Udržujte se v pohodě a ani bolest hlavy vás nepřekvapí!

Když už jsme začali tím sexem… Výmluva na bolesti hlavy tradičně zmiňovaná v laciných vtipech bude mnohem méně komická, pokud se vás tento problém jakkoli dotýká. Sex a bolest hlavy je medicínské téma, kterým se zabýval už Hippokrates. Ten jako jeden z prvních objevil souvislost mezi sexuálními aktivitami a mučivými bolestmi hlavy. Pohlavní akt totiž může být spouštěčem až velmi těžkého záchvatu migrény.

Odborná literatura má pro tento jev několik názvů: koitální bolesti hlavy, orgastické bolesti hlavy, koitální cefalgie – ale ať už téhle šlamastyce říkáte jakkoliv, jisté je, že útrapy vyvolané orgasmem vás mohou pronásledovat až několik dnů.

Je zajímavé, že ač jsou vytáčkami opřenými o bolesti hlavy pověstné ženy, skutečný problém se podle odborníků týká více mužů. Nicméně postihuje skupiny obě, a to do té míry, že sex bývá pro postižené takřka neuskutečnitelnou záležitostí, ti ho omezují na minimum a vášni jsou schopni podlehnout jen pod náporem dostatečně silných medikamentů. Podle Dr. Marka W. Greena, ředitele Centra pro bolesti hlavy na Columbia University v New Yorku, může sex způsobit tři různé typy bolestí hlavy, z nichž každý dokáže vyvolat migrénu. Nejběžnějším typem je explozivní bolest vznikající zároveň s orgasmem. Může mít podobné příznaky, k jakým dochází při krvácení do mozku. Většina z těch, kdo tuto příhodu zažije poprvé, vyhledá rychlou zdravotnickou pomoc…

„Velmi častými příčinami sexuálně podmíněných bolestí hlavy jsou přidružená somatická onemocnění, jako arteriální hypertenze, obezita a malá fyzická kondice. I neobvyklý stupeň sexuálního vzrušení – např. soulož staršího muže s mladou a velmi aktivní ženou či soulož mladého velmi aktivního muže se ženou ,zanedbanou‘ v manželství – může být spouštěcím faktorem sexuálních bolestí hlavy. Další méně častou příčinou mohou být cévní malformace mozkových a krčních tepen,“ zmiňují například ve svém textu doc. MUDr. G. Waberžinek, CSc., a MUDr. Hana Procházková z Neurologické kliniky FN a LF UK v Hradci Králové.

MUKA NEJVYŠŠÍ

Pravdou je, že předmětem všeobecně známých vtípků jsou spíš výmluvy na bolesti hlavy sexuálním radovánkám předcházející. Leč i tato oblast je předmětem bádání odborníků. Tým neurologů z univerzity v německém Münsteru vypracoval například studii naznačující, že místo toho, aby člověk použil bolavou hlavu coby záminku k odmítnutí sexu, bylo by mnohdy lepší naopak využít milování jako nejúčinnějšího léku. Podle rozsáhlého výzkumu se u více než poloviny lidí trpících migrénou následkem pohlavního aktu stav výrazně zlepšil. U jednoho z pěti pacientů dokonce bolest odezněla úplně.

Dr. Alexander Mauskop z Centra bolesti hlavy v New Yorku například pro odborný časopis Headache prohlásil, že serotonin uvolňující se při sexu vytváří pocit blaha a při orgasmu se uvolňují endorfiny pomáhající k úlevě od bolesti. „Endorfiny jsou velmi podobné chemickým opiátům, jsou spojeny se šťastným a pozitivním pocitem a na rozdíl od analgetik, která začnou působit za čtvrt hodiny, působí okamžitě.“ Na druhé straně zdůrazňuje, že je příliš idealistické myslet si, že sex může vyléčit migrénu. „V mnoha případech ji naopak ještě mnohem zintenzivní. Je to velmi individuální záležitost.“

A propos migréna. Stav, který někteří postižení přirovnávají k mukám největším. Tohle onemocnění nervového systému se projevuje mnohdy urputnými a neztišitelnými bolestmi hlavy. Podle statistik postihuje asi 10 % populace s převahou žen, ne všechny však se stejnou intenzitou. K těm, kteří trpí tou nejtěžší formou, patří i 58letá Hana Jiřičková. První ataku zažila v 25 letech a nejprve ji přisuzovala přípravě na státnice. Jenže státnice pominuly, a bolesti zůstaly. Stále větší a větší.

