Vlasy samotné žádný maz neprodukují. Za jejich nadměrné maštění mohou mazové žlázy na pokožce hlavy. Ty jsou v některých případech aktivní víc, než by měly. Častěji se mastí kštice rovná a méně pak kudrlinky. Další příčinou je příliš suchá, svědivá až šupinatá kůže na hlavě. Vlasová pokožka se snaží zvýšenou produkcí mazu dostat do rovnováhy. Mastnotu vlasů může způsobit také špatná hygiena, nezdravý životní styl, hormonální změny v dospívání nebo v menopauze.

Blondýny vedou

Záleží rovněž na množství vlasů. Čím je jich více, tím je víc i mazových žláz, což znamená i větší tvorbu mazu. Výzkumy prokázaly, že nejbohatší hřívu mají světlovlasí s jemnými vlasy (140 tisíc). Blonďatým se vlasy mastí nejvíce. To zrzky mají sice vlasů méně (80 tisíc), ale problém s mastnou hlavou řeší jen zřídka.

Přípravky na míru

Vyplatí se používat kosmetiku určenou přímo pro mastné vlasy. Přípravků je ale velké množství a každý obsahuje jinou účinnou látku. Proto je dobré některé vyzkoušet a pak používat ten, který účinkuje nejlépe. Šampon by neměl být příliš navoněný a neměl by obsahovat silikony. Profesionálové doporučují přípravky průhledné, ne krémové. Měly by také málo pěnit. Nejlepší jsou s obsahem přírodních látek, jako je šalvěj, heřmánek, mořské řasy, přeslička, rozmarýn, podběl nebo kopřiva.

Tohle omezte!

Kondicionér: nanášejte ho jen na konečky vlasů.
Kartáčování: snažte se vyhnout styku kartáče s pokožkou hlavy. Kartáč s kovovými zuby je třeba vyměnit za šetrnější z přírodních vláken.
Nezdravá jídla: hlavně tuky, cukry, ostré koření.
Stres: pokud nejste v psychické pohodě, kvalita vlasů nebude nikdy nic moc.

Domácí péče

* Nadměrné maštění zmírní oplachy kopřivovým či mátovým čajem (tmavé vlasy) nebo heřmánkovým čajem (světlé vlasy).
* Oblíbeným přípravkem je březová voda. Udržuje pokožku v rovnováze, takže se časem přestává mastit.
* Rychlé odmaštění zajistí suchý šampon. Nanáší se těsně ke kořínkům vlasů. Je třeba ho důkladně z vlasů vytřít ručníkem.
* Při mytí nepoužívat horkou vodu.
* Nechodit spát s mokrými vlasy.