Trvanlivost

Každý spotřební produkt, který se dostane do obchodů, musí být označen datumem, do kdy je bezpečné ho používat. Jídlo může způsobit trávicí potíže, kosmetika zavařit a probudit k životu kožní problémy. Se správnou péčí se dá její životnost lehce prodloužit.

  • Kup si svou - nepůjčujte kosmetiku, která může při nanášení přijít do přímého kontaktu s jinou osobou. Zanesla by do ní bakterie a ty vám způsobily kožní trable
  • Beze zbytků - při neopatrné manipulaci krém nebo rtěnka spadne a vy zbytky seberete a dáte zpátky? Špatná volba! Vytvoříte perfektní prostředí pro množení bakterií
  • Pokojová teplota - teplotní výkyvy nemá nikdo rád, snažte se udržet kosmetiku po většinu času v prostředí s konstatntní teplotou 15 - 20 stupňů
  • Čistota nadevše - před každým líčením si umyjte ruce a ujistěte se, že štětce, aplikátory i houbičky jsou v takové formě, abyste si pleť zbytečně nezanesly

Šifry

Většina kosmetických produktů má datum spotřeby natištěné na obalu. Nenajdete-li přesné datum ve tvaru "den, měsíc a rok" nebo alespoň "měsíc a rok", ale jen symbol víčka a číslovku, je to indicie k počtu měsíců, po které je bezpečné produkt používat po jeho otevření.

Pleťová kosmetika

Dobu trvanlivosti u odličovačů výrazně prodlužuje obsah alkoholu, bezpečně je používejte i tři roky. Bez alkoholu je doba poloviční.

Krém a pleťové mléko takovou výdrž nemá a platí, že čím je konzistence hustší, tím déle vydrží. Málokdy ale přesáhne půl roku po otevření.

Speciální produkty na akné, ekzémy nebo vyrážky nepodceňujte a nikdy nepřekračujte dobu trvanlivosti. Mohou sloužit i dva roky, ale často mění konzistenci, vůni nebo barvu, což nevěstí nic dobrého. Používáte je proto, aby byla vaše pleť v kondici a zdravá, nezadělávejte si na problémy jen tím, že je nevyhodíte, protože nejste na dně kelímku.

Dekorativka

Make-up by neměl nikdy přesáhnout jeden rok používání, nezáleží na cenovce, všechny jsou hodně náchylné k brzké zkáze. Nanáší se na velkou plochu obličeje a dekoltu, kožní trable za to nestojí.

Pudr, tvářenka a bronzer vydrží i tři roky za předpokladu, že všechno náčiní, které k jejich aplikaci potřebujete, udržujete v čistotě. Jinak se ve štětinách i kosmetice začnou množit bakterie.

Řasenka a její půlroční pravidlo by se nemělo podceňovat. Prošlá řasenka může způsobit zánět spojivek. Tužka na oči je na tom o poznání lépe a vydrží i tři roky, ale jen při správné péči. Musí se pravidelně ořezávat, aby na okrajích nehospodařily bacily.

Rtěnky jsou stálice, které vám budou dělat společnost i více než tři roky. Jste si ale jisté, že ji nenosíte po kapsách jako poslední záchranu a nevystavujete jí tak vysoké tělesné teplotě? Nekreslíte s ní srdíčka na zrcadlo? Nikdy vám nespadla na zem a vy ji prstem jen tak neotřela? Pak už by se k vašim rtům přiblížit neměla. Lesky se oproti rtěnkám nedožijí ani 6 měsíců. Obsahují mnohem více tuku a hydratačních složek, které poměrně brzy podléhají zkáze.

Nemusíte mít strach. Pokud používáte pleťovou i dekorativní kosmetiku pravidelně a v doporučovaném množství, málokdy se stane, že by vám vydržela tak dlouho, abyste se musely obávat překročené doby trvanlivosti.