Změnil se váš typ pleti

S přibývajícím věkem se často stává, že se mění i typ pleti – stává se sušší a dehydratovanější. A tak pokud si už deset let kupujete stejný krém, protože přece máte mastnou pleť, a najednou zjistíte, že vám vůbec nedělá dobře, může to být tím, že se vaše pleť změnila. Zkuste si nechat znovu určit typ pleti a koupit si jiný krém odpovídající jejímu stavu a vašemu věku.

Nehodí se pro toto období

V létě i v zimě je pleť vystavena nepříznivým klimatickým vlivům. Studený vzduch pleť dráždí a vysušuje, a tak je třeba volit hutnější a výživnější krém, zatímco v létě se hodí lehké krémy ve formě gelů a osvěžující odličovací tonika. Pokud tedy krém, co jste používala o prázdninách, nyní nefunguje, zkuste jej nahradit jiným – vhodným na zimu.

Pleť není správně vyčištěná

Můžete používat sebelepší krém nebo make-up, ale pokud nemáte řádně vyčištěnou pleť, mohou se vám ucpat póry a objevit nejrůznější nepříjemné pupínky. Obličej proto vždy řádně očistěte správným odličovačem a tonikem vhodným pro váš typ pleti a následně jej opláchněte teplou vodou.

Produkt obsahuje dráždivé přísady

Koupila jste si nový – a ne zrovna levný – krém a poté, co jste jej nanesla na pleť, jste se místo vymizení vrásek dočkala nepříjemné vyrážky? Pak je to možná tím, že produkt obsahuje některou z dráždivých přísad, která vaší pleti nesvědčí nebo na ni dokonce máte alergii. Lidem s citlivou pokožkou se to velmi často stává i s přírodní kosmetikou obsahující nejrůznější esenciální oleje. Koupíte-li si nový kosmetický produkt, raději si jej napřed naneste na vnitřní stranu zápěstí a vyčkejte. Pokud se do druhého dne vyrážka neobjeví, můžete jej bez obav používat.

Máte přehnaná očekávání

V televizi jste zahlédla reklamu na tělové mléko, které vás zaručeně zbaví celulitidy, a to téměř zázračnou rychlostí. Vy jej používáte již tři dny a žádné známky zlepšení… Nezoufejte, možná produkt není až tak špatný, jen vy máte přehnaná očekávání. Žádný krém vám nevyhladí vrásky, ani vás nezbaví pomerančové kůže přes noc. Aby byly patrné výsledky, je třeba jej používat od tří týdnů do dvou měsíců, v závislosti na produktu.

Krémy se přebíjejí navzájem

Možná si myslíte, že čím více různých krémů či tělových mlék používáte, tím rychleji bude vaše pleť o deset let mladší. Jenže to zdaleka není pravda. Zvlášť pokud aplikujete souběžně několik krémů s podobnými složkami (např. kyselina salycilová, retinoidy), mohou vaši pleť spíše podráždit a způsobit nepříjemné problémy.

Krém se nechce vstřebat

Natřela jste se novým krémem nebo tělovým mlékem a pořád máte na pokožce film, který se nechce vstřebat? Možná je to tím, že vaše kůže potřebuje odstranit odumřelé buňky, které brání krému ve vsáknutí. A tak dříve, než výrobek mrsknete do koše, udělejte si peeling a pak jej zkuste nanést znovu.

Nedodržujete návod

Na každém kosmetickém přípravku, ať již jde o krém, šampon, či pleťovou masku, je vždy napsán návod k použití a další instrukce. Vždy si jej pozorně přečtěte před tím, než produkt začnete užívat, jinak se vám může stát, že jej zcela znehodnotíte. Například budete-li make-up vozit v rozpáleném autě nebo skladovat gel, který musí být v temnu, na slunci, ztratí zcela svou funkci a můžete je rovnou vyhodit.

Produkt je prošlý

Podobně jako potraviny má i kosmetika danou dobu minimální trvanlivosti a je na ní vždy napsáno, jak dlouho ji lze používat po otevření. Tyto lhůty se vyplatí hlídat, protože řada produktů ztratí svoji funkci a účinky a v horším případě vám mohou i ublížit. Například séra proti akné mohou pleť nepříjemně podráždit a zanítit místo toho, aby jí pomohla.

Nevedete zdravý život

Můžete používat nejlepší krémy na světě, ale pokud ani vzdáleně neholdujete zdravému životnímu stylu, pravděpodobně vám nepomohou. Mezi hlavní zlozvyky, které pleti ubližují, patří kouření, pití přemíry alkoholu, nedostatek tekutin a spánku. Zkuste se nad svým životem zamyslet a možná jej trochu změnit. Pak budete mít jistě lepší zkušenosti i s kosmetikou.