Česká republika dlouhodobě pokrývá velkou část světové produkce máku pro potravinářský i farmaceutický průmysl. Přesto jsme mu stále nepřišli na chuť. To je jako jako by v Brazílii neměli rádi kávu a v Japonsku rýži.

Zapomenutá superpotravina

O máku a jeho léčivých účincích věděly už naše prababičky, ale s příchodem zdravých potravin jako chlorella, spirulina, mladý ječmen nebo semínka goji upadl v zapomnění.

Na pečení posvícenských koláčů nebo jako posypka na švestkovou buchtu je stále dobrý, ale fakt, že obsahuje ze všech potravin nejvíce vápníku, mangan, měď, fosfor, kyselinu listovou, vitamín E pro věčné mládí a mnohonásobě více železa než oslavovaný špenát, je nám zřejmě fuk.

Nenápadný pomocník

Těhotenství dělá s tělem ženy divy nejen na pohled, ale hormonální změny zadělávají na velkou šarádu a právě maková zrnka mají silné uklidňující účinky, působí blahodárně na vlasy, nehty i zuby, prospívají paměti a snižují krevní tlak, který může v jiném stavu hodně kolísat.

Prevence a léčba

O co víc je mák nenápadný a opomíjený, o to větší překvapení způsobí jeho léčivá síla.

  • Klidný spánek
  • První pomoc při bolesti hlavy
  • Léčba ekzémů, vyrážek a aftů
  • Podpora krvetvorby
  • Snižování hladiny cholesterolu
  • Odkyselení organismu
  • Zlepšení trávení
  • Zvýšení míry plodnosti