Otázka vzbuzující stále častější diskuse je, jak dalece našim očím škodí sledování obrazovek počítačů. Oční problémy vyvolané právě tímto dnes už mají vlastní diagnózu – CVS, tedy počítačový zrakový syndrom. Zahrnuje celou řadu očních komplikací a nepříjemných pocitů. Poslední výzkumy ukazují, že se týká nejméně 50 procent lidí, pravděpodobně však množství ještě daleko většího.
#clanek|3521433|3521698#
Pracujete-li na počítači více než dvě hodiny denně, je šance, že se u vás některý z příznaků CVS rozvine, až 90procentní. Zdaleka nejde jen o dospělé, které k celodennímu sezení u počítače vybízí jejich práce. Mezi postiženými přibývá dětí trávících čas u tabletů, či pracujících s počítači ve škole. Lékaři srovnávají CVS se syndromem karpálního tunelu. I zde totiž jde o chronické přetížení, unavené oči podstupují stejnou námahu znovu a znovu a stav se stále zhoršuje.

Co vše má na to vliv?

Odborníci poukazují už na prostou skutečnost, že se oči musí na obrazovku neustále zaměřovat. Časté střídání pohledu na papíry a zpět do monitoru. Oči reagující na měnící se obrazy vyžadují velké úsilí od očních svalů. Do toho působí kontrast, blikání, oslnění. S přibývajícím věkem se práce s počítačem stává ještě náročnější, čočky v očích jsou méně flexibilní. Dosud neexistuje pravděpodobně žádný přesvědčivý vědecký důkaz, že používání počítače a priori způsobuje dlouhodobé poškození očí. Někteří odborníci jsou však přesvědčeni, že jde jen o otázku času, protože počítačová éra ještě netrvá příliš dlouho.

Váha oka jen výjimečně přesáhne 28 gramů a průměr dosahuje maximálně 25 milimetrů. Přesto je hned po mozku druhým nejsložitějším orgánem v těle a jeho prostřednictvím získáváme 80 procent informací o světě kolem nás. Vzdor tomu s očima stále více hazardujeme.

  • Na druhou stranu lékařka poukazuje na skutečnost, že více ohrožené bývají děti. „Rozhodně nejsou odolnější než dospělí. Evoluce je zdlouhavý proces a adaptace na nové podmínky vždy trvá dlouho. Jen si uvědomte, jak dlouho druh Homo sapiens existuje. Doba, po kterou používáme digitální zařízení, je proti tomu směšně krátká. Bohužel je to právě naopak: vyvíjející se dětské oko je mnohem zranitelnější a přemíra času stráveného u počítače může vést k jeho abnormálnímu vývoji.“

Bude hůř

Počítače si, zdá se, svoji daň na očích už vybírají. Nejnovější studie konstatují, že za poslední léta se například počet případů krátkozrakosti mezi mladými lidmi celosvětově zdvojnásobil. Nejhůř je na tom východní Asie, kde je krátkozrakostí postiženo až 90 % dětí, ale alarmující je prý stav i v dalších částech světa. Jeden z autorů výzkumných projektů doktor David Alamby, ředitel oční kliniky Focus, říká: „Za vším je nedostatek denního světla. Děti jsou přilepené k obrazovkám a trpí katastrofálním nedostatkem přirozeného světla, což způsobuje oční problémy.
Americká asociace Optometric zase v loňském průzkumu zjistila, že 80 procentům dětí způsobují elektronická zařízení „alergické“ reakce projevující se pálením, svěděním či chronickou únavou očí. V důsledku toho mohou mj. trpět nedostatkem energie, poruchami učení, nesoustředěností.
Diskuse vyvolává „modré světlo“ vycházející z digitálních přístrojů a jeho vliv na poškozování sítnice i užívání náhlavních souprav pro virtuální realitu, které mnozí odborníci označují jako potenciální velké nebezpečí do budoucna. Značným problémem se ukazuje prudký nárůst případů cukrovky, která bývá největším důvodem slepoty v průmyslově vyspělém světě. Velmi negativní vliv na oči mají i další „epidemie“, za něž lze považovat například obezitu či vysoký krevní tlak.