Jak má vypadat podprsenka pro prsa po kojení

Váš dotaz: Po porodu a kojení mám neforemná prsa. Vybrat podprsenku je opravdu problém, protože často „přetékají“, ačkoliv mám správnou velikost. V podstatě mi sedí nejlépe sportovní, bez krajek a svůdných střihů. Nebo mám jinou šanci?

Za první, je dobře si uvědomit, kde a jak ta prsa přetékají. Nejpravděpodobnější příčinou vašeho problému je totiž malá velikost košíčku. Doporučuji malý test – oblečte si podprsenku a zvedněte ruce. Poproste manžela nebo kamarádku, aby vám sáhla pod kostici ze spodní části podprsenky. Pokud může nahmatat prso, velikost je špatná. Pak ji poproste, ať lehce postrčí kostici směrem nahoru. Objeví se ještě větší kus prsa, nebo dokonce podprsenka vystřelí až k bradě? - Extrémně špatná velikost. Doporučuji vyhledat specializovanou prodejnu, kde vám dobře poradí. Je jich málo, ptejte se na reference kamarádek, lepší tipy mají obvykle ty s větším poprsím.

Kde vybrat podprsenku, kterou potřebuji?

Dále, je třeba si uvědomit, že každá značka se vyrábí pro určitou cílovou skupinu žen. Značky určené pro mladé ženy předpokládají relativně pevné a rovnoměrné poprsí u nositelek, střihy jsou více otevřené, kostice nižší, materiály pružné s vysokým podílem bavlny nebo elastanu, opora minimální. Na českém trhu jsou i značky určené pro tzv. zralá prsa. Tyto podprsenky poskytují maximální oporu, materiály jsou pevné, kostice jsou více vytažené, střih je řešen tak, aby zachytil i širší nebo povislá prsa a dostatečně je nadzvedl. Je třeba si uvědomit, že tyto podprsenky již nejsou tak vykrojené, ale to vůbec neznamená, že nemohou být ženské a sexy.

Jak vypadá podprsenka pro období těhotenství a kojení?

Úplně na závěr této odpovědi (možná to mělo být i na začátku) si neodpustím zmínit se o příčinách neforemného poprsí. I tady totiž platí, že prevence je 100x levnější a lepší než odstraňování následků. Porod a kojení je to nejtěžší období pro naše poprsí. Prsa během krátké doby zvětší svou velikost i o několik velikostí, jsou těžké, citlivé, pokožka i tkanivo jsou extrémně namáhány. Pokud chcete mít hezká prsa i po skončení kojení, je velmi důležité nešetřit v tomto období na podprsenkách. Musí vám perfektně sedět, musí být pevné (ne bavlna), poskytnout poprsí velkou oporu a taky pohodlné. V tomto období je funkčnost důležitější než estetická stránka. Těch pár měsíců stojí za to, nebudete pak řešit neforemné, povadlé poprsí po kojení. Ba naopak, budete si moct vyjít i „bez“ a nikdo nepozná, že jste několik měsíců kojila.

Jakou koupit podprsenku, když prsa nejsou stejně velká

Váš dotaz: Mám každé prso jinak veliké. Jak vybrat podprsenku?

Pro začátek vás uklidním, 100% souměrnost není lidská, každá žena má jedno prso menší. (Stejně máme i kratší nohu nebo ruku.) Ale rozumím, že někdy to může být problém.

Pokud se velikost liší minimálně – tj. rozdíl do jedné velikosti – můžeme jedno ramínko přitáhnout víc než to druhé. Preferujeme materiály, které se přizpůsobí, např. pružná krajka, více elastanu, u plavek řasení košíčků.

Pokud je rozdíl větší, je možné vybírat podprsenky, kde se dá vložit vycpávka do jednoho košíčku. V obchodech s prádlem je možné si taky koupit podprsenkové vycpávky a všít je do košíčku, stačí přichytit pár stehy, nikde pak nevypadnou a neztratí se (např. v posilovně, před partnerem atd.).
V extrémních případech je možné koupit si v zdravotních potřebách tzv. prsní náhrady, nabídka je široká, dá se s nimi i plavat v moři. Lze je nosit i v běžně kupovaných podprsenkách nebo v podprsenkách zdravotních. Pokud se vám výše uvedené metody nezamlouvají, řešením může být i plastická operace.

Co dělat, když tlačí kostice?

Váš dotaz: Nemůžu mít podprsenku bez kostice, protože jen díky nim mám nějaký tvar. Ale kostice mě tlačí. Dělají se podprsenky, které by držely tvar, ale neměly kostice?

Pokud máte správnou velikost, kostice netlačí. Krásně lemuje prso a dotýká se pevného hrudního koše. Obzvlášť ženy silnější a s větším poprsím tvrdí, že kostice nesnesou, že je tlačí. U několika případů jsem se utvrdila v tom, že problém je ve špatné velikosti. Zkuste si test se zvednutými pažemi, jak je uvedeno u prvního dotazu. Ve specializované prodejně by vám měla prodavačka pomoct, ukázat, jak správně podprsenku upravit.

V nabídce prodejen se soustředí na velikosti košíčků D-K a obvodů již od 60. Věnuje se podpoře a školí prodejce spodního prádla v Čechách i na Slovensku. V budoucnu by ráda otevřela Bra Expert i v dalších městech, ideálně formou franšízingu.