Operace odstálých boltců patří mezi nejčastější kosmetické vady ušních boltců. Většinou bývá tato vada oboustranná, i když úhel odstupu boltce nemusí být na obou stranách stejný. Děti s nápadně odstálými boltci mohou být terčem bezohledného posměchu svého okolí, který může vyvolat různé psychické poruchy.

Pro optimální načasování operace je nutný velmi individuální přístup k pacientovi. Dítě si většinou svoji odchylku uvědomuje až po vstupu do školního kolektivu, a proto se tento problém snažíme řešit individuálně mezi 5. – 7. rokem života. Nikdy však neprovádíme zákrok u dítěte, které operaci jednoznačně odmítá a požadovaný výkon je spíše přáním rodičů než dítěte samotného. V tomto případě výkon odložíme do doby rozhodnutí dítěte k operaci, kterou lze provést i kdykoliv v pozdějším věku.

Příprava

Operace nevyžaduje speciální přípravu, tři týdny před výkonem by pacienti neměli užívat léky ovlivňující srážlivost krve či krvácivost. Většinou se výkon provádí v místním znecitlivění, při kterém není třeba zvláštní příprava. V ojedinělých případech, kdy výkon je prováděn v celkové anestezii či analgosedaci, je nutné od půlnoci před operací nejíst, nepít, nekouřit. Operace vyžaduje dobrý zdravotní stav. Při zánětlivém onemocnění kůže, výsevu akné na kůži, ekzému, kožní plísni nebo špatném celkovém stavu výkon odložíme.

Operace

Cílem všech operačních technik je snaha docílit zcela přirozeného vzhledu boltce s reliéfem jednotlivých struktur v přirozeném postavení bez nápadných známek chirurgické intervence.

Jednou z metod je člunkovité vyříznutí části kůže na zadní straně boltce s následným zjemněním chrupavky v místech přirozeného ohnutí zbroušením frézkou, eventuálně pomocí paralelních nářezů chrupavky.

Nejdůležitější fáze operace je modelace chrupavky boltce do správného tvaru a jeho přiměřené přitažení. Po uzavření kožního řezu s redukcí kůže za boltcem se někdy zakládají ke zvýraznění tvaru modelovaného boltce zevní odstranitelné stehy. Operace je ukončena celkovým obvazem hlavy s obklady. Jinou metodou je např. modelace boltce pomocí obloukovitých nářezů na přední straně chrupavky speciálně upraveným nožem s následnou fixací stehy.

Pooperační průběh

V pooperačním období ponecháváme po prvním převazu, uskutečněném 1–2 dny po operaci, obvaz hlavy 10–14 dnů, poté přikládáme čelenku na noc nebo při sportu ještě po dobu jednoho měsíce.

Komplikace

Komplikace po operaci odstálých boltců nejsou časté. Mohou být všeobecně chirurgické (např. otok, infekce, nekróza kůže, rozestup rány) nebo specifické k tomuto zákroku, např. přetrvávající otok či zarudnutí boltce, snížená citlivost, uvolnění fixačních stehů a recidiva odstálých boltců, nerovnosti či drobné deformity, zbytnělé jizvy apod.