Pih, mateřských znamének a drobných pigmentových skvrnek má na kůži každý požehnaně a s věkem jich ještě přibývá. Nepůsobí nijak zvlášť esteticky, ale život neohrožují. Co ale považovat za varující signál a s čím se vydat za dermatologem? Přimět k návštěvě lékaře by nás mělo v podstatě jakékoliv nehojící se ložisko na kůži. Každá viditelná změna je důvodem k preventivní prohlídce.

Nejvíce rizik: Obličej, krk a ruce!

Nejčastějším varovným příznakem jsou jakékoliv změny útvarů a výrůstků na kůži. Zvětšující se skvrny měnící tvar, charakter, barvu a vyrůstající nad povrch kůže mohou představovat melanom. Nejrizikovější oblastí je obličej, krk a paže – jde totiž o místa, která jsou nejčastěji vystavena sluneční expozici.

Jak lékař znaménka vyšetřuje?

Všechna znaménka se vyšetřují nejdříve pohledem. Podezřelé útvary se v současnosti sledují ručním nebo digitálním dermatoskopem. Jde o přístroje, které dokáží odlišit zhoubné a nezhoubné útvary, pigmentová ložiska od nepigmentových a pomáhají tak lékaři rozhodnout, která je dobré preventivně odstranit. Pokud jde o pacienta s podezřením na melanom, svolává se melanomová komise složená z kožního lékaře, plastického chirurga a onkologa.

Jak se kožní nádory léčí?

Nejčastější je chirurgická léčba, kterou se melanom odstraňuje vždy. Pokud se podaří jej zachytit v časném stádiu, je chirurgickým zákrokem pacient vyléčen. Závisí ale vždy na typu nádoru, jeho velikosti, umístění, věku pacienta a celkovém zdravotním stavu. Ozáření nádoru, hluboké zmrazení ložiska sněhem kyseliny uhličité nebo dusíkem, patří mezi další postupy. Možná je i léčba látkami obsaženými v krému (např. Imiquimodem).

Kontroly jsou na místě

Po absolvování operace melanomu by měli být všichni pacienti dále sledováni. Četnost prohlídek se odvíjí také od dalších faktorů. Zohledňována bývají genetická hlediska – výskyt melanomu v rodině či přítomnost většího počtu pigmentových znamének na těle. V prvních letech po zákroku bývají kontroly častější z důvodu recidivy či vzniku nového nádoru. Sleduje se pooperační jizva, lymfatické uzliny v okolí a kožní povrch.

Jak vypadají nezhoubné nádory?

Nezhoubné nádory jsou velmi časté a vyskytují se téměř u všech lidí. V průběhu let se postupně zvětšují, ale nejsou nebezpečné. Rostou v místě svého vzniku, mají tendenci stlačovat okolní tkáně, ale nevrůstají do nich a neničí je. Samy se ovšem nezahojí, mnohdy je třeba je odstranit. Buď chirurgicky – vyříznutím nebo abrazí (seškrábnutím, obroušením), nebo laserem či elektrokauterem. Tento přístroj se používá k tepelnému ničení tkání – vypalování. Nezhoubné nádory mohou být také zmrazeny.

U dětí často zmizí

V místě, odkud byl nezhoubný nádor odstraněn, už nový nevyroste. Může se však objevit jinde na kůži. Některé jsou typické už pro ranný věk dítěte. Vznikají v prvních týdnech života a rychle rostou. Povrchové jsou světle červené, v hloubce uložené pak tmavočervené až modročerné. Tento nezhoubný cévní nádor se postupně mění a u 90 % dětí do sedmi let mizí. Pro mladší věkové skupiny jsou pak typické histiocytomy – tedy tužší kožní, různě zbarvený nádorek.

Co může hrozit…

Může se ovšem stát, že se na kůži objeví nádory zhoubné. Rostou velmi rychle, agresivně, mají tendenci pronikat do okolních tkání a ničit je – metastázovat. Jsou schopny narušit stěny cév a šířit se organismem cévní a mízní cestou do lymfatických uzlin a vnitřních orgánů. Mohou vést až k úmrtí.

Nehojící se vřed u starších lidí

Jeden z typů zhoubného nádoru – bazaliom, postihuje především starší lidi, vyskytuje se na obličeji a v horních partiích trupu. Jedna osoba může mít bazaliomů na těle více, mohou se dokonce vyskytovat i v místě jizvy po odstranění původního ložiska. Může mít podobu nehojícího se vředu, který mokvá a hnisá, lesklého hrbolku nebo červeného ložiska se šupinkami. Jde o nejčastější zhoubný nádor v populaci. Roste velmi pomalu, ale narušuje okolní tkáně.

Nejrizikovější je melanom

Mnohem méně častý oproti bazaliomu bývá spinaliom, který se také vyskytuje častěji u starších lidí. Objevuje se na jakékoliv části těla, riziková jsou samozřejmě místa vystavená slunci. Jako maligní melanom označujeme nádor z pigmentových buněk, který je nejnebezpečnější, ale také nejvíce vzácný. Přesto se jeho výskyt v České Republice v posledních letech zvyšuje. Častější je sice opět u starší populace, ale nově narůstá i počet mladých lidí.

S maligním melanomem k lékaři

Maligní melanom se může vyskytnout kdekoliv na těle, ale častěji to bývají plochy nárazově vystavené slunci. Proniká do okolních tkání i do vnitřních orgánů. Naštěstí může být zachycen velmi dobře již v ranném stádiu – je jasně patrný na první pohled, barevný a uložený na kůži. V takovém případě může chirurgické odstranění znamenat úplné vyléčení. Léčba v případě, kdy pacient přijde s melanomem v pokročilém stádiu, je však již komplikovaná.

Již příští týden vám poradíme, jak se chránit před vznikem kožních nádorů!