První doba porodní

Samotný porod se dělí na čtyři fáze, neboli doby porodní. První z nich je zdaleka nejdelší – začíná pravidelnými kontrakcemi a zvlášť u prvorodiček může trvat i několik hodin. Někdy se nazývá také otevírací, a to proto, že právě v té době dochází k otevírání porodních cest. Jde o fázi, která je pro ženu velmi bolestivá a vyčerpávající, proto – je-li to alespoň trochu možné – může využít všeho, co porodnice nabízí a co vede k úlevě – teplé sprchy, míče, ribstole, anebo masáže od partnera. Pokud ještě nedošlo k odtoku plodové vody, bývají právě v této fázi protrženy porodní blány. První doba porodní je také tou, kdy vám v porodnici nabídnou klystýr, případně oholení intimních míst. Obojí můžete odmítnout, ale vězte, že takové vyprázdnění před samotným porodem oceníte… Jsou-li bolesti nesnesitelné, je první doba
porodní tou chvíli, kdy vám lékař může zavést epidurální analgezii.

Kafe.cz zjistilo: Co je to epidurální analgezie?

  • Tzv. epidurál patří dnes k nejefektivnějším metodám tlumení bolesti. Lékař (vždy anesteziolog) vám do zad zavede tenkou hadičku, kterou budou proudit anestetika do páteřního kanálu, neboli epidurálního prostoru. Výkon se provádí ve chvíli, kdy jsou porodní cesty otevřené na 2 až 3 cm, a to vleže na levém boku.
  • Pokud o epidurálu uvažujete, je třeba vše nahlásit při příjmu, protože vám musí být odebrána krev. Při problémech se srážlivostí krve se totiž epidurál podat nesmí.
  • Epidurální analgezie je vhodná pro většinu žen, avšak mezi kontraindikace patří silná obezita rodičky, tetování v místě vpichu, deformita bederní páteře či infekční ložiska v těchto místech.
  • Úleva od bolesti by se měla dostavit zhruba do 15 minut. Ale pozor, nepočítejte s tím, že bolest přejde jako mávnutím kouzelného proutku. U některých žen totiž ani epidurál zabrat nemusí, zato zrychlí průběh porodu – a to také není k zahození.

Druhá doba porodní

Nazývá se také vypuzovací a bezprostředně navazuje na první porodní dobu. Dobrou zprávou je, že je výrazně kratší – trvá většinou maximálně třicet minut. Začíná zánikem porodnické branky a končí porodem dítěte. Právě v tuto chvíli vás porodní asistentka nebo lékař vyzve k aktivnímu tlačení, a to vždy během kontrakce. Porodit můžete v různých polohách, mezi nejčastější patří v polosedě a v leže na boku. Zvolit si můžete i porodní stoličku. V této části porodu často dochází k tzv. epizotomii, tedy nástřihu hráze. Druhá doba porodní pak končí již zmíněným porodem vašeho miminka. Pokud je přítomen otec u porodu, může právě on přestřihnout pupeční šňůru.

Kafe.cz zjistilo: Co je to epizotomie?

  • Nástřih hráze, neboli epizotomie, se u nás provádí často rutinně. Jeho cílem je chránit ženu, aby nedošlo k závažným poraněním či natržení.
  • Epizotomie se provádí na vrcholu kontrakce, a to tak, že ji ani necítíte. Co naopak můžete cítit dobře, je následné šití.
  • Nástřihu hráze můžete zkusit předejít pravidelnou masáží hráze, kterou můžete provádět na konci těhotenství, cca od 34. týdne, a to speciálními oleji.

Třetí doba porodní

Třetí doba porodní následuje po porodu dítěte. Většinou je velmi krátká, v rozmezí 5 až 10 minut, maximálně však trvá hodinu. Dochází v ní k porodu placenty a plodových blan. V případě, že by placenta sama neodešla, je třeba zásahu lékařů. Jakmile ji porodíte, následuje gynekologické vyšetření, které zjistí rozsah poranění a stav porodních cest. Čeká vás také šití nastřihnuté, případně natržené, hráze.

Čtvrtá doba porodní

Následující dvě hodiny bývají označovány za čtvrtou dobu porodní. Žena zůstává ležet na porodním sále, a to z toho důvodu, aby se předešlo případným komplikacím, případně krvácení. Je-li poté vše v pořádku, můžete následně vstát a jít se osprchovat. Pak již následuje převoz na oddělení šestinedělí a péče o vaše miminko…

Co se stane, když se porod zkomplikuje? To se dozvíte již příští týden v dalším dílu našeho seriálu!