„Bolesti se zintenzivňovaly a vyvrcholily někdy v době, kdy jsem měla malé děti. Že ,to přijde, jsem obvykle cítila ráno po probuzení. Bolesti se stále stupňovaly, kulminovaly kolem oběda, přidávalo se zvracení… Nedá se to popsat. Zkrátka něco šíleného. Pokud by chtěl po mně někdo tento stav přiblížit, přirovnala bych ho k porodním bolestem. I se stejným průběhem. Doba mezi kontrakcemi se stále zkracuje a kontrakce zesilují…“

Hanka mohla jen ležet zavrtaná do polštáře postiženou levou stranou hlavy. Jakákoliv drobnost její trýzeň ještě více zhoršovala – vůně oběda či deodorantu, světlo, zvuky, dokonce i láskyplné pohlazení manžela. Den zkrátka musela nějak přežít. To se dělo a dodnes děje tak dvakrát do měsíce. Vyzkoušela všechny léky, kúry, rady center pro léčbu bolesti, vyslechla i rady nevyžádané: To si tak nesmíš připouštět! Nepřipouštějte si ale porodní bolesti… „Kdo to nezažil, nemůže pochopit,“ říká Hanka, která už naštěstí mívá posledních pět let ataky migrény o něco mírnější.

„Nejhorší období bylo mezi 30 a 50 lety. Poté mělo podle předpokladů dojít v souvislosti s hormonálními změnami alespoň k částečnému zlepšení.“ Díkybohu došlo.

NIC NEMÁ JEN JEDNU PŘÍČINU

Bolestí hlavy, ať již z migrény, či důvodů jiných, přibývá. Lidé běhají od lékaře k lékaři, od léčitele k léčiteli, zkoušejí cokoli, co by jejich trápení zmírnilo. Příčinu není vždy jednoduché odhalit, protože na jejím vzniku se podílí mnoho faktorů – od stresu přes nedostatek pohybu po onemocnění úplně jiných orgánů, než je hlava. „Žádná nemoc však nevznikne pouze z jedné příčiny,“ tvrdí například MUDr. Vladimíra Strnadelová, neuroložka, dnes pomáhající pacientům v Institutu celostní medicíny v Praze. „Vždy jde o soubor příčin, který je u každého pacienta jiný. Pokud jich odhalíme co nejvíce, jsme na dobré cestě nemocného jeho obtíží zbavit.“ Podle doktorky Strnadelové mohou nejčastěji za bolesti hlavy játra.

„To už věděli Číňané před 3 000 lety. Přetížená játra se velmi často odrážejí právě na bolesti hlavy. Ať již jsou zatížená špatnou funkcí střeva, stresem či stravou…“ Lékařka zdůrazňuje, že výrazný podíl na bolesti hlavy mívají i špatně fungující ledviny, zatížené nadbytkem bílkovin, nedostatečným či nadbytečným příjmem soli, malým, či naopak přílišným příjmem tekutin. Zrádná je také slinivka. I ta na své oslabení může poukazovat právě bolestmi hlavy. Za jeden z hlavních spouštěčů bolestí hlavy pak lékařka považuje stravu současného člověka.

