„Pivo, tchyně, uzený – nejlepší je studený,“ praví jeden oblíbený vtip. Pravdou totiž je, že spousta lidí své tchyně nemusí. Pletou se jim do života, kritizují naprosto vše, protože jen ony to umí nejlépe, chtějí nesmyslně radit a vše organizovat. Jejich návštěva se spíše než příjemné rodinné sešlosti podobá katastrofě, kterou jste ráda, když přežijete…

Příšerná tchyně – nebojte se jí postavit

Vzpomínáte si na film Příšerná tchýně, v němž onu nesnesitelnou ženu ztvárnila Jane Fonda? A snacha Jennifer Lopez se rozhodla, že si to rozhodně nenechá líbit? Pokud máte podobně nesnesitelnou tchyni i ve svém životě, musíte se zachovat také tak. Nebát se, slušně se jí vzepřít a stanovit hranice. Přinášíme pár tipů, jak s manželovou »šílenou« matkou vycházet…

1. Stanovte si hranice

Pokud vás tchyně vytáčí tím, že se snaží váš domov řídit a mluví vám do všeho a za všech okolností, zkuste jí dát najevo, kde jsou hranice. Ona je paní u sebe doma a vy zase u vás. Je zcela vaše věc, jak často vysáváte, jak máte uklizenou linku nebo jak skládáte oblečení ve skříních. Řekněte jí klidně, že si vážíte jejích rad i pomoci, ale že vy si to zkrátka uděláte jinak – po svém.

2. Naučte se odmítat

Je sice pěkné, když vám chce tchyně radit, jak správně máte dělat rajskou, jak se vytírá podlaha, aby se leskla, jak máte zavařit okurky a jak máte naučit dítě na nočník, ale vy musíte umět správně reagovat. Nabízí vám tchyně, že vám uvaří, uklidí, pohlídá dítě, a přitom se nenápadně stěhuje do vašeho bytu? Tak pozor, i když jste hodná, klidná a nekonfliktní, v jednání s tchyní se musíte naučit odmítat. Slušně jí poděkujte a řeknete rázné »ne«. Když vytrváte, časem pochopí, že o její pomoc nestojíte a že ji nepotřebujete.

3. Nestěžujte si manželovi

Je pravdou, že by váš manžel měl stát za vámi a na vaší straně, jste přece jeho žena. Ale nezapomeňte, že tchyně je a vždycky bude jeho matka, a tak vztah mezi nimi bývá velmi silný. Proto pokud si budete manželovi na tchyni neustále stěžovat, nepomůžete tím ani vztahu s tchyní, ani vašemu partnerství. Pokud máte s manželovou matkou problém, zkuste si to vyříkat přímo s ní. Není-li to možné, poproste partnera, aby s ní promluvil, ale vše mu sdělte stručně, jasně a v klidu, nejlépe jednorázově. Neustálým stěžováním proti sobě budete štvát tchyni i manžela.

4. Zavolejte jí / poraďte se s ní

I když byste tchyni nejradši neviděla, tím, že se jí budete zcela vyhýbat, si ve vašem vztahu nepomůžete. Partner vám bude vyčítat, že se oni nezajímáte, protože ona si bude samozřejmě stěžovat. Zkuste proto někdy udělat vstřícný krok a zavolejte jí. Pokud bydlí s vámi, zajděte za ní. Vymyslete nějakou záminku, s čím potřebujete poradit – například s vařením. Tchýně se bude cítit důležitá a vy u ní trochu stoupnete v ceně, když dáte na její rady. Alespoň jednou v životě.

5. Jednejte s ní na rovinu

Pokud se vám na tchyni cokoli nelíbí, nezatínejte zuby, ale řekněte jí to na rovinu. Slušně, stručně, jasně, výstižně – zkrátka tak, aby to nemohla pochopit jinak. Uvědomte si, že tchyně není superžena, ale obyčejný člověk jako vy, že jste obě dospělé a podle toho zkuste jednat. Montuje se vám neustále do života? Řekněte jí, že si to nepřejete, že ji ráda uvidíte, ale ve vašem domě jste paní vy. Chodí k vám bez zaklepání a vy šílíte? Jasně jí sdělte, že si přejete, aby nechodila bez ohlášení, vy k ní přece také nevtrhnete jako uragán! Nebojte se jí. Abyste zvládla tchyni, musíte být silná.

6. Neštvěte proti ní vnoučata

Ať je tchyně jakkoli příšerná, jednou je to matka vašeho partnera a babička vašich dětí. S tím bohužel nenaděláte nic. Pokud proti ní budete svoje potomky štvát, nejen, že si nepomůžete, ale ve zlém se vám to vrátí. Děti nezasvěcujte do toho, jak je podle vás nesnesitelná, ony ji s největší pravděpodobností mají rády a jistě i ona je. Zkuste jim dát šanci a ne jim setkání zakazovat.

KAFE.cz zjistilo:

Vtipy o tchyních

Inzerát: „Prodám všeobecnou encyklopedii, 45 dílů. Již ji nepotřebuji, před dvěma měsíci jsem se oženil. Moje tchyně ví naprosto všechno!“

Zvoní telefon: „Unesli jsme tvou tchyni, okamžitě pošli výkupné 100 000 korun!“
„A když odmítnu zaplatit?“
„Tak ti ji naklonujeme!“