Když vedle sebe postavíte dvě čtyřicátnice, jedna bude možná vypadat na třicet a druhá jako zasloužilá padesátnice. Čím to je? Při stárnutí organismu vědci rozlišují věk skutečný a biologický. Ten první je neměnný, daný datem našeho narození, druhý odráží to, jak o své tělo pečujeme. Právě kvůli rozdílu mezi věkem biologickým a skutečným vídáme vitální sedmdesátníky i těžce nemocné padesátníky.

Chromozomy, věk a vitaminy

A právě s tím pracovali Američané. Doktor Honglei Chen a jeho spolupracovníci z National Institute of Environmental Health Sciences zjistili, že jedním z ukazatelů biologického věku je délka koncových částí chromozomů, tzv. telomer. A tu mohou pozitivně ovlivňovat právě multivitaminové přípravky!

Ženy s multivitaminy jsou mladší

Tým doktora Chena analyzoval příjem potravy a multivitaminových preparátů u skupiny 586 žen mezi 35 a 74 lety. Uživatelky multivitaminových přípravků měly v průměru o 5,1 procent delší telomery než ženy, které tyto přípravky neužívaly. Jejich biologický věk tak byl nižší než u ostatních žen! „Pokud je mi známo, jedná se o první studii vlivu užívání vitaminů na délku telomer. K úplnému prokázání tohoto vztahu budou třeba další studie,“ vysvětluje doktor Chen.

Studie ukazuje na to, že délku telomer nejvíce ovlivňuje příjem antioxidantů v podobě vitaminu C a vitaminu E. „Pozitivní vliv příjmu těchto látek koresponduje s dřívějšími objevy, že vitaminy C a E pomáhají ochraňovat telomery. Přesto je k plnému prokázání tohoto účinku potřeba dalších výzkumů,“ uvádí Honglei Chen.

V létě dejte přednost stravě

Multivitaminové přípravky jsou u nás stále oblíbenější. Svou roli hraje i stres či učení, které zvyšují potřebu vitaminů. I přesto se především během léta dá získat potřebné množství vitaminů z pestré stravy. V zimních měsících je však příjem multivitaminů víc než žádoucí.

Pozor na předávkování

Multivitminy jsou bezpochyby zdraví prospěšné, ale i přesto je odborníci nedoporučují užívat nepřetržitě. „Při trvalé potřebě multivitaminů doporučuji tři měsíce multivitaminový doplněk stravy užívat, dva měsíce vysadit, a poté znovu s užíváním začít. Za tři měsíce tělo doplní potřebnou hladinu vitaminů, což mu vystačí na dalších několik měsíců. Zvýšená hladina vitamínů způsobená dlouhodobým užíváním by mohla organizmus naopak zatížit,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý.

Podle něj nelze doplňky stravy chápat jako náhradu pestré stravy, spíše jako alternativní zdroj doplnění látek, které tělu chybí. Hlavním zdrojem vitaminů a minerálů by měla být pestrá a vyvážená strava.

Kafe.cz zjistilo: Jaké jsou názory odborníků?

MUDr. Martin Nouza, Centrum klinické imunologie:
„Dlouhodobé užívání samotných multivitamínů může být i škodlivé. Obsahují totiž i vitaminy rozpustné v tucích, kterými se lze předávkovat, a to zvláště berou-li se dlouho nebo ve větším počtu tablet. Některé multivitaminy jsou obohaceny dalšími přírodními látkami, jako je guarana, lecitin, cholin, rutin, linoleová a linolenová kyselina nebo ženšen. Při výběru konkrétního přípravku je vhodné dát přednost ověřeným značkám a těm, které byly vyzkoušeny i v klinických studiích. Tyto studie prokázaly, že jejich podávání přináší konkrétní, měřitelný efekt. Sami máme velmi dobré zkušenosti s přípravky obsahujícími ženšenový extrakt G115 na odstranění únavy, nevýkonnosti a také k posílení imunity. V dětském věku bych naopak doporučoval velmi rozvážný přístup v podávání multivitaminů.“
Zdroj: http://ihned.cz/3-13637400-Nouza-000000_d-fb

Tipy Kafe.cz: Multivitaminy pro ženy