Vytrvalci se od shybů dopracují k různým stojkám na jedné ruce, či držení těla v rovnováze. Nyní je trendem tzv. weighted, což je cvičení těla s přidanou váhou.

Výhodou fitka na vzduchu je také vznik nových komunit a navazování přátelství. Nejaktivnější jsou v Ostravě, Praze, Brně, Karviné a Kopřivnici. Tím, jak vznikají komunity a příznivci hřiště pokládají za vlastní, tak tam pořádají i soutěže, které nazývají „Battle“, a porovnávají si při nich sílu v různých disciplínách. Jednou z nich je freestyle, kdy soutěžící ukazuje, jaká je „opice“. Je to taková venkovní gymnastika, která ale pomalu směřuje k oficiálnímu sportu. Na Ukrajině a v Rusku se už pořádají celostátní mistrovství.

Chtěli byste to zkusit také?

Ničeho se nebojte. Hřiště jsou osazena tabulkami s návody cviků, samotné konstrukce pak názornými piktogramy. Více informací poskytují také různé blogy na internetu. Kdybyste si ale přece jen nevěděli rady, na hřišti určitě narazíte na zkušeného workoutera. A jaké cviky do začátku? Základní je shyb, přítahy na hrazdě (pull-up), dřep a kliky. Tak hodně síly!

CO JE KALISTHENIKA?

Street workout mnoho prvků přebírá z kalistheniky. Slovo vzniklo ze spojení řeckých slov kálos (krása) a sthénos (síla). Je to cvičení s vlastní tělesnou vahou a není tedy potřeba téměř žádného dalšího vybavení.

* Hodí se pro všechny nadšence, kteří chtějí nabrat nějakou svalovou hmotu, zbavit se podkožního tuku a zvýšit svou fyzickou, ale i psychickou kondici.

* Mezi hlavní cviky patří kliky (klikovat lze obličejem k zemi, ve stojce nebo na bradlech), dřepy, výpady, shyby či dipy (cviky na bradlech, kdy se držíte bradel, lokty zůstávají nad dlaněmi a pomocí tricepsů a hrudníku zvedáte tělo).

Z vybavení workoutových hřišť

* prolézačky (kruhové, ohýbané, kulaté)

* hrazda (klasická, vysoká, nízká, kaskáda)

* žebřiny

* bradla (úzká, široká)

* lavice na bench-press

TAKÉ SENIOŘI MAJÍ SVÁ HŘIŠTĚ: cvičí klouby a rovnováhu. Ještě před workoutovými hřišti se u nás v posledních 5 až 10 letech začaly kromě klasických dětských hřišť objevovat také jakési trenažéry pro penzisty či takzvané seniorparky. Cvičební nástroje na nich jsou jednoduché, snadno ovladatelné a jsou konstruovány tak, aby udržely, případně zlepšily rozsah pohybu kloubů celého těla, svalovou sílu, rovnováhu a správný způsob chůze. Senioři motoriku pomalu ztrácejí a cvičení napomáhá tomu, aby zůstala zachována. Začaly se objevovat také prvky, které kombinují fyzioterapii s kognitivním tréninkem a jsou vhodné pro osoby trpící například Alzheimerovou chorobou a dalšími formami mentálního postižení. Tato hřiště jsou seniory ale ceněna především proto, že jim umožňují kontakt s vrstevníky.

ZAČÍNÁTE? ZKUSTE VERTICAL PULL-UP

* Základní cvičení, kde pochopíte, jak funguje přitahování těla k nějakému objektu. Je nutné mít vertikální základnu, ke které se budete přitahovat, jako je třeba tyč nebo rám dveří. Čím blíže jsou nohy vertikální základně, tím je cvik těžší.

* Horizontal pull–up je obdoba, kdy ale ležíme na zemi a přitahujeme se k tyči umístěné horizontálně nad námi.

* Běžný je pak shyb (pull-up) na hrazdě – obecně cvik, který výrazně posílí horní zádové svalstvo, bicepsy a předloktí.