Jíme špatně, jíme stravu, na niž není náš organismus připravený. Jako kdybyste do auta na naftu nalila benzin. Ano, šikovný opravář dá auto do pořádku, ale pokud do něj ten benzin nalijete znovu, pak jeho práce nemá smysl. Samozřejmě, psychika hraje při bolesti hlavy také výraznou roli. Jenže každá doba měla svoje a lidé měli obavy a stresy vždy. Ale jedli skromněji. Byli více v klidu. Dnešní doba je uspěchaná, hektická, nikdo nevaří… Jak chcete, aby lidi nebolela hlava?“

Podle lékařky dnes není ani tak těžké diagnostikovat a odhalit příčiny bolesti, jako přesvědčit pacienty, že pro své zdraví musí něco udělat především oni sami. Ale když se to podaří, přicházejí často úspěchy v podobě odstranění dlouholetých bolestí, s nimiž si nedokázaly poradit ani nejmodernější medikamenty.

Bolesti hlavy mají příčiny opravdu nejrůznější. Mezi „diagnózami“ můžete najít i tzv. „zmrzlinové bolesti“, nastupující po obvykle rychlém požití studeného jídla či pití. Prudký pokles teploty v ústech zvýší přísun krve do mozku, cévy se začnou rychle rozšiřovat, a bolest je na světě… Za bolehlavem stojí často i rebelující zub či zlozvyk jménem skřípání zuby, jemuž někteří podléhají v úzkosti a stresu. Je toho opravdu dost. Podle primářky Neurologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Jolany Markové můžeme v případě bolestí vyskytujících se maximálně čtyřikrát do měsíce klidně sáhnout po brufenu. Ten, kdo však v rámci samoléčby sahá po analgetikách častěji a častěji, si prokazuje medvědí službu. Podle posledních výzkumů může za přetrvávající a těžko zvladatelné bolesti hlavy paradoxně nadužívání analgetik, která bereme třeba… kvůli bolestem hlavy.

Co také může vést k bolestem hlavy?

* kolísání hladiny krevního cukru

* delší doba bez kofeinu v případě, že je člověk zvyklý na pravidelné pití kávy

* některé potravinové přísady, jako například glutaman sodný

* přirozeně se vyskytující chemické látky v potravinách, jako jsou aminy

* 3D filmy

1. TENZNÍ BOLEST HLAVY

Nejčastější bolest hlavy. Objevuje se při stresu, při únavě a vyčerpání. Bývá spíše tupá a nedá se přesně lokalizovat. Doba bolesti je různá, může trvat minuty, hodiny či dokonce dny. Léčba je obtížná. Člověku pomůže, když se naučí lépe zvládat stres, relaxační cvičení a odpočinek. Z léků se používají slabé protizánětlivé léky (např. ibalgin), léky uvolňující stahy svalů (tzv. myorelaxancia) a mnohé další.

2. MIGRÉNA

Časté onemocnění ne zcela jasné příčiny, které se vyskytuje zejména u žen. Kromě bolestí hlavy se objevuje podrážděnost, nesnášenlivost hlasitých zvuků a prudkého světla, únava a nevýkonnost. Migréna se opakuje v záchvatech. Jako terapie se využívají protizánětlivé léky, modernější a účinnější léky proti migréně jsou tzv. triptany.

3. CLUSTER HEADACHE

Tahle zvláštní klinická jednotka se na rozdíl od migrény vyskytuje především u mužů. Bolesti hlavy se objevují v rychlých sériích, mezi kterými jsou delší období klidu. Příčina cluster headache není zcela jasná. Bolest se obvykle objevuje jen v jedné polovině hlavy a typicky za okem. Používají se léky ze skupiny triptanů. Velmi účinná je i inhalace vysokoprocentního kyslíku během záchvatu.

4. BOLESTI KRČNÍ PÁTEŘE

Velice častá příčina bolestí hlavy. Ztuhlé šíjové svalstvo a zablokovaná krční páteř se mohou projevovat poměrně intenzivními bolestmi hlavy, které u citlivějších žen mohou vypadat značně dramaticky. Odborně se tato bolest označuje jako CC syndrom (cervikocraniální neboli „krk-hlava“). Léčba – protizánětlivé léky, klid na lůžku, případně péče rehabilitačních lékařů.

