Kdo by si tipoval, že Simpsonovi u odborníků na zdravou výživu zcela propadli díky Home-rově zálibě v pivě a koblížcích a Bartově oblibě sušenek, částečně by se mýlil. Simpsonovi totiž konzumují velké množství zeleniny. A to zejména díky maličké Maggie, která často žužlá mrkev, nebo Lise – ta je totiž přímo vegetariánkou! Kvůli postupující finanční krizi jedla rodina daleko více domácí stravy, což ovšem příliš nepotěšilo majitele rychlého občerstvení Krustyburger.

Jak hodnotila stravovací návyky Simpsonových dietoložka?

„Chválím, že konzumují dostatek zeleniny. Její blahodárný vliv ale snižuje konzumace piva, vína a kořalek. Marge, a především Homer, si nejen huntují játra, ale jsou také špatným příkladem svým dětem, obzvláště když nealkoholické nápoje činí z jejich pitného režimu jen 13 %,“ říká Fiona Hunter z Britské asociace pro zdravé stravování.

Proč je Bart natvrdlý? Mohou za to cukry!

„Každý, kdo seriál sleduje, ví, že jídelníček Simpsonových má k tomu zdravému velmi daleko. V jejich oblíbených koláčích, koblihách, sušenkách a jídlech z fast foodu se skrývá příliš mnoho nasycených tuků a rafinovaného cukru, ale málo proteinu, železa a vápníku. To způ-sobuje srdeční onemocnění a cukrovku. Vysoký podíl soli v jídlech z fast foodu navíc zvyšuje krevní tlak. Proč má Homer děravou hlavu a proč má Bart tak slabý prospěch? Mohou za to rafinované cukry! Ty navíc způsobují náladovost. Nevšimla jsem si, že by Simpsonovi snídali, a tak musejí mít dopoledne a v poledne nepřiměřeně velký hlad. Rodinka se vyhýbá mléku. Vápník pro dobrý vývoj kostí přitom potřebují zejména děti. Naopak hojně popíjené limonády obsahují fosfor, což může vést k osteoporóze,“ pokračuje odbornice na zdravou stravu a vy-jmenovává dietní nešvary Simpsonovic rodinky.

Homer a pivo – cukrovka a nadýmání

Těžko si lze otce rodiny představit bez bříška a plechovky piva v ruce. Z čistě zdravotního hlediska se tak Homer vystavuje riziku cukrovky typu 2. Velké množství vypitého syceného piva navíc způsobuje nadýmání.

Tohle jim hrozí. A vám?

Suma sumárum: Simpsonovým chybí důležité vitaminy (C, E, beta karoten a selen), jejichž nedostatek urychluje stárnutí, minerály a antioxidanty, které chrání pokožku. Kvůli nezdravé stravě jsou více ohroženi rakovinou. Dále jim hrozí cukrovka, srdeční onemocnění a vysoký krevní tlak. Jedné choroby se ale obávat vůbec nemusejí, a sice žloutenky.

Takhle se stravují Simpsonovi

Zelenina 18 %
Jídlo připravené doma 17 %
Víno a kořalka

13 %

Koláčky a sušenky 12 %
Pivo 12 %
Fast food 8 %
Limonády 8 %
Káva a čaj 4 %
Snídaně 3 %
Jídlo v restauraci 3 %
Ovoce 1 %
Voda 1 %

Kafe.cz zjistilo

  • V prosinci 2009 uplynulo přesně dvacet let, co se Simpsonovi objevili na televizních obrazovkách.
  • Ode dneška můžete Simpsonovi sledovat úplně od začátku, a to každý všední den v podvečer na programu Prima Cool. A aby to nebylo málo, čekají vás vždy dva díly po sobě.