Nástraha 1: Sůl a chlor

Nezáleží na tom, jestli se ponoříte do moře, anebo budete řádit v bazénu. Tedy alespoň vaší kůži ne. Sůl i chlor totiž pokožku velmi vysušují a dovedou ji řádně podráždit. Abyste kůži uchránili, je třeba o ni řádně pečovat.

  1. Než skočíte do vody, natřete se kvalitním krémem. Ten totiž dokáže vytvořit voděodolnou vrstvu a zabrání chlóru a soli, aby se dostal k vaší pokožce.
  2. Co nejdříve po tom, co vyjdete z vody, se vysprchujte čistou sladkou vodou. Zabráníte tak soli, anebo chloru, aby pokožku vysušovali.
  3. I během slunění dopřejte pokožce hydrataci. Vyzkoušejte některý ze speciálních přípravků ve spreji, které kůži zvláčňují a snadno se aplikují.
  4. Po návratu z pláže či od bazénu se znovu vysprchujte, a to s použitím kvalitního sprchového gelu, který je určený k péči o pokožku po slunění.
  5. Pokožku ošetřete tělovým mlékem po slunění, anebo výživným hydratačním krémem, který jí dodá potřebnou vlhkost.

Nástraha 2: Obtížný hmyz

V létě víc než kdy jindy hrozí nebezpečí poštípání obtížným hmyzem. Komáří štípance, anebo vosí bodnutí nejsou vůbec nic příjemného. Jak se jim bránit?

  1. Nepoužívejte voňavá tělová mléka, anebo nasládlé parfémy, které hmyz přitahují. Na léto zvolte raději šetrné deodoranty bez vůně.
  2. Pokud vás hmyz obtěžuje i v pokoji, zvolte některý z jeho odpuzovačů – například do zásuvky. Pomoct vám mohou také speciální vonné svíčky, které zapálíte při večerním posezení na terase a hmyz se vám bude vyhýbat.
  3. Štípne-li vás hmyz (a nejste alergická), omyjte ránu mýdlem a vodou, abyste předcházela infekci. Následně ji ochlaďte ledem, anebo na ni přiložte kapesník namočený ve studené vodě. Pokud máte u sebe krém po štípnutí hmyzem, anebo tea tree oil, místo vpichu jím potřete.

Nástraha 3: Slunce

To, že sluneční paprsky mohou kůži velmi škodit, je všeobecně známo. Proto, než vyjdete na slunce, byste se měla natřít kvalitní krémem s vyšším UV faktorem.

  1. Používejte jen nové přípravky. Krémy, mléka či oleje na opalování mají určitou trvanlivost, po jejímž uplynutí vás již před škodlivým zářením nebudou chránit. Přípravky, které vám zbyly z loňska, raději vyměňte za nové.
  2. Natírejte se vždy alespoň dvaceti minut před odchodem na pláž a aplikaci vždy po dvou hodinách opakujte.
  3. Pijte hodně vody, aby kůže nebyla dehydrovaná i zevnitř.
  4. Nezapomínejte na sluneční brýle a pokrývku hlavy.