Nepřítel

Klíště je zákeřné a nebezpečné. Na útok je velice dobře připraveno. Chitinový ochranný štít brání jeho snadnému rozmáčknutí. Hostitele vyhledá pomocí smyslového orgánu. Díky tykadlům najde nejvhodnější místo k uchycení a sátí. Kusadly se prořeže pokožkou a sosáčkem se zpětnými háčky se pevně přichytí a nerušeně saje krev.

Aktivní jsou od druhé poloviny března do začátku listopadu a nejvíce zasažený je jih Čech, podhůří Šumavy, Opavsko a Podyjí.

Hrozba

Klíšťata způsobují mnoho zdravotních problémů. Ten největší je, že se nemoc neprojeví hned, ale až za několik týdnů nebo měsíců. Všechna onemocnění mohou výrazně snížit kvalitu života a zanechat po sobě trvalé následky.

  • Klíšťová encefalitida (možnost očkování)
  • Lymeská borelióza
  • Granulocytární ehrlichióza

Stejný metr

Na některé jedince se klíšťata (i komáři) přisají téměř hned, na jiné za celé léto ani jedno. Souvisí to se správným nastavením lidského organismu a dostatečnou hladinou vitamínu B, který hlídá hormonální rozvnováhu v těle.

Nejvíce vitamínu B obsahují pivovarské kvasnice. Vysoké hodnoty mají i para ořechy a slunečnicová a sezamová semínka, obiloviny, luštěniny, žampiony, kukuřice, brokolice, chřest, avokádo, borůvky a datle.

Přírodně

Syntetické repelenty jsou před klíšťaty nejrychlejší ochranou, bránit se ale můžete i pomocí bylinek a přírodních vůní. Jednou z nejúčinnějších je fenykl. Lidem postačí promnout před odchodem pár semínek v dlani a naházet je do bot a kapes, zvířata musíte jednou týdně nastříkat fenyklovým olejem. Jeho vůně nejde klíšťatům pod nos.

Stejně dobře působí i levandule, pelyněk a jablečný ocet.

Octový repelent: 2 díly vody a 1 jablečného octa, pár kapek oblíbeného oleje - smíchejte, přelijte do rozprašovače a nanášejte na odhalené části těla před pobytem venku

Citrusový repelent: 2 litry vody, pomeranče, citrony, limetky, grepy - ovoce svařte ve vodě a nechte hodinu na mírném ohni, vyjměte ho a zbytek přelijte do rozprašovače

Pryč s ním

Pro odstranění klíštěte je třeba mít správný grif a účinnou dezinfekci.

  • Přisáté klíště nepřetírejte oleji ani mastičkami. Udusilo by se a vyvrhlo obsah střev do rány. Riziko nákazy se tak okamžitě zvýší.
  • Použijte pinzetu, kleště na klíště nebo speciální kartu. Netahejte ani netočte, jen kývejte a nedotýkejte se zadečku klíštěte.
  • Ránu okamžitě dezinfikujte a pravidelně kontrolujte, jestli její okolí nerudne nebo neduří. Blednutí značí problém.
  • Nezapomeňte očistit nástroje a vše, s čím klíště přišlo do styku.
  • Nepovede-li se klíště vytáhnout celé, vyhledejte lékařskou pomoc a nechte vzorek odeslat do laboratoře.