Dlouhé hodiny u počítače, pobyt v klimatizovaných místnostech, v průvanu, nebo v nedostatečně větraných prostorách, stejně jako častý kontakt s cigaretovým kouřem – to vše má za následek pálení, řezání, zčervenání a nepříjemný pocit v očích. Protože velmi často souvisí suché oči s prací v kanceláři, mluví se o tzv. Syndrom kancelářského oka (Office Eye Syndrom).

Když oči bolí a pálí…

Většina lidí, kteří denně pracují s počítačem, to zná – po dlouhých hodinách u obrazovky vás oči bolí a nepříjemně vás v nich řeže… Vysychají, tvoří se nedostatek slz, narušuje se slzný film na povrchu oka a vy se díky tomu nemůžete ani pořádně soustředit. Oči jsou unavené a kromě syndromu suchého oka se v nich může vytvořit i zánět.

Office Eye Syndrom: Suché oči jsou u žen častější

Podle odborníků jsou právě suché oči nejčastějším očním onemocněním a stále ho přibývá. Každý pátý pacient, který navštíví očního lékaře, trpí právě touto nemocí. Zajímavý je i fakt, že trápí více ženy než muži. U něžného pohlaví totiž často souvisí s užíváním hormonální antikoncepce, stejně jako s menopauzou.

Jak poznáte suché oči?

Jak suché oči poznáte? Mezi nejčastější příznaky patří pálení, pocit cizího tělíska, tlak a únava očí, ale také pocit přilnutí víček k oku. Oči špatně snášejí pobyt v klimatizovaných prostorách, ale i ve větru či v místnosti plné kouře. Může se paradoxně objevit i zvýšené slzení. Při prvních příznacích doporučují odborníci některý z přípravků na zvlhčení očí, např. tzv. umělé slzy. Pokud však problémy přetrvávají, je třeba navštívit lékaře.

Co pomáhá na suché oči?

  • Omezte používání klimatizace a raději několikrát za den místnost důkladně větrejte.
  • Jezte stravu bohatou na betakaroten. Zařaďte do běžného jídelníčku dostatek mrkve, rajčat, meruněk, nevyhýbejte se ani špenátu, brokolici, avokádu, nebo papáje.
  • Mezi prací u počítače či sledováním monitoru dělejte krátké pauzy, aby si vaše oči odpočaly.
  • V létě, anebo kdykoli vykouknou-li sluneční paprsky, používejte kvalitní brýle s UV filtrem.
  • Nezůstávejte delší dobu v klimatizovaných prostorách, anebo v průvanu.
  • V bytě, anebo v místnosti, kde pobýváte, zásadně nekuřte. Omezte také kontakt s cigaretovým kouřem, včetně tzv. pasivního kouření.
  • V místnosti by měl být dostatečně vlhký vzduch, pořiďte si proto zvlhčovač.