Mentální anorexie je porucha příjmu potravy, ale její příčina rozhodně není na talíři. Ruku v ruce s ní jde totiž bulimie nebo záchvatové přejídání. Jedná se o velmi vážné psychické onemocnění, málokdy je možné vyléčit se bez pomoci lékařů. Začátky jsou nenápadné, kdy jen chcete shodit pár kilo, ale postupně se představa o ideálu krásy mění a dostává nereálné rysy. Zdravotní rizika jako selhávání orgánů, ztráta menstruace, ale i sociálních vazeb neberete v potaz.

Bylo by naivní myslet si, že se anorexie týká jen žen. Existuje mnoho mužů, kteří jsou vyhublí na kost. Psychické problémy si nevybírají.

Nešťastné dětství

Spouštěčem anorexie jsou často nemístné poznámky, posměch, nereálné ambice rodičů, které si do svého dítěte promítají, nebo jen nešťastné dětství. To byl případ Jeremyho Gillitzera. Svého otce nikdy nepoznal a s otčímem nikdy nenavázal natolik blízký vztah, aby pocítil vřelou rodičovskou lásku. Ani vratký základ pro život mu nebyl překážkou v navazování vztahů nebo přátelství. Po škole se dostal do hledáčku módních agentů a záhy začal fotit kampaně do katalogů, později už se procházel po přehlídkovém mole. Jeho tělo bylo samý sval, pro mnoho dívek a žen byl ztělesněním ideálního muže (alespoň po fyzické stránce). Stejně jako dnes, i před třiceti lety, kdy se psal Jeremyho příběh, bylo předvádění spodního prádla pro Calvina Kleina velká prestiž.

Příliš sebekritický

Možná, že Jeremyho dohnaly jeho chmury z děství. Možná cítil, že i přes chladný přístup rodiny se vypracoval a měl pocit, že další metou je dokonalost. Jeho představy o ní však byly zkreslené, nereálné a ohrožující život. Po náhlé smrti matky, rozpadu vztahu a pár osobních kotrmelcích potřeboval vzpruhu. A tak začal hubnout. Jeho sošné tělo se během pár let proměnilo v chodící kostru, lícní kosti jako by neskrývaly tváře, vystouply mu oči i zuby. Tělo úspěšného modela bylo nenávratně pryč a modelingové agentury přestaly s Jeremym, který byl ztělesněním pokřiveného zdraví, spolupracovat. To pro něj byla jen další rána pod pás. Uvědomil si, že možná zašel až příliš daleko, ale na nápravu bylo příliš pozdě.

Psychika versus realita

Nedokázal se démonům v hlavě postavit a bojovat s nimi, tak byl aktivní v médiích a vyprávěl svůj příběh. Věděl, že tenhle boj nemůže vyhrát, ale nikdy neztratil svůj pověstný úsměv. Jeho tělo nemělo sílu poprat se s roky hladovění a vypovědělo službu v pouhých 38 letech. Jeremy v tu dobu vážil pouhých 30 kilogramů. Lidská psychika je velmi těžký soupeř. Odpor k jídlu je jen jedním ze symptomů, když nefunguje, jak má.