K jízdě na kole – a to nejen na tom horském – patří někdy i pády. Většina z nich je tak rychlých, že o nich nestačíte přemýšlet, natož jim zabránit. Přesto si můžeme říct několik užitečných návodů, abychom si vážně neublížili.

  • Zásadní je nosit helmu, rukavice popřípadě i chrániče loktů a kolen.
  • Při pádu nenatahujeme paže před sebe – je riziko, že si je zlomíte. Pokuste se pád převést do kotoulu.
  • Snažte se při pádu chránit hlavu.
  • Pokuste se vyhnout dopadu na kolo.
  • Při stoupání do prudkého kopce se může kolo vlivem těžkého převodu postavit na zadní. V tomto okamžiku, musíte rychle zablokovat brzdy a co nejdříve sesednout.
  • Naopak při sjezdu, padáte-li přes řidítka, platí pravidlo, že se musíte přenést svou váhu co nejvíce dozadu a ubrat ve šlapání.

KAFE.cz doporučuje: Tip od profíka

Zdroj: Youtube

Tipy KAFE.cz: Pomůže vám i kvalitní výbava

Oblečení na kolo

Vždy je lepší mít na sobě několik tenčích a kvalitních vrstev, než jen jednu tlustou. První vrstva by měla být kvalitní prádlo odvádějící pot, které je příjemné na pokožku. Dále pak vrstva izolační a na závěr nepromokavá, ochranná vrstva, která zároveň umožní odpařování potu.

Cyklistické rukavice

Je vhodné používat při každém počasí. Chrání vaše zápěstí a také brání před otřesy. V chladných měsících zvolte rukavice prstové a zateplené, v létě pak bezprstové s odvětráváním.

Cyklistické šortky

Měly by být pohodlné, bez švů a aby se předešlo odřeninám. V chladnějším počasí můžeme použít legíny, tzv. čapáky a na ně pak popřípadě použít nepromokavé kalhoty.

Cyklistické tričko (dres)

Mělo by být vybaveno hlubokými kapsami pro uložení všech možných předmětů včetně mapy. Doplnit ho pak můžete návleky, které z dresu udělají rázem dlouhé triko.

Přilba

Je životně důležitá na horském i silničním kole. Každý cyklista by ji měl používat. Na výběr je nepřeberné množství různých přileb, které se liší provedením, tvarem, barvou a cenou. Každá ale musí splňovat všechna bezpečnostní kritéria. Používat můžete i přilbu s ochranným štítem. Vyberte si tu, která vám nejlépe sedí a ve které se budete cítit pohodlně.

Boty

Kupujte je ve specializovaných obchodech. Cyklisté dávají přednost nepromokavým, lehkým s dobrou podrážkou, která bývá zpevněná karbonem. Zapínání je pak ideální na suchý zip.

Brýle

Jsou důležitým cyklistickým doplňkem. Chrání oči nejen před sluncem, ale také před létajícím hmyzem.