Konečná

Věk je jen číslo. Přesně to dokázala třiasedmdesátiletá žena z kanadského Ontaria Joan MacDonald. Většina jejich vrstevnic už dávno rezignovala na život a změny a jen stárnou. I Joan by mezi ně patřila, kdyby nedala na rady své dcery Michelle.

Začarovaný kruh

Joan bojovala s váhou celý svůj život, byla to chronická dietářka. Pokaždé ale narazila na stokrát opakovaná úskalí a po skončení dietního režimu se vrátila k původním stravovacím návykům a většinou nabrala ještě víc. Ručička na váze ukazovala stále vyšší hodnoty a Joan začala pociťovat nepohodlí ve vlastním těle. Nedokázala s tím ale bojovat, a tak zmařené pokusy o hubnutí zajídala. Když se přidaly zdravotní komplikace a počet barevných tabletek se nebezpečně zvyšoval, dala konečně na radu své dcery. Ta jí zasvětila do speciálního cvičebního programu a svou matku po celou dobu podporovala. Lepšího sparringa si Joan nemohla přát.

Proměna

Posilovnu navštěvovala čtyřikrát týdně. Čas ale netrávila na bežeckém pásu, ale s olympijskou činkou. Budovala svalovou hmotu, zpevňovala a rýsovala. Do té doby nebyla Joan na takovou zátěž vůbec zvyklá, a tak se první výsledky dostavily velice rychle. Jenom cvičení ale zdaleka nestačí, musela se pustit i do změny v jídelníčku. Když na sobě začala pozorovat změny díky cvičení, jídlo nechtěla podcenit, aby zbytečně nemařila vynaložené úsilí.

Po dvou letech dřiny se chlubí postavou, kterou jí mohou závidět o generaci mladší ženy. Z oplácané babičky je vitální sedmdesátnice. Zbavila se 25 kilogramů, vyrýsovala ruce i nohy a pasu dala tvar. Proměna ale není jen vizuální. Došlo jí, že na změnu není nikdy pozdě.