Těsně nad ránem se občas objevují nepříjemné křeče, které vás paralyzují a vystřelují po délce celých lýtek? Nejste schopní se otočit nebo postavit a nohy jsou citlivé a jako v jednom ohni? Odhalte viníka dřív, než se svalové stahy stanou každodenní rutinou. Často za jejich výskytem stojí malé pochybení nebo zanedbání pravidelné péče.

Viníci

Změnili-li jste v poslední době léky, mohou stát za nově vzniklými problémy právě ty. Křeče jsou častým nežádoucím účinkem jejich užívání, ale ne tak moc, abyste nebyli schopní plynulé chůze.

  • Diuretika - Způsobují dehydrataci a ta zase svalové stahy. Dočasně vám neublíží, ale pravidelné užívání se nedoporučuje.
  • Cholesterol - Léky na usměrnění jeho hodnot brání zdravému růstu svalů a "berou" jim energii, bude třeba doplnit vitamin B.
  • Hypertenze - Tablety na vysoký tlak omezují produkci angiotensinu II a zabraňují roztahování cév, ideální prostředí pro vznik křečí.
  • Antipsychotika - Léčba depresí nebo mentálních a bipolárních poruch je složitá a bez léků se neobejde. Svalové křeče jsou bohužel nevyhnutelným vedlejším účinkem. Je třeba doplňovat vitamíny.

Rychlá pomoc

Křeče se objevují hlavně po ránu, kdy se celý organismus probouzí k životu a po noci a odpočinku se musí aktivovat spousta mechanismů a soustav. Rychlá změna režimu je pro tělo náročná a často se brání právě bolestivými a štiplavými tenzemi. Naštěstí existuje několik osvědčených triků, jak si rychle ulevit.

  • Kvasnice - Obsažený vitamin B upravuje krevní oběh v nohou a ulevuje nepříjemnému pnutí, zkuste lžičku každý den.
  • Kravské mléko - Velké množství vápníku, které mléko obsahuje, pomáhá vyrovnávat nerovnováhu a ulevuje od bolestí.
  • Mýdlo - Kousek hypoalergenního mýdla naneste přímo na místo vzniku křečí a nechte pár minut působit. Bolest by měla odeznít.
  • Petrklíčový olej - Olej má mnohostranné využití, mimo jiné umí uvolňovat zablokované žíly. Stačí 3 - 4 gramy před spaním.
  • Horčík - Křeče vznikají z náhlého nedostatku hořčíku. Jeho doplněním v podobě tablet nebo roztoků si ulevíte okamžitě, z dlouhodobého hlediska je dobré zaměřit se na jídelníček - přidejte mandle, kešu, tuňáka, špenát, čočku, hrách, artyčoky, datle, banány a sušené meruňky

Protažení

Achillova pata - Vsedě si natáhněte jednu nohu a opřete o patu, druhou přitiskněte chodidlem k zemi v úhlu 90 stupňů. Prsty a nárt pokrčené nohy natahujte a ohýbejte, dokud stah nepovolí

O zeď - Lehněte si na bok u nohy, která není v křeči a otočte se směrem ke zdi. Paralyzovanou nohu natáhněte tak, aby se pevně dotýkala bariéry, byla rovná a propnutá. Vyvíjejte mírný tlak, opakujte 10x po 20 vteřinách.

Ručník - Sedněte si na podložku a nohu natáhněte před sebe. Ručník omotejte kolem chodidel, konce chyťte pevně do rukou a narovnejte záda. Pocítíte tlak v lýtkách a bolest brzy odezní.