Venuše Studničková: “Bylinky nám půjčují svoje duše, aby nás uzdravily…“

Jak jste se dostala k profesi bylinkářky?
Já jsem se do bylinek doslova narodila! Moje babička byla na Královéhradecku vyhlášenou bylinkářkou a stejně tak i má maminka. Bylinky miluji už od dětství a je to moje celožitotní hobby. Mám však ale i zkušenosti z klasické medicíny. Vystudovala jsem střední zdravotní školu, obor zdravotní sestra a několik let jsem pracovala ve zdravotnictví. Po revoluci jsem se vrátila k bylinkám a začala se zabývat čínskou a indickou medicínou. Dnes se - kromě bylinek - věnuji i masírování a práci s energiemi - snažím se lidem „odebírat“ tu „špatnou energii“, která často provází nemoci.

Jak zvládnout chřipku

Právě vrcholí chřipková sezona. Spousta lidí cítí, že na ně „něco leze“, ale kvůli zaměstnání si nemohou dovolit zůstat doma. Existujte nějaký rychlý fígl, jak z toho ven?
Při chřipce často bolí celé tělo - obzvláště klouby. Můžete mít pocit, že neujdete ani pár kroků... Navíc, z hodiny na hodinu vám může „vyskočit“ teplota. Když se v tomto stavu rozhodnete jít do práce, počítejte s tím, že viry a bakterie budou ve vašem těle působit déle a o to větší následky si ponesete. V tomto případě jsem jednoznačně pro postel a žádná „rychlá řešní“ neuznávám.

Co tedy proti chřipce pomáhá?
Jednoznačně klid, teplo a dostatek tekutin. Místo slazených nápojů s bublinkami pijte raději vodu nebo nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou však teplé nápoje. Doporučuji čaje potopudné a odhleňující - dráhy močových cest a dýchacích cest jsou totiž propojené. Třeba takový šálek z lipového květu vám pomůže dobře se vypotit. V boji proti chřipce je také osvědčený čaj z heřmánku, máty peprné, jitrocele nebo mateřídoušky. Na kašel se zase používá majoránkový čaj nebo kořen zázvoru. V době chřipky si dopřejte lehčí stravu a zvyšte konzumaci čerstvých vitaminů - denně snězte alespoň kousek syrové zeleniny a ovoce ve slupce, která chrání vitamin C před zničením. Dobré jsou například kiwi, banány, citrony, pomeranče nebo grapefruity. Když už jsme u těch grapefruitů, velmi účinným pomocníkem je extrakt z grapefruitových jadérek Citrovital, protože obsahuje látky, které tělo stimulují a zároveň desinfikují. V každém případe jsou chřipky i virózy velmi zrádné a jejich přecházejí je nebezpečné!

Jak zmírnit menstruační bolesti

Každoměsíčním nešvarem jsou pro mnoho žen menstruační bolesti. Existují bylinky, které by je mohly zmírnit?
Samozřejmě. Pokud však doma žádné bylinky nemáte, připravte si odvar z majoránky, která pomáhá uvolňovat křeče a bolesti. V případě, že trpíte menstruačními bolestmi pravidelně, doporučuji menstruační kapky Gyntima, které obsahují benedikt lékařský, měsíček lékařský, děhel čínský, kopřivu, ostružinu a srdečník. Rozhodně jsou k organizmu šetrnější než silné, i když účinné léky. Pomoci vám mohou i čaje. Příroda nechala vyrůst řadu rostlin, které vám v tomto neduhu uleví - třeba kontryhel, hluchavku, chmel či šalvěj. Vyzkoušet můžete i bylinné čaje na uvolnění a zklidnění třeba z meduňky nebo mučenky. Pokud pravidelně trpíte otoky prsních žláz nebo míváte oteklé kotníky, doporučuji čaj na pročištění lymfatických cest. V době, kdy jej budete pít, omezte kofein, sůl a ostré koření.

Jak přivolat lásku

V pohádkách jsou bylinkářky často spojeny s postavou „čarodějky“, která umí namíchat všemožné zázračné lektvary - třeba nápoj lásky. Ačkoliv to zní dost nereálně, některé věštkyně, kartářky tvrdí, že to lze. Co si o tom myslíte?
Nápoje lásky, čarovné lektvary a různé amulety existovaly, existují a existovat budou. Jejich součástí jsou většinou bylinky, které povzbuzují sexuální aktivitu, přinášejí „dobrou náladu“ a fungují na „okouzlení“. Také mám své recepty na kouzlení a na povzbuzení dlouhodobé lásky. Ale žádná správná „čarodějnice“ vám jejich recepty neprozradí. Porozumění a láska jsou v každém z nás, ale musíme si je umět i sami pěstovat a začít třeba tím, že se budeme usmívat sami na sebe. Každé ráno, když se na sebe v koupelně podíváte do zrcadla, tak si řekněte „ahoj“ a usmějte se na sebe. Zkuste to, uvidíte, že to funguje...

Jak mít dobrou náladu

Opravdu dokáží bylinky ovlivňovat náladu?
Pochopitelně, že ano, ale náladu je třeba umět dobře podchytit. Člověku s depresemi rozhodně nedoporučím užívání povzbuzujících směsí bylin, je nutné jeho psychický stav nejdříve „srovnat“. Z bylinek na uklidnění se užívá například heřmánkový čaj - všeobecné nervové tonikum na zmírnění stresu. Funguje i kozlík (valeriana), který zmírňuje úzkostné stavy. Na uvolnění a uklidnění je vhodná meduňka nebo mučenka. Při nervovém podrážděn či úzkostech pomáhá zase chmel, který příznivě ovlivňuje psychiku, odstraňuje problémy s koncentrací a dokonce i depresivní nálady. Jako přírodní antidepresivum je označována třezalka. Tu ale nemůže užívat každý, je proto dobré se vždy poradit s odborníkem.

Kde kupovat bylinky?

Co si třeba myslíte o hotových čajích, které jsou k mání v lékárnách?
Nejlepší je kupovat bylinky ve specializovaných obchodech, kde vám na místě odborník vysvětlí účinek, způsob užívání léčivých rostlin. Může s vámi probrat vaše zdravotní potíže a přitom odhalit jejich příčinu. Někdy se ukáže, že za zdravotním problémem se skrývá například dlouhodobá psychická zátěž, ztráta blízké osoby, jednostranná fyzická zátěž či jiné příčiny.

Rok 2011 prý bude trochu lepší než ten uplynulý. Každopádně, člověk, aby ho zdolal, potřebuje hodně síly - té duševní i tělesné. Jaké bylinky byste pro tento rok doporučila?
Rozhodně bych začátkem roku doporučila očistnou kúru na odkyselení organizmu, po Velikonocích „odlehčovací“ čisticí kúru a pak bych „naordinovala“ konkrétní bylinky na každý měsíc. Na to má však každý bylinkář jiný názor, ale dá se například řídit kalendářem „Krásná paní“, který nedávno vyšel a tam je všechno podrobně popsáno a vysvětleno. V každém případě je u každého člověka na prvním místě pozitivní myšlení. Pak je i účinek bylinek silnější...

Dobrý kontakt KAFE.cz

Bylinky od Venuše

Tipy z partnerského webu Tvujdum.cz