Být hubená nestačí

Léto je v plném proudu a vy se chcete pochlubit postavou, na které jste dřela celé jaro. Během měsíců kardia a odpírání sladkých laskomin jste se sice zbavila vrstvy tuku, ale postava není vždy jen o kilogramech. Stále častěji je cílem figura na první pohled robustnější, ale s lehce viditelnými svaly, pevná a pružná.

K tomu nepomůže spinning, cvičení na trampolínách ani střídmý jídelníček. Správně tvarovaná svalová hmota je pro takovou postavu nezbytná. A právě kettlebell je jedním z pomocníků.

Girja

Pro muže, kteří chtějí mít postavu jako antická socha, kondici maratonského běžce a sílu vzpěrače. Pro ženy, které nebaví posilovací stroje, a přesto touží po figuře a fyzičce Bond girl.

Girja neboli kettlebell je litinová koule s plochým dnem a madlem. Jde o univerzální nástroj k budování síly, kondice a účinné spalování tuku. Díky svému unikátnímu tvaru umožňuje spoustu cviků, které zocelí tělo, nechají vystoupit svaly, které se obyčejným zvedáním činek aktivují jen těžko, posílí úchop na úroveň hydraulických kleští, rozvinou mobilitu a podpoří stabilitu celého těla.

Kde se vzal

Historie girji spadá až do starověkého Řecka, kde byly nalezeny kamenné projektily, které se využívaly k silovému tréninku prvních olympioniků. V řeckém muzeu najdete dokonce kamenný kettlebell vážící 143 kg s nápisem: “Bibon mě zvedl nad hlavu jednou rukou!"

v 70. letech 19. století shromažďoval ruský doktor Vladislav Krajevskij, jenž je považován za otce těžké atletiky, zevrubné informace o kultuře těla a zdokonalovaní se ve sportu. Jeho cílem bylo zpřístupnit lidem zdravý životní styl. Dne 10. září 1885 otevřel první zařízení pro cvičení se zátěží, a tím představil atletické veřejnosti cviky s girjami a velkými činkami. V Rusku je od toho roku dnem zrodu vzpírání.

I my máme svého siláka. Gustav Frištenský využíval ve své přípravě kettlebellů a dnes se po jeho stopách můžete vypadat do litovelského muzea.

Co s ním?

Zapomeňte na rozdíly mezi mužem a ženou, švihové cviky s kettlebellem z vás mužatku neudělají! Volte správnou váhu, pro muže se pohybuje od 16 do 24 kg a výš, pro ženy běžně mezi 8 a 12 kilogramy.

Kettlebell má jednu "nevýhodu", nekompromisně vás potrestá za špatné držení, povolené svaly, dýchání nebo ošizenou techniku. Mějte na paměti, že kolem těla poletují velké váhy a správné provedení je pro zdraví zcela zásadní. Může se stát, že během lekcí budete pár hodin cvičit s botou nebo úplně naprázdno.

  • Swing - kombinace švihu a maximální svalové tenze aktivuje celé tělo, v americké armádě se používá jako náhrada běhu
  • Press - zvednout činku nad hlavu s rovnými zády a pevnými rameny není jen tak
  • TGU - turecký vztyk s kettlebellem nad hlavou je komplexní cvik, který prověří každý sval v těle
  • Mrtvý tah - místo olympijské činky přizvěte kettlebell, zapomeňte na sílu v rukách a zapojte celé tělo
  • Dřep - dřep bez zvedání špiček, prohýbání zad a s koulí u hrudi
  • Snatch - první ze cviků pro "fajnšmekry", švihem nahoru a s kličkou dolů, síla nutná