Stejně jako je důležitý příjem tekutin, ani dostatek vitamínů a minerálů není radno podceňovat. Zaměřte se především na vitamín B a železo. Stačí zařadit více masa, ořechů, vajec, avokáda, špenátu, banánů, listové zeleniny a luštěnin.

Dýchejte nosem

Celodenní cirkulace vzduchu při dýchání ústy nebezpečně vysušuje rty a napomáhá jejich popraskání. Zavřete pusu a dýchejte nosem. Pokud je to pro vás obtížné, návštěva lékaře vás zřejmě nemine. Příčinou mohou být skryté alergie nebo ucpané dutiny.

Zubní pasta

Kosmetika, kterou používáte pravidelně, by neměla obsahovat žádné látky nebo suroviny, které si nerozumí s vaším typem pleti. Zubní pasta ale těmto pravidlům většinou nepodléhá, i když ji berete do ruky dvakrát denně a operujete s ní nebezpečně blízko citlivých rtů. Díky sulfátům při čištění zubu pění, ale jejich časté použití není ideální, pro ústa ani rty.

Nevhodné potraviny

Jsou-li rty už popraskané, nezhoršujte jejich stav nevhodným jídlem, které obsahuje dráždivé enzymy. Vyhněte se chilli papričkám, kyselým okurkám, paprikám, rajčatům nebo exotickému ovoci. Omezení bude naštěstí jen dočasné.

Lékárnička

Na jedné straně prášky bojující s nemocemi a neduhy, na straně druhé nežádoucí účinky. Suché rty způsobuje řada léčiv, od antidepresiv po tablety na akné, alergie nebo dýchací potíže. S lékařem konzultujte jejich změnu nebo alespoň úpravu dávkování, aby se zmírnily negativní dopady jejich užívání.

Kolem nás

Suchý a dusivý vzduch, plynové topení nebo otevřené a klimatizované prostory na nás působí dnem i nocí a vysušují kůži celého těla. Nejvíce trpí právě citlivá místa - rty, okolí očí, uši, nos. Zvlhčovač vzduchu je skvělým pomocníkem do domácnosti. Při udržování vlhosti mezi 30 - 50 % by mělo dojít k rychlému zlepšení. Nezanedbávejte však jeho pravidelné čištění, jinak se stane domovem bakterií a plísní a způsobí mnohem závažnější zdravotní problémy.

Dvojí péče

Prvním krokem v boji proti popraskaným rtům je hydratační krém s obsahem bambuckého másla, vitamínu E nebo kokosového oleje. Tak se docílí hloubkové a důkladné hydratace. Následně nanášejte balzám na rty s minimálním UV faktorem 15 a včelím voskem nebo vazelínou. Ve rtech se udrží vlhkost a vytvoří se silná ochranná bariéra před nepříznivými vnějšími vlivy.

Pečujte o sebe, ať jste k zulíbání po celý rok.