Jídlo a voda: Umíte je správně kombinovat?

Jídlo a voda: Umíte je správně kombinovat?
Jídlo a voda: Umíte je správně kombinovat?
Zdroj: Thinstock

Výživoví poradci i lékaři se shodují, že nejlepším nápojem k jídlu je voda, ať už pramenitá, nebo minerální. Poradíme, jaká voda se hodí ke konktrétním pokrmům.

Pít bychom měli začít už před prvními sousty, voda totiž poskytuje ideální podmínky pro tvorbu enzymů a trávicí enzymy také aktivuje. Pomůže také
vyplavit většinu toxických látek nalézajících se v organismu, především z ledvin, jater a střev. Tím se zmenšuje obtížnost trávení následně zkonzumované potravy.

Při jídle se doporučuje pít malé doušky. Voda pomůže k rozmělnění potravy a jejímu následnému trávení. Podobné pravidlo platí i po jídle, neměli bychom se prolévat, ale ani žíznit. Teplota vody by se měla pohybovat v rozmezí 12 až 17 °C.

Pro gurmety

Voda se hodí ke každému jídlu, ale nejsou všechny stejné, takže i výběr konkrétní vody k určitému jídlu je sommeliérská disciplína. Kohoutková voda
má samozřejmě své fanoušky, nicméně u jídla pro gurmety už s ní nevystačíme. Především proto, že kvalita a chuť vody je velmi rozdílná a může ovlivnit výsledný dojem, který z pokrmu budeme mít. Špičkové restaurace ve světě tak začínají nabízet tzv. vodní menu. Složení minerální vody je pro výslednou chuť opravdu důležité – vyšší hladina vápníku a uhličitanu napomáhá měkčímu a krémovitějšímu pocitu v ústech, hořčík zase dodává hedvábnou texturu. Pokud si chceme plně vychutnat jídlo a víno, potřebujeme čistou a svěží vodu, jejíž chuť nebude v ústech vadit.

Co k čemu? Aneb jak kombinovat jídlo s vodou

  • VYSOCE MINERALIZOVANÉ VODY – grilované hovězí, jehněčí, tvrdé sýry
  • VÝRAZNĚ PERLIVÉ MINERÁLKY – jemné pokrmy, např. bílá masa, ryby a chřest
  • NEPERLIVÁ NEBO JEMNĚ PERLIVÁ VODA – dezert

 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky