Jak se bránit kožním nádorům, jejichž nástup rapidně narůstá? Přinášíme vám šest tipů, co můžete udělat pro to, abyste jejich vzniku předcházela.

1. Slunit se co nejméně

Právě nadměrné opakované vystavování se UV záření patří zcela prokazatelně mezi základní příčiny vzniku kožních nádorů jako je bazaliom a spinaliom. Opakované spálení kůže je pak rizikovým faktorem pro melanom.

2. Vyšší ochranu potřebují lidé se světlou pletí a děti

Ti, co mají světlé blond nebo zrzavé vlasy – tedy tzv. Fototyp 1 a 2, by se měli chránit před sluncem ještě důkladněji než ostatní. To stejné platí u dětí.

3. Maximální opatrnost nejen u moře, ale i na horách

V současné době se částečně připisuje zvýšený počet kožních nádorů také změnám ve způsobu trávení dovolené. Není pro pokožku nic rizikovějšího, než se vydat na dovolenou za sluncem v zimním nebo v období předjaří, kdy pokožka není ještě vůbec připravena na expozici UV záření. Navíc se málo chráníme na horách, kde je slunce stejně intenzivní jako u moře.

4. Zásada zvýšené ochrany mezi 11. a 15. hodinou

V časovém rozmezí před polednem a po poledni omezíme pobyt na slunci,vystavování se UV záření například také při sportu. Je důležité tělo chránit nejen oděvem, ale i ochranným krémem s vysokým faktorem. Na obličej, krk a ramena nejméně 30, nejlépe však 50.

5. Sluneční brýle nejsou jen módní záležitost

Při koupi brýlí nesledujme jen, zda nám suší, ale také jestli představují skla dostatečnou ochranu. I ti, kteří nosí dioptrické brýle, by je měli v létě vyměnit za kontaktní čočky a brýle sluneční.

6. Čím dříve, tím lépe

U všech kožních nádorů platí, že pokud jsou včas diagnostikovány, mohou být odstraněny bez následků pro pacienta. Čím je nádor v pokročilejším stádiu, tím je šance na uzdravení nižší. To platí právě u nejvíce nebezpečného melanomu.

Tipy Kafe.cz: Jakou sluneční kosmetiku vybrat?