V galerii najdete návod na magickou čokoládovou kouli.

Dodnes se historici přou o to, zda k opojení Kryštofa Kolumba při objevování amerického území přispěla i čokoláda, kterou zde ochutnal. Do té doby ještě žádný Evropan něco takového neměl na jazyku. Jenže téma Kolumba a čokolády je stále opředeno tajemstvím. Některé prameny hovoří dokonce o tom, že mu vůbec nechutnala a několik kakaových bobů přivezl do Španělska coby demonstraci toho, „jaké hnusy tam ti divoši požívají“. Spolehlivě ale víme jediné. – Čokoládu „oficiálně“ přivezl na náš kontinent až Hernando Cortés.

Několik týdnů předtím byl svědkem podivného rituálu u Montezuma – nejvyššího vládce Aztéků, který ze zlatého poháru obřadně popíjel velké množství záhadného tmavě hnědého pěnivého nápoje. Pocházel z drcených kakaových bobů smíchaných s vodou a fermentovanou kukuřicí. A nejmocnější z Aztéků přitom cizákovi vysvětloval, jak tahle semena pocházejí z ráje a jak každý doušek nápoje přináší konzumentovi moudrost a osvícenost… Tak se stalo, že Cortés přivezl čokoládu do Evropy, kde záhy – kromě šíření moudrosti a osvícenosti – vystoupily na povrch i čokoládové benefity další.

Časem získala z původní výrazně hořké chuti chuť lahodně sladkou po přidané vanilce, medu či cukru, ale také pověst skvělého afrodiziaka a léku na cokoli. Oblíbený nápoj jak z nejvyšších evropských vrstev, tak i mnichů a jeptišek v klášterech, pomáhal na smrt vyhublým dětem trpícím tuberkulózou, rodičkám, pacientům s horečkou, nemocemi jater, s různými druhy bolestí. Až do 19. století byla čokoláda známá pouze jako nápoj. První čokoláda, do níž se šťastný gurmán mohl zakousnout, vznikla v čokoládové společnosti Fry and Sons v roce 1847…

PROSPĚŠNĚJŠÍ NEŽ OVOCE

Aby své pověsti božské pochutiny dostála, čím byla čokoláda lepší a zdokonalovanější, tím více se ukazoval i její zdravotní význam. Carl von Linné, slavný švédský přírodovědec a lékař, napsal o čokoládě celou studii. Podle něj byla vhodná především při plicních a svalových onemocněních, hypochondrii, hemoroidech a skvělá coby afrodiziakum. Španělský lékař a vojenský chirurg Antonio Lavedan byl zase přesvědčený, že čokoláda je univerzální lék, protože stimuluje srdce, snižuje nadýmání, řeší zácpu, pomáhá trávení a chuti k jídlu, zvyšuje mužnost, zpomaluje růst šedivých vlasů a výrazně prodlužuje život.

Význam čokolády potvrzovali i lékaři další. Nebyl snad problém, s nímž by si čokoláda neporadila. Teprve v průběhu 20. století začala být démonizována pro vysoký obsah tuku a cukru a mnozí ji začali spojovat s obezitou, problémy se zuby, nezdravým způsobem života. V její cestě na seznam zločinců typu alkohol či cigarety však paradoxně: ČOKOLÁDA ZBOŘILA MÝTUS, ŽE DOBRÉ NEMŮŽE BÝT ZDRAVÉ. PODLE NĚKTERÝCH STUDIÍ JE PROSPĚŠNĚJŠÍ NEŽ OVOCE.

Právě dnes se slaví Mezinárodní den čokolády, dejte si tedy na její počest alespoň malý kousek a zpříjemněte si den! Třeba z Čokoládovny Janek.