Jak na to, abyste letos - tentokrát už doopravdy - zhubli, přestali kouřit nebo se konečně doučili angličtinu?

Vybírejte pečlivě

Především buďte opatrní už při samotném výběru svých předsevzetí. Měla by být co nejkonkrétnější. Když si řeknete "začnu cvičit", je to jenom abstraktní pojem, který nic neznamená. Raději si dejte předsevzetí typu "každé úterý budu chodit na aerobik a každý čtvrtek půjdu plavat".

  • Tak budete mít snadno pod kontrolou, zda ho opravdu dodržujete.

Zapisujte si to!

Když se budete moci ohlédnout za tím, co jste od začátku roku dokázali, dodá vám to spoustu elánu do dalšího snažení! V tomto ohledu vám neocenitelnou pomůckou bude deník nebo prostě tabulka, do níž si budete zapisovat své pokroky.

  • Uvidíte, že namalovat si do příslušného políčka hvězdičku (nebo cokoli jiného, co si vyberete) je nesmírně uspokojující.

Nežádejte od sebe příliš

Možná žijete v zajetí představy, že jediný způsob, jak dodržet předsevzetí, je zatnout zuby a vycepovat se k tomu násilím. Čerstvé vědecké studie však ukazují, že sebekontrolou bychom měli šetřit. Každému z nás je totiž dána jen v určitém limitovaném množství a pokud ji vyčerpáme, nějaký čas to trvá, než se znovu obnoví. Tak například, když si ráno nařídíte budík na půl šestou a přinutíte se jít plavat do bazénu, těžko pak po sobě můžete chtít, abyste celý den v práci dokázala vzdorovat bonboniéře, ze které ujídají vaše kolegyně.

  • Nemá smysl chtít po sobě příliš mnoho obtížných věcí najednou: chcete-li současně přestat kouřit, zhubnout, začít cvičit a ještě se učit anglicky, nejspíš vás čeká hned několik zklamání najednou.

Obklopte se lidmi

Jakékoli předsevzetí se vám bude dodržovat mnohem snadněji, pokud se obklopíte lidmi, kteří se pokoušejí o totéž - právě v tom spočívá úspěch podpůrných skupin na hubnutí nebo třeba Anonymních alkoholiků.

  • Pomůže vám i to, když o svém předsevzetí řeknete rodině nebo přátelům.

Naplánujte si také radosti a potěšení

Váš nový život by v žádném případě neměl být samá dřina a utrpení. Proto si nezapomeňte naplánovat také radosti a zážitky, jimiž se odměníte za vynaložené úsilí. Ale brzy, ne až v březnu, nebo až zhubnete pět kilo!

Nevzdávejte to

Když předsevzetí jednou porušíte, není to důvod hodit flintu do žita. Nejde přece o to, abychom při jejich plnění byli absolutně bezchybní a dokonalí, ale o to, abychom zlepšili svůj život!

  • A i nedokonale dodržované předsevzetí je rozhodně lepší než žádné.

Dělejte, jako byste "tam už byla"

Jakmile začnete žít v duchu svých předsevzetí, radujte se ze svého zdravějšího nebo krásnějšího já. Žijte tak, jako byste už byli v cíli, kterého chcete dosáhnout.

  • Zatímco na první shozené kilogramy, zlepšenou fyzičku nebo jiné hmatatelné výsledