Pot vylučují potní žlázy, kterých má člověk na kůži 3 až 4 miliony. Množství potu, který kůže produkuje, závisí na podmínkách. V průměru je to 0,5 litru, při horku a námaze i 10 litrů. Ženy se potí jinak než muži, mají totiž méně potních žláz, a jejich pocení je proto pomalejší.

Kdy vzniká zápach…

Malé potní žlázy fungují u člověka už od narození. Jsou koncentrovány na pažích, chodidlech, na hrudníku a čele. Jejich celkový počet s odhaduje na dva milióny. Reagují hlavně na vnější podněty – jako je teplo a fyzická námaha. Velké potní žlázy se nacházejí v podpaží, v oblasti genitálií a okolo prsních bradavek. Stávají se funkčními kolem osmého roku věku a pot, který se zde vytváří, obsahuje bílkoviny a mastné kyseliny. Proto je hustší, má žlutou barvu a někdy způsobuje skvrny na oblečení. Nepříjemný pach vzniká ve chvíli, kdy se bílkoviny a mastné kyseliny začnou rozkládat.

Pocení jako signál

Pocení může být i signálem, že s tělem není všechno v pořádku. Nadměrné pocení, které není důsledkem zvýšené fyzické námahy či silného emocionálního stresu, se projevuje zejména na dlaních a v podpaží. Může souviset s hormonální nerovnováhou (např. doba klimakteria u žen), nadměrnou činností štítné žlázy, příp. nadměrnou aktivitou nervového systému. Problém nadměrného pocení je třeba vždy řešit ve spolupráci s odborníkem, který dokáže poradit nejlepší způsob léčby.

5 rad, jak zatočit se zápachem

  • Na prvním místě je samozřejmě hygiena. Pokud se nadměrně potíte, koupel před spaním nestačí. Měla byste si udělat čas i na ranní sprchu. Střídání teplé a studené vody pokožce pomůže. Pokud máte možnost odskočit si do sprchy i během dne, máte vyhráno.
  • Dbejte na správnou životosprávu. Nadměrné pocení může způsobit i alkohol, káva, sůl, ostré koření a strava bohatá na bílkoviny. Raději si dejte syrovou zeleninu, ta je ideální.
  • Zkuste bylinky. Například šalvěj podporuje stahování potních žlázek. Pokud vypijete denně litr šalvějového čaje, mělo by se to výrazně projevit.
  • Skvělé výsledky má i užívání jablečného octa. Zkuste přidat do sklenice vody dvě lžíce jablečného octa a vypít. I hrneček jablečného octa v napuštěné vaně umí udělat zázraky.
  • Nezapomínejte na kvalitní kosmetiku. Antiperspiranty snižují tvorbu potu tak, že mu zabraňují dostat se na povrch kůže, deodoranty zase redukují míru tvořícího se pachu. Ideální jsou přípravky, které obě složky kombinují. Zmírní tvorbu potu a ještě dodají tělu vůni.

Tipy Kafe.cz