Všude možně se dočtete množství návodů na hubnutí, receptů, najdete nabídku zaručených pilulek a čajů. Přitom hubnout je jednoduché, pokud si pamatujeme a dodržujeme pár jednoduchých pravidel.

Kdy nehubneme

Předně si ujasněme, že člověk primárně nehubne cvičením ani sportem. Jen spaluje více kalorií. Takže když se někdo natláská meníčkem z mekáče, musel by jezdit na kole kolem baráku tak půl dne, aby ty přebytečné kilojouly spálil.

  • Nehubne se ani tím, že nejíme a trápíme se hlady. Naopak – tělo se cítí ohroženo, začne sice spalovat tuky, ale také má pak potřebu zajistit vyšší přísun jídla, protože se domnívá, že je ohroženo hladomorem. Docela příznačně se tomu říká jo-jo efekt.
  • Proto je nutné jíst pravidelně, po celý den, ve zhruba dvou až tříhodinových intervalech. Klidně menší porce, ale neměl by se dostavit pocit hladu. Hlad prosím nezaměňovat za chuť.
  • Poslední jídlo bychom pak měli sníst dvě hodiny před tím, než půjdeme spát. (Je tedy hloupost to v pět šest večer zapíchnout a nejíst už pak nic.)

Kdy skutečně hubneme

Podstata hubnutí je přitom skutečně jednoduchá. Hubneme, když denní příjem kalorií je nižší, než kolik vydáme.

Průměrný člověk v noci spí (i tehdy tělo skutečně spaluje kalorie), přes den chodí, sedí, ženy vaří, perou, uklízejí, žehlí, starají se o děti, muži... hm, třeba někteří aspoň opravují auto, řekněme...

Tohle vše není nic moc, ale průměrný muž na tuhle činnost potřebuje denně zhruba 10 000 kilojoulů a žena cca 8 000 kilojoulů. Chceme-li zhubnout pár deka týdně, nečekejme hned zázraky, je jasné, že chlap musí sníst za den maximálně jídlo za 9 000 kilojoulů a žena za 7 tisíc. Kilojoulů, ne korun.

Pokud denně uberete 2 000 kJ, je to 14 000 kJ za týden, a to se rovná půl kila dolů.

Hlídat si to kupodivu také není těžké.

Co můžeme v klidu jíst a pít

Nemusíte si hlídat, kolik za den sníte ovoce a zeleniny (s výjimkou luštěnin). Mají tak mizivý počet kilojoulů, že nehrají při našem hubnutí větší roli. Jen si pamatujte, že ovoce (obsahuje cukry) byste měli sníst o hodně méně než zeleniny. Nemusíte si hlídat, kolik si dáte zeleninových polévek (bez jíšky, bez smetany, bez zavářky), protože jde v podstatě jen o vodu se zeleninou.

  • Nemusíme počítat kafe, vodu, čaj, ale u džusu i mléka pozor. Tam už nějaké kilojouly naskakují.
  • A pokud toho nesníte kila, není nutné si ani dělat vrásky, když baštíme kuře, krůtí maso nebo ryby.
  • Nu a konečně vás v podstatě ani nemusí trápit, když si dáte tvarůžky. Tedy, co se hubnutí týče, o jejich specifické vůni není řeč.

A co už musíme počítat

Co si budeme povídat, na rozdíl od článků v časopisech se stravujeme v podstatě nudně a stereotypně. Jíme vlastně nějakých maximálně patnáct dvacet jídel týdně pořád dokola. Není pak problém si pamatovat jen u těchto jídel počet kilojoulů a průběžně přes den v hlavě přičítat. Těch pět šest jídel denně a jejich kilojouly vážně zvládnete i bez kalkulačky.

Co obvykle jíme?

Takže řekněme, že ráno si dáme chleba nebo rohlík s máslem nebo sýrem, pár plátků šunky, někdo jen jogurt, jiný müsli s mlékem, další zajde do onoho McDonaldu na snídani. K obědu nějaká omáčka s knedlíkem, rýží, těstovinami, bramborami, plus maso. Nebo někdo raději pizzu. V neděli řízek a bramborová kaše. Mezitím nějaká čokoláda, šáteček, kobliha. A večeře, pokud nejsme pozvaní do restaurace, se většinou podobají snídaním.

Zde je tedy na závěr slibovaný žebříček asi nejčastějších kombinací jídla s průměrným počtem kilojoulů.

Snídaně / večeře
krajíc chleba, rohlík, houska 700 kJ /tmavé pečivo má stejně, ale je zdravější/
chleba / rohlík / houska s máslem nebo sýrem a plátkem šunky 900 kJ
jogurt cca 400 kJ
hrst müsli s 1 dcl mléka 800 – 1 000 kJ
smažené vejce / volské oko 900 kJ /většinu hodnoty tvoří tuk/
vejce natvrdo 300 – 400 kJ
McMuffin se slaninou 1 300 kJ
lžička medu 100 kJ
sklenička džusu 600 kJ

Oběd

4 houskové knedlíky 1 500 kJ
hranolky 1 300 kJ
bramborová kaše 800 kJ
rýže vařená 800 kJ
rizoto / guláš 1 470 kJ
řízek kuřecí 1 800 kJ
řízek vepřový 2 100 kJ
pizza v průměru 4 000 kJ
kolínka 2 200 kJ
roštěná 1 000 – 1 500 kJ
Big Mac /samotný/ 2 100 kJ
Přesnídávka / svačina
čokoláda 80 g 1 800 kJ
croissant 1 300 kJ
kobliha 800 kJ
porce bábovky 800 kJ
vajíčkový / šunkový chlebíček 700 kJ
bramborový salát /200 g/ 1 500 kJ
pochoutkový salát /200 g/ 2 800 kJ