Já jsem aktivně sportovala až do svých 19 let, kdy jsem si držela štíhlou postavu. Bohužel spolu s “opožděnou” pubertou přišly osobní problémy a také konec sportování. Spolu s tím, že jsem se přestala hýbat, jsem začala žít velmi nezdravě. Týden co týden bary, kluby, alkohol a spousta nezdravého jídla. Kila tuku se pomalu nabalovala, svaly ochabovaly a spolu s fyzickou kondicí mne opouštěla i kondice psychická.

Spojuje nás láska k jídlu

S Radkem jsme se poznali v mých dvaceti letech. Kromě jiných věcí nás spojuje i láska k jídlu. Bohužel jsme oba byli neaktivní a současně se společně přejídali. Několikrát týdně jsme navštěvovali čínské restaurace, ládovali se knedlíky, pizzou, bílým pečivem a s přáteli vše zapíjeli hektolitry piva a tvrdého alkoholu. Oba jsme také poměrně dost kouřili.

Žárlivá hromada tuku

V mém případě byl prvním podnětem ke změně životního stylu společný výlet na Sněžku, kde jsem si potvrdila, že veškerá moje fyzička je fuč a že takhle už to dál nejde. Z poměrně vysportované postavy a 55 kil se stala hromada tuku s necelými 85 kily. Sebevědomí jsem měla na bodu mrazu, k tomu se přidaly deprese, nekontrolované záchvaty vzteku a žárlivosti a nepříjemné kolísání nálady. Toho všeho si všimli i mí přátelé.

Radek na sobě začal pracovat již po našem výletu do Krkonoš. Já jsem změnu životního stylu neustále odkládala. Naštěstí po Vánocích jsem namotivovaná prvními Radkovými výsledky dostala rozum i já, předplatila si vstupné do fitness centra a začala na sobě tvrdě pracovat. Vzhledem ke své práci a svému bydlišti mi nezbývalo než začít chodit do fitka na šestou ranní, což znamená vstávání ve 4:20. Na vše od vstávání až po chystání krabiček a neustálé praní sportovního oblečení jsem si zvykla. Naštěstí mám velmi sportovně založenou maminku, která se odjakživa zajímá jak o cvičení, tak o racionální, zdravou stravu, takže co se týká jídla a cvičení samotného, šlo mi vše v podstatě automaticky. Spoustu jsem si toho musela samozřejmě nastudovat, ale celé toto “studium” se pro mě stalo zábavou a novým koníčkem,

Těším se na půlmaraton!

Mou nejoblíbenější formou cvičení se stal silový trénink zaměřený na budování svalové hmoty a formování postavy ve fitku, které navštěvuji v podstatě denně. Také jsem začala jezdit v sezoně na kole a celoročně běhám. Absolvovala jsem dokonce poměrně úspěšně pár běžeckých závodů a na jaře 2015 se chystám na svůj první půlmaraton.

A jsem šťastná

Mně i Radkovi se kompletně obrátil život naruby. Já shodila něco mezi 20 a 25 kily, Radek přes 25 kilo. Nabrali jsme současně také hodně svalů a neustále na sobě pracujeme, nepolevujeme a vzájemně se podporujeme. Stále se sebou nejsme spokojení, ale o tom ten náš nový fitness život přeci je, to ví každý, kdo mu propadl stejně tak jako my. Stali se z nás noví, aktivní lidé, kteří smýšlejí pozitivně. Já si konečně můžu přiznat, že již nežárlím na ženy s lepší postavou, cítím se sebevědomá, nekopu kolem sebe a je ze mě celkově lepší a šťastnější člověk. Naučila jsem se sama sebe milovat, být na sebe pyšná, užívat si života a všeho, co život nabízí.

Nálezy a ztráty

Z našeho předsevzetí v podstatě vyšlo mnoho dobrého. Oba jsme s Radkem téměř úplně přestali kouřit. Cigaretu si zapálíme jen velmi příležitostně, stejně tak jako velmi příležitostně konzumujeme alkohol.

Spousta lidí nás pomlouvala, že jsme byli obézní. Nyní zase někteří lidé mají problém, že jsme moc extrémně změnili náš životní styl. Pokud bychom ho ale nezměnili, kde bychom byli dnes? Nešťastní, tlustí, nemocní. A takoví my už nikdy být nechceme. Chceme jít lidem příkladem, chceme být motivací.

Co už víme

Pokud bych měla za sebe a přítele dát pár stručných rad lidem, kteří touží po změně, mohu říci následující: přemýšlejte nad tím, co vaše tělo chce, co si žádá a jak funguje. Studujte ho. Dávejte vašemu tělu to nejlepší. Jezte dobré a zdravé jídlo, pijte vodu, odpočívejte. Vyhněte se chemii v jídle, jezte čerstvé, základní potraviny. Nehladovte, nedržte diety. V dnešní době je možné získat mnoho informací o tom, jak zhubnout, jak žít zdravě. Studujte. Čtěte etikety. Nepodléhejte reklamám, buďte ve stravě i pohybu racionální. Mějte radost z každého, byť malého úspěchu a nenechte se odradit a znechutit prohřeškem a stagnací. Nenechte se nikým a ničím ovlivňovat, ale nechte si poradit od zkušenějších, nebojte si říct o radu. Neobklopujte se lidmi, kteří se vám smějí, nepodporují vás a vysávají z vás pozitivní energii. A především nečekejte, že to bude snadné a že to bude hned.

Karolína M. (25), Radek D. (26)