Právě ve čtvrtém až šestém měsíci si můžete svůj stav začít užívat naplno. Bříško je zatím malé, takže vás nijak neomezuje a zatímco v prvním trimestru jste se cítila unavená a vyčerpaná, nyní se vám začíná pomalu vracet energie. Využijte toho, dokud to jde – konec těhotenství může být totiž náročný. Pokud vás trápily ranní nevolnosti, většinou do 14. týdne samy vymizí, anebo výrazně ustoupí. Existuje však malé procento žen, které bohužel neopustí po celé těhotenství.

Stresující tripple test

Ve druhé třetině svého vytouženého stavu budete dál navštěvovat těhotenskou poradnu, a to zhruba v měsíčních intervalech. Čekají vás také dvě veledůležitá vyšetření, která dokáží nastávající maminky pořádně vystrašit. První z nich je odběr krve na tzv. tripple test, tedy trojitý test, který se provádí cca v 16. – 17. týdnu těhotenství. Jeho cílem je ukázat, zda vašemu dítěti hrozí nějaká vrozená vývojová vada, anebo chromozomální odchylka, především Downův syndrom.

Kafe.cz zjistilo: Co je to tripple test?

Jde o vyšetření výše hladin tří hormonů v krvi (AFP, hCG, uE3), které ukazují na vrozené vývojové vady a chromozomální odchylky plodu, a to podle jejich vzájemného poměru a věku matky. Jde např. o rozštěpy, nebo o chromozomální poruchu (např. Downův syndrom). U každého výsledku je uveden závěr vyjadřující pravděpodobnost, kolik připadá nemocných dětí na počet zdravých, např. 1 : 350 (jedno nemocné dítě na tři sta padesát zdravých). Problém tripple testů ale je, že často vycházejí falešně pozitivní a nastávající maminku jen zbytečně vyděsí. Každá by proto měla vědět, že fakt, že máte pozitivní tripple test, v žádném případě neznamená, že vaše miminko bude postižené!

Důležitý velký ultrazvuk

Druhé důležité vyšetření, které vás v této části těhotenství čeká, je tzv. velký ultrazvuk, na který vás gynekolog odešle na specializované pracoviště. Provádí se většinou ve 20. týdnu těhotenství. Jeho cílem je zjistit, zda se miminko zdárně vyvíjí, a také odhalit některé vývojové vady. Lékař prohlédne vnitřní orgány miminka, zkontroluje jeho srdce, stejně jako končetiny. I zde se může ukázat podezření např. na Downův syndrom. A právě tady se máte možnost s vysokou pravděpodobností dozvědět také pohlaví svého miminka.

Odběr plodové vody

Ukáže-li se na velkém ultrazvuku podezření na vývojovou vadu, anebo vyjde-li vám pozitivní tripple test, lékař vás většinou pošle do genetické poradny, kde vám téměř vždy doporučí odběr plodové vody, tzv. amniocentézu. Ta je automaticky navržena i všem matkám nad 35 let. O co se jedná? Jde o invazivní zákrok, kdy vám lékař pod dohledem ultrazvuku propíchne břišní stěnu a odebere trochu plodové vody. Pak následuje dlouhé čekání na výsledky.

Kafe.cz zjistilo: Co víme o amniocentéze?

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o invazivní zákrok, hrozí riziko potratu, které se uvádí v rozmezí 0,5 – 2 % žen, a to není málo. V 5 % pak může dojít ke komplikacím.
  • Je dobré vědět, že ženu do zákroku nemůže nikdo nutit a má plné právo jej odmítnout. Musí však podepsat, že si odběr plodové vody nepřeje.
  • V případě, že by se ukázalo, že dítě skutečně trpí některým postižením, bývá ženě doporučen potrat, který se provádí do 24. týdne těhotenství.
  • Výsledky bývají známy za 14 dní, ale některá pracoviště nabízejí tzv. fish test, rychlý test na nejčastější Downův syndrom, který je znám do dvou dnů, avšak nehradí jej zdravotní pojišťovna.

Vybírejte výbavičku

Druhá třetina těhotenství přináší také řadu radostí. Bříško se pomalu zvětšuje a vy si můžete vybrat z nabídky oblečení pro nastávající maminky. Dokud máte dost energie, můžete pomalu začít s přípravou výbavičky pro miminko. Již nyní je dobré vyhlédnout si kočárek a zjistit, jaké jsou objednací lhůty. U některých typů se mohou pohybovat i v řádu měsíců, a tak je dobré začít přípravy včas.

Co vás čeká ve třetím trimestru těhotenství? To se dozvíte již příští týden!