Psychologové nedávno objevili souvislost mezi tím, co jíme a naší náladou. Co všechno o nás dokáže prozradit naše krmě? Psychoterapeutka Cynthia Power z amerického státu Illinois k tomu říká: „Vhodným výběrem jídla můžete dokonce změnit náladu!“ Porovnávala totiž duševní rozpoložení asi pětistovky pacientů s tím, co zkonzumují. Naštvaní lidé plní zlosti si svůj vztek vybíjí kousáním (trháním) masa. Sladký dortíček v cukrárně – ten dokáže zlepšit náladu v depresi.
Kafe.cz zjistilo
Co které jídlo znamená?
Maso
Pokud patříte mezi masožravce, kteří bez řízku či pořádného kusu pečeného masa nemohou být, pak se řadíte mezi naštvané a vzteklé lidi. Maso na talíři prý totiž odráží zlost, vztek a agresi.
Rýže, těstoviny
Milujete těstoviny či rýži? Pak to podle odborníků znamená, že jste osamělá a opuštěná, i když si to možná nepřipouštíte. Stojí za to se nad tím zamyslet.
Brambůrky, sojová omáčka, cibule
Lidé, kteří často chroupají brambůrky nebo si dopřávají hojně sójové omáčky a cibule, jsou podle výzkumů velmi ctižádostivostí. Pracují však také pod tlakem a ve stresu, a tak si brambůrky dopřávají i pro uklidnění.
Kofein, sladkosti
Dopřáváte si v cukrárně ráda kávičku s dortíkem? Pak si zde léčíte svoji depresi. Lidé, kteří konzumují sladké a kofein, jsou totiž smutní a depresivní.
Puding, zmrzlina
Pokud dáváte před dortíkem přednost pudingu nebo zmrzlině, znamená to, že hledáte útěchu a porozumění. Právě to totiž znamenají tyto dvě laskominy.
Sušenky, pečivo
Jestli si naopak dopřáváte sušenky a pečivo znamená to, že jste nešťastně zamilovaná. Značí totiž nenaplněnou lásku.
Plný talíř všeho možného
Lidé, kteří dávají přednost všehochuti, trpí podle odborníků závistí. Možná prý jde o pozůstatek z dětství, když se dotyčný musel o vše dělit se svým sourozencem.
Kafe.cz zjistilo
I hubeňour může mít nadbytek tuku!
Lékaři v londýnské nemocnici Hammersmith používají elektromagnetické scany k vyhledávání skrytého nebezpečného tuku. Ukazuje se, že kolem 40 % lidí, kteří vypadají hubeně, mají okolo srdce, jater nebo slinivky škodlivý tuk. Podle posledních lékařských poznatků je důležité právě, kde se tuk nachází, spíš než kolik ho je. Například lidé, kteří mají tuk kolem pasu, mají mnohem větší náchylnost k srdečním potížím a cukrovce než lidé s tlustými boky.