V minulém díle Cvičení s Vaškem Krejčíkem na Kafe.cz jsme si ukázali, jak se správně protáhnout na začátku cvičení. Připomínáme, že cviky, které jsme se naučili, jsou vhodné i jako samostatná cvičební minijednotka. Pokud máte chuť, můžete si k nim připojit ty dnešní, nezaberou vám příliš času, ale účinky jsou opravdu blahodárné.

Uvolnění zad s Vaškem Krejčíkem

Cvik č. 1

Základní pozice kočky (vzpor klečmo) je vhodná pro uvolnění zad od napětí a tlaku, které je způsobené celodenním zatížením. Uvolnění zad nastává při plynulém a vědomém pohybu s nádechem do mírného prohnutí a s výdechem do vyhrbení. V rámci této pozice dochází k uvolnění celých zad, především však bederní oblasti. Opakujte 20x v plynulém rytmu dýchání. Nespěchejte a vnímejte celé cvičení.

Cvik č. 2

Varianta pozice kočky na předloktích je vhodná pro uvolnění především hrudní části páteře. S nádechem se vyhrbte a s výdechem vraťte záda zpět do mírného prohnutí.

Cvik č. 3

Pozice vjagrásany je vhodná pro rozvinutí souměrného dechu v obou plicích a současně k uvolnění celých zad. S nádechem zvedněte jednu dolní končetinu a mírně se prohněte (prohnutí není silové). S výdechem vraťte nohu zpět pod hrudník a vyhrbte se. Opakujte 20x na každou dolní končetinu.

Cvik č. 4

Na závěr se přetočte do lehu na zádech a s výdechem přitáhněte obě pokrčené dolní končetiny. Obejměte kolena a můžete přidat i zvednutí hlavy čelem ke kolenům. Opakujte v pomalém tempu 10x.

Tip KAFE.cz

Nové kurzy powerjógy, jógy a meditací začínají v Energy Studiích Praha: www.energystudio.cz.