Možná patříte mezi ty ženy, které se snažily dlouhé měsíce a miminko stále nepřicházelo. Nyní je ale všechno jinak. Na těhotenském testu se konečně objevily dlouho očekávané dvě čárky! Ať již se vám to podařilo přirozeně, anebo pomocí technik asistované reprodukce, jedno je jisté: Za pár měsíců budete matkou. Co vás ale do té doby čeká?

Každé těhotenství je jiné

Každé těhotenství je jiné, dokonce i u té samé ženy. A tak jen málokterá zapadne do příruček a tabulek, které obšírně pojednávají o zaručených těhotenských příznacích a problémech. Nepropadejte proto panice, pokud právě vy patříte mezi ně a nepociťujete příznaky, které měla vaše kamarádka, anebo je mají diskutující dívky na internetu.

Začátek je stejný

Průběh sice ne, ale začátek těhotenství má většina žen téměř stejný – prvním příznakem bývá vynechání menstruace. Některé ženy sice již předtím trápí bolesti prsou či nevolnosti, ty ovšem s těhotenstvím souviset nemusejí. Pokud se na miminko upínáte vězte, že se může jednat o falešný poplach... Proto vždy raději vyčkejte na pozitivní test a potvrzení vašeho těhotenství gynekologem.

Negativní? Nemusí to být pravda

I když někteří výrobci na testech uvádějí, že jsou výsledky díky jejich citlivosti patrné již 5. den po oplodnění, většinou tomu tak není. Hladina HCQ (hormon choriový gonadotrofin) v krvi ženy bývá ještě velmi nízká a dokonce se stává, že test se ukáže falešně negativní i tehdy, když těhotná jste a už se měla objevit menstruace. V tomto případě, pokud se měsíčky nedostaví, je nejlepším řešením pořídit si nový test a další den jej zopakovat.

Tip Kafe.cz: Jak vybrat těhotenský test?

  • Těhotenské testy, které koupíte v lékárně, nebo na internetu, se liší nejen výrobcem a cenou, ale především citlivostí. Nejčastější je 25 IU/ml.
  • Vybírat můžete i různé typy testů – od obyčejného proužku, který do moči ponoříte až po kazetovou formu, která může obsahovat i kapátko. Výsledky budete znát od 1 do 5 minut, dle konkrétního testu.
  • Podle citlivosti, typu a výrobce se výrazně liší i cena, která se pohybuje řádově od 20 do 200 Kč. Na testech se ovšem nevyplatí šetřit.
  • Většina testů nevyžaduje použití ranní moče, testovat se můžete během celého dne. Přesto bývá v ranní moči nejvyšší koncentrace HCQ.

Hurá za gynekologem

Pokud je test pozitivní, neváhejte se co nejdříve vydat za svým gynekologem, aby těhotenství potvrdil. Nečekejte ale, že ihned obdržíte těhotenskou průkazku. Lékaři ji často vystavují až tehdy, kdy je patrná srdeční akce plodu (cca od 7. týdne), mnozí i později. První trimestr je totiž velmi rizikový. Co vás tedy čeká během prvních tří měsíců a čeho se máte bát? To vám prozradíme v příštím dílu našeho seriálu!

Jaké jsou vaše zkušenosti s těhotenskými testy?