Krok zpátky

Podlomené zdraví se dá s trochou trpělivosti napravit, ale amputace dolních končetin vyžaduje schopnost naučit se s novou situací žít a přijmout ji za svou. Dobrá vůle nohy člověku nevrátí a izolace před světem napomůže rozvinutí depresí. Kdo by nesouhlasil, může se inspirovat příběhem Kat Hawkins, která ze sebe nedělá mučedníka, ale snaží se vrátit svůj život do starých kolejí a navázat tam, kde před amputací skončila.

Obrat

V pouhých 18 letech musela podstoupit náročnou operaci. Po probuzení z narkózy přišel šok. Její tělo nebylo kompletní! Trvalo téměř rok, než se vyrobily protézy jí přímo na míru a mohla pomalu naskočit do kolotoče rehabilitací a prvních krůčků. Ze začátku ji provázela bolest, fyzická i psychická. Cítila se vyřazená ze své sociální skupiny a jen těžko si dokázala představit, že by mohla zase někdy žít svižným tempem a plnit si stejné cíle jako dřív.

K nezastavení

Dnes pracuje jako moderátorka a redaktorka pro televizní vysílání BBC. Čistě ze zvědavosti se zaměřuje na otázky technologického pokroku - život, bezpečnost a zdanění robotů, počítačové hry pro zdravotně znevýhodněné, umělá inteligence a její nástrahy. Osobní zkušenost v ní probouzí zájem o vnímání lidského těla, různých forem postižení a nedokonalostí.

Z vyprávění by se mohlo zdát, že Kat nic nelimituje a je to populární influencerka a holka plná života. Při pohledu na její protézy zůstává rozum stát, protože se jimi nedá omezovat a věnuje se široké škále koníčků. Podporuje charitativní běhy a půlmaratony, dochází na hodiny umělecké fotografie a do kurzů tance, cvičí jógu, jezdí na snowboardu, zajímá se o umění a "vymetá" galerie, maluje a působí na stanici Click (spadá pod BBC).

Každý si zkrátka určuje sám, co ho zastaví.