Necítíte se dobře ve svém těle? V galerii najdete plavky na každou postavu.

Přesto jsem si na ni naspořila z kapesného a pak ji vycpávala ponožkami, což jednou při hodině tělocviku prasklo a všechny holky včetně učitelky z toho měly druhé Vánoce…

Doufala jsem, že se situace časem zlepší, prahla jsem alespoň po krásných „dvojkách“, ale i v osmnácti jsem byla jako prkno.

Mému Karlovi, za nějž jsem se o čtyři roky později provdala, se ty „rozinky“, jak jim láskyplně říkal, líbily.

Pevně jsem věřila, že po dětech mi prsa narostou. Zvětšila se ale pouze během těhotenství a kojení, potom opět splaskla do původní velikosti, ba dokonce jsem měla pocit, i když mi to manžel vymlouval, že se ještě zmenšila.

„Proč nejdeš na plastiku?“ podivovala se moje kolegyně Zdena, majitelka pozoruhodných silikonových ňader. Podotkla, že dneska už je má každá druhá ženská a jsou téměř k nerozeznání od těch pravých.

Takže jsem začala šetřit. Už jsem se viděla v tričkách s velkým dekoltem, jak vzpřímeně a hrdě kráčím ulicí a muži i ženy se za mnou otáčejí…

„Jardo,“ říkám manželovi. „Nechám si zvětšit prsa. Konečně jsem si ušetřila na krásné trojky. Už jsem si domluvila i konzultaci na prestižní klinice plastické chirurgie, takže nemusíš mít strach, že by se něco pokazilo. Vybrala jsem si i tvar, hruškovitý. Jako měla moje máma. Sám víš, jak jsem jí ta prsa vždycky záviděla.“

Manžel na mě koukal, jako bych spadla z višně. „Ty ses úplně pomátla, na co potřebuješ silikonová prsa, prokristapána! To chceš vypadat jako ty vizuny v televizi, co trpí anorexií a přitom mají kozy jako vozy? Pochopitelně na první pohled umělý?“ „Jenže já chtěla mít celý život velká prsa,“ reagovala jsem málem plačky.

„Mně se to nelíbí! Vždyť já bych ti na ně už ani nedokázal sáhnout! Protože nebudou tvoje! A vůbec, kvůli komu si chceš ty prsa zvětšit?! Že ty máš nějakýho chlapa!“V očích mu zableskl plamen žárlivosti. „Ale já to chci kvůli sobě! Abych se cítila víc jako žena! Copak to nechápeš?“

Nechápal. Dokonce mi začal vyhrožovat, že pokud na ten zákrok půjdu, tak se rozvede. Nechce mít doma žádnou „umělinu“, jak říká.

A já teď nevím, co dělat. Strašně moc bych chtěla ta krásná a velká prsa, věřím, že bych se zbavila svého mindráku, ale manžel tvrdí, že ve velikosti ten problém nebude. A příští měsíc bych už měla jít na tu konzultaci….

Jana, Karlovy Vary

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Žádoucí velikost ňader není univerzální.

Do značné míry je to věc módy. V některých kulturách se ženy snaží svá mohutnější prsa skrývat, seč mohou. Ovinují se pružnými obvazy, jen aby navenek vypadaly zepředu, jak hladká přistávací plocha. V naší kultuře nebyly ňadraté ženy, dříve tak výrazným sexuálním symbolem jako dnes.

Módu kdysi určovala i populární rachitická modelka jménem Twiggy. Představa, že pro muže je více obdařená žena přitažlivější, neplatí ani dnes bez výjimek. Muži se prý dělí na „horňáky“ a „dolňáky“. První se pachtí spíše po velkých ňadrech, druzí po hezky tvarovaném zadečku.

Jsou i tací, kteří by dali přednost ženě typu dva v jednom.

Pro řadu žen je sebevědomí úzce spjato s tím, jak spokojené jsou se svým vzhledem. Pro ně pak mohou být umělá prsa na cestě za vyšším sebevědomím podstatným mezníkem. Pokud už má ale žena stálého partnera, může narazit na podobné problémy, s jakými se potýká paní Jana. Karel rozhodně není jediný, v kom podobné rozhodnutí vyvolává nejistotu a následně i žárlivost.

Možná neměl svůj názor formulovat tak ultimativně, třeba by se pak našel nějaký kompromis. Proč hned trojky? Co kdyby místo „dýní“ přijal snáz třeba „švestičky z naší zahrádky“?!