Životní styl se na našem zdraví pochopitelně podepisuje. Nedávná studie Fakultní nemocnice v Hradci Králové například odhalila, že kvůli nezdravému jídelníčku i pitnému režimu trpí každý třetí Čech nedostatkem hořčíku. Ten je přitom jedním ze stěžejních prvků pro správné fungování
organismu a jeho nedostatek jde ruku v ruce s nejrůznějšími zdravotními problémy.

Moho by vás také zajímat: Aktivní život bez minerální kocoviny

Minerál dobré pohody

Obezita, cukrovka, ischemická choroba srdeční, ale i rakovina bývají často označovány pojmem civilizační choroby. Souvisejí totiž velmi úzce se současným životním stylem. Jednou z možností, jak ho zlepšit, je mít pod kontrolou příjem vitaminů a minerálů. Například vitamin C je důležitý pro imunitní systém a spolu s éčkem patří k významným antioxidantům, které pomáhají organismu vypořádat se s volnými radikály napadajícími zdravé tkáně. Pro zdraví kostí jsou zase nezbytné vitamin D a vápník a dostatečný přísun hořčíku neboli magnezia pomáhá vyrovnat se s únavou, stresem či vyčerpáním. Hořčík zkrátka přispívá k udržení psychické pohody.

Češi – nejtlustší národ Evropy

Jednou z nejrozšířenějších chorob moderního světa je obezita. Lékaři o ní mluví jako o epidemii třetího tisíciletí. Našinci jsou touto „infekcí“ zasaženi víc než jiné národy. Podle OSN jsou Češi nejtlustším národem Evropy. Svůj podíl na této skutečnosti má nepochybně i nedostatek hořčíku ve stravě. Magnezium totiž hraje důležitou roli v metabolismu cukrů a tuků. Pokud je ho v organismu málo, diety i pohybový režim jsou neúčinné.

Nebezpečná cukrovka

S obezitou také souvisí další z rozšířených civilizačních chorob – diabetes 2. typu. Tím podle údajů Diabetické asociace trpělo v roce 2010 v České republice přes 800 000 lidí a jejich počet stále stoupá. Řada mezinárodních studií prokázala, že lidé s cukrovkou mají mnohem nižší hladinu hořčíku v těle než ostatní. U lidí trpících diabetem se hypomagnezemie neboli nízká hladina hořčíku projevuje až ve 38 % případů. Je to totiž jeden z nejdůležitějších prvků v metabolismu inzulinu. Nedostatek magnezia tak způsobuje těžší průběh cukrovky a diabetických komplikací, které se s ní pojí.

Lepší získávání hořčíku z vody

Z výše uvedeného vyplývá, že chcete-li se udržovat fit a dělat něco pro své zdraví každý den, neměli byste zapomínat na pravidelný přísun blahodárného magnezia. Kde ho čerpat? Ideální je přijímat ho stejně jako ostatní vitaminy, minerály a další tělu prospěšné látky v přirozené formě, tedy především ze stravy a pití. Ve stravě je hojně zastoupen například v zelené listové zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách a oříšcích. Dobrou zprávou nejen pro ženy je, že se vyskytuje i v tmavé čokoládě. Lépe než z potravy se však vstřebává z vody, kde je přítomen ve formě iontů, a má proto vyšší biodostupnost. Ideálním zdrojem hořčíku je proto především minerální voda, která ho obsahuje v dobře dostupné formě. Jeho příjem si lze velmi snadno kontrolovat na základě údajů z etiket. Vhodné jsou minerální vody s vyšším obsahem magnezia a nízkým obsahem SODÍKU.