Diskutujte: Ukládáte potraviny do ledničky systematicky, nebo tak, jak vám zrovna přijdou pod ruku?

Já a moje lednička

Jana (šéfeditorka kafe.cz): "Přiznám se, že takový zmatek, který vytvářím ve své lednici, by porazil každého s trochou smyslu pro organizaci a systém. O systému se totiž nedá vůbec hovořit. Tak například marmelády jsou každá v jiném patře, když se soustředím, najdu několik exemplářů Hery v různém stadiu odkrojení a bůhvíproč trpím syndromem "Neustále mám pocit, že dojde droždí", takže se v mé ledničce utěšeně hromadí kostičky, koupené při každé příležitosti. Napřed je řadím podle data spotřeby a pak některé kostičky vyhazuju, aby je vzápětí nahradily nové. Pokud tohle čte nějaký psycholog (nebo psychiatr) a věděl by, o jakou diagnózu jde, dejte prosím vědět."

Jakou mám lednici: Malou a jsem s ní nespokojená, protože potřebám dorůstajících synů už absolutně nestačí. Byla už součástí kuchyňské linky (úhledně zabudovaná do dvířek), když jsme se přistěhovali, takže jsem její výběr nemohla ovlivnit. Slouží tedy již třináctý rok a tak se pomaličku blíží její bílá smrt. Příští ledničku chci určitě větší i za cenu toho, že by nebyla zabudovaná do linky. A ještě něco - v mé lednici je sice chaos, ale úzkostlivě čisto. Ne, že bych předtím byla nepořádná, ale stačilo mi jednou stěhovat kamarádku a pohled do její vyklizené ledničky, abych k babiččinu sloganu: "Vezmi si vždycky čisté prádlo Janičko, co kdyby tě porazilo auto," přidala: "A udržuj pro jistotu v ledničce pořádek."

Co v mojí lednici nikdy nesmí chybět: čerstvé máslo, mléko, ovoce a zelenina, sýry a sýrové pomazánky pro děti, hořká i mléčná čokoláda, vajíčka.

Katka (editorka Kafe.cz): Na rozdíl od Jany mám poněkud nutkavou potřebu mít ve všem systém, tedy i v chladivém nitru ledničky. Asi se na mně podepsalo několik let strávených při škole na brigádě v řetězci s rychlým občerstvením, kde se razilo tzv. pravilo FIFO což znamená, že co se první do lednice uloží, musí se i jako první spotřebovat. Co se v mládí naučíš ... Nepopírám ale, že i na mě někdy vybafne z ledničky plesnivý citrón či jogurt poněkud staršího data narození.

Jakou mám lednici: Na mé ledničce není nic až tak zajímavého, tedy mimo to, že jsem ji dostala od bývalé kolegyně, která si koupila novou a mně se téhle zželelo. Je poměrně prostorná a krásně se mi vejde do výklenku v kuchyni. Další moje lednice bude určitě daleko modernější, pravděpodobně nerezová s výrobníkem ledu a ledové tříště do Mojita, které v létě ráda chystám.

Co v mojí lednici nikdy nesmí chybět: mléko, máslo, několik druhů tvrdých sýrů, můj milovaný hermelín, pořádné plato vajíček, ovoce, zelenina a několik laků na nehty :-)

Klikněte a neprodleně prozkoumejte podrobné LEDNIČKOVÉ ZÁKONY, doplněné přehlednou infografikou, jak uložit vejce, sýry, maso a všechny další potraviny.