Spánek patří mezi základní fyziologické potřeby a je nutný pro správné fungování organizmu. Jeho dlouhodobý nedostatek může způsobit celou řadu onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, poruchy paměti a pozornosti, vede ke snížení obranyschopnosti těla, zpomaluje metabolické procesy, které mohou vést až k obezitě. Denní potřeba spánku se uvádí na osm hodin, pokud spíte méně, vzniká spánkový deficit, který může vyústit k výše popsaným zdravotním potížím.

Dodržování spánkové hygieny je pro kvalitní spánek důležitý. Naučit se usínat během chvilky je prvním předpokladem plnohodnotného spánku, který podpoříme pravidelným uléháním a vstáváním každý den přibližně ve stejnou dobu.

Usnout v průběhu chvilky si můžete vyzkoušet metodou, která byla publikována v knize „Relax and Win: Championship Performance“ už v roce 1981. Metodiku rychlého usínání údajně vypracovali důstojníci amerického námořnictva a měla 96% úspěšnost. Vydatný a kvalitní spánek minimalizoval u vojáků chyby a nepřesnosti, které by mohly být osudové nejen pro ně, ale také jejich kolegy.

Vyzkoušejte si metodu rychlého usínání:

1. Lehněte si do postele v poloze, ve které se vám dobře spí. Místnost předem vyvětrejte a zatemněte okna. Začněte s uvolňováním svalových partií těla, nejprve uvolněte svaly obličeje, očí, jazyka, obou čelistí.

2. Pokračujte v uvolňování svalstva krku a ramen, nechte je volně spadnout a postupně uvolněte obě paže, zápěstí, ruce.

3. Zhluboka se nadechněte a s výdechem uvolněte hrudník. Uvolněte obě dolní končetiny od stehen až po chodidla.

4. S kvalitním spánkem souvisí i psychická stránka člověka. Zkuste nyní uvolnit svou mysl. Pokud se vám nepodaří vypustit myšlenkové pochody a máte pořád hlavu plnou problémů, zažíváte stres a zbytečně se energeticky vyčerpáváte. Snažte se nemyslet vůbec na nic, uvolněte se a „vyčistěte“ hlavu od myšlenek. Představte si, že jste v loďce uprostřed klidného jezera lemovaného malebnou a tichou krajinou, modré nebe nad vámi a vy se necháváte kolébat v pomalém rytmu houpající se loďky. Můžete si představit i jiné prostředí, ve kterém se cítíte dobře, například les. Ležíte na mezi a pozorujete koruny stromů, které se proudícím vzduchem jen tak volně pohupují a mezi nimi prostupuje blankytně modrá obloha. Pokud nic z toho nezabírá, opakujte si nejméně deset sekund větu: „Nemyslím na nic, nemyslím na nic …“

Nyní byste se měli přenést do říše klidného a sladkého snění.