Pohnutá historie

Kočka má za sebou poměrně divokou historii. V dávném Egyptě byly uctívány a ležely v honosných hrobkách po boku faraonů. Pokud by jí někdo ublížil, musel by zaplatit tolik zlata, kolik by ho bylo potřeba, aby byla kočka zasypaná od ocasu až po čumák. Ve středověku byly upalovány na hranici jako symbol čarodějnictví a spolčování se s ďáblem. Jen si církevní hodnostáři, kteří hon na ně měli na svědomí, nespočítali, že kočky jsou hlavními likvidátory přenašečů černé smrti. A tak mor vyhubil téměř půlku Evropy a záchrana nikde.

Regulérním domácím mazlíčkem je ale pouhých 60 let.

Co se to děje?

Kočky jsou velmi citlivé, a tak vytuší zdravotní komplikace mnohem dřív, než je objeví podrobné vyšetření. Jste těhotná? Kočka bude mnohem víc mazlivá a hlavu bude pokládat nastávající mamince do podbřišku. Natáhla jste si při cvičení záda? V noci se chlupaté klubko přitiskne na vaše bedra. Máte starosti? Schoulí se a celou noc probdí u vaší hlavy.

I když jsou ztělesněním opovržení a lhostejnosti, málokterý živý tvor je tak vnímavý.

Felinoterapie

Odvětví zoorehabilitace, které využívá k uvolnění psychického napětí koček, se v Česku velice rychle rozmáhá. Pravidelně se malí ďáblové objevují v domovech důchodců, v psychiatrických léčebnách nebo na odděleních s onkologicky nemocnými pacienty. Všude tam, kde je zapotřebí rozptýlení.

Pohlazení aktivuje nervová zakončení na dlani a vyvolá v lidském mozku pocity pohody. Okamžité a přesto umírněné kočičí reakce jsou to pravé jak pro seniory, které často svírají pocity prázdna a konečné životní stanice, tak i lidi s pohnutou psychikou hledající pevný bod. Kočce se můžete vypovídat i ji pomazlit. Bude vděčná a odmění se právě tulením.

Nejčastěji se v roli terapeutů objevují čistokrevní jedinci jako ragdoll, britská nebo ruská rasa, někdy i kočka bengálská, ale ta je poměrně živá a lidi v důchodovém věku by její nadbytek energie mohl rušit a zneklidňovat. Ve finále ale nezáleží na rase. Klíčový je vztah člověk - kočka, nesmí být bázlivá ani agresivní. Jen pohodářská kočka může přinášet pohodu.