5. VYSOKÝ TLAK

Vysoké hodnoty krevního tlaku se obvykle neprojeví vůbec, ale někdy se u pacienta objeví obtíže charakteru únavy, bolesti hlavy, případně krvácení z nosu. U mnoha lidí je příčina jejich vysokého tlaku neznámá, avšak u některých může signalizovat onemocnění ledvin, hormonální poruchy či některé nádory. Nezanedbatelný je i tzv. syndrom bílého pláště, kdy mnoha pacientům stoupne tlak, sotva uzří lékaře.

6. NARUŠENÍ VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMU

Drtivá většina výkyvů v koncentracích iontů se může projevit bolestmi hlavy, totéž platí pro dehydrataci a hromadění odpadních či toxických látek v těle (například u selhání ledvin a selhání jater). Do této skupiny spadá i bolest hlavy při kocovině – jde o důsledek hromadění zplodin vzniklých přeměnou alkoholu v játrech a dehydratace. Bolesti hlavy jsou i jedním ze symptomů otravy olovem či oxidem uhelnatým.

7. SUBARACHNOIDÁLNÍ KRVÁCENÍ

Jedna z nejnebezpečnějších příčin bolesti hlavy. Bolest vzniká náhle, je extrémně prudká a krvácení do subarachnoidálního prostoru postiženého velice často usmrtí. Nejčastější příčinou je prasknutí vakovitých rozšíření mozkových cév (aneuryzmata). Už z tohoto důvodu je dobré prudkou bolest hlavy, se kterou pacient přijde k lékaři, důkladněji vyšetřit. Rozsáhlá subarachonidální krvácení jsou nicméně i při včasné diagnostice mnohdy smrtelná.

8. ZVÝŠENÍ NITROLEBNÍHO TLAKU

Obvykle doprovází stavy spojené s otokem mozku. Zvýší-li se v dutině lební tlak, projevuje se to mj. bolestmi hlavy. Ke zvýšení tlaku může dojít z mnoha příčin – mozkové nádory a metastázy ostatních nádorů do mozku, infekce, narůstající subdurální i epidurální hematom, rozsáhlejší krvácení do mozku apod.

9. INFEKCE MOZKU A ZÁNĚT MOZKOVÝCH BLAN

Záněty mozkové tkáně (encefalitidy) a mozkových blan (meningitidy) se kromě horeček projevují bolestmi hlavy a zvracením. Zvláště u meningitid jsou bolesti v zátylku vázané na předklon hlavy.

10. ZVÝŠENÁ TEPLOTA

Jakákoli infekce v těle, která je spojena s horečkou, se velmi často projevuje bolestmi hlavy. Typické je to například pro zánět ledvin, kdy mohou být přítomny bolesti hlavy podobné meningitidě.

11. MOZKOVÁ MRTVICE

Ačkoliv se to může zdát podivné, u mozkových příhod není bolest hlavy až tak typická, i když se samozřejmě vyskytnout může. Mrtvice se projevuje spíše obrnou svalů, poruchami řeči a vědomí.

12. ÚRAZY HLAVY

Většina úrazů hlavy a mozku je spojena s bolestmi. Jako nejméně závažný úraz mozkové tkáně lze označit otřes mozku, který je sice nepříjemný, ale není spojen s žádnou neurologickou poruchou ani nálezem na CT mozku. 45 milionů Američanů trpí bolestmi hlavy a 28 % migrénami, 15 % Australanů užívá léky na bolesti hlavy. Rozhovor Nepřehlížet další symptomy!

Na bolest hlavy jsme se zeptali i MUDr. Jolany Markové, primářky neurologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

* Jaká je dnes nejčastější bolest hlavy?

Rozhodně tenzní bolest hlavy vznikající obvykle následkem stresu. Tu má alespoň jednou za život tak 80 % populace. Většinou s ní postižení ani nejdou k lékaři, protože bolest není intenzivní a pacientům pomůže běžný lék proti bolesti. Lékaře navštíví až ve chvíli, kdy bolest přetrvává dlouho, třeba půl roku.

* Migréna je horší?

Určitě. Ta už postiženého k lékaři dožene. Jde o pulzující, často až zničující bolest, člověk je při ní přecitlivělý na světlo, zvuky, netoleruje fyzickou aktivitu. Musí být někde v polosedě, v klidu schoulený…

* Co když musí chodit do práce?

Invalidní důchody se na migrény asi nedávají… Invalidní důchod jsem za 20 let, co se tomuto oboru věnuji, opravdu nedala, a ani bych ho v tomto případě nedoporučila. Většina postižených je schopná dohody se zaměstnavatelem, mohou se natáhnout někde v křesle nebo ten den zůstat doma. Pokud se člověk správně léčí, pak lze ve většině případů zvládnout stav natolik, že migrény nepřicházejí tak často.

* Pomineme-li náhlé příhody či třeba onkologické nemoci, existují ještě větší bolesti hlavy než při migréně?

Ano. Jde o tzv. trigeminové autonomní neuralgie (cluster headache), velmi specifické onemocnění, jež diagnostikuje neurolog. Bolest je lokalizovaná kolem jednoho oka, které zčervená, je přítomná sekrece z nosu. Ta bolest je přitom tak velká, že postižený nevydrží ani sedět. Při migréně sedí a choulí se. Pokud by na stupnici bolestivosti měl svou bolest označit od jedničky do desítky, i ten s největšími bolestmi dá maximálně sedmičku, osmičku. Lidé s trigeminovou autonomní neuralgií však dají jednoznačně desítku. To je nejsilnější bolest hlavy…

* Co ještě bolesti hlavy vyvolává?

Mozkový nádor, krvácení do mozku, meningitida, vysoký tlak… Je toho dost. Lidé by měli být především vnímaví k tomu, zda bolest hlavy neprovázejí další symptomy. Například dvojité vidění. Závratě. Jakákoliv obrna končetiny a další. Epileptický záchvat je například prvním projevem mozkového nádoru. Všechny tyhle věci by měli člověka přimět k návštěvě lékaře. Když bolí hlava děti. Bolest hlavy je stále aktuálnějším problémem také u dětí. I podle dětské neuroložky MUDr. Mirky Muchové malých pacientů s tímto problémem v ordinacích přibývá. Když před několika lety prováděla Dětská nemocnice v Brně průzkum na školách Moravskoslezského kraje ohledně výskytu bolestí hlavy, z několika tisíců dotazníků vyplynulo, že se s touto nesnází setkalo 95 % žáků.

* Příčiny?

Bolesti hlavy mají mnoho vyvolávajících příčin, takže se podílí spousta faktorů. Když vezmeme v úvahu tzv. primární bolesti hlavy – migréna, tenzní typ, kde pro bolest není podklad v jiném onemocnění, tak se celkový životní styl dětí podílí velmi významně. Zahrnuje stravu, pitný režim (i u dětí se vyskytují bolesti hlavy z nadmíry kofeinu v kolových nápojích), nedostatek pohybové aktivity, nadváhu, počítače, resp. spíše délku času stráveného u počítače, ale také školní a rodinné problémy, nároky kladené na děti a poměrně časté je i velké množství koníčků a kroužků, kdy dítěti už nezbývá čas na odpočinek a pro sebe. Sklon k bolestem hlavy mají i děti s poruchami učení (dyslexie, dysgrafie atd.) a přibývá dětí s potížemi s krční páteři při vadném držení těla, shrnuje problém MUDr. Muchová. Lékařka poukazuje na to, že je nutné vyšetření dětským neurologem, stanovení příčiny, která bolest spouští, a s tím dále pracovat. „Dlouhodobé a časté pojídání analgetik řešením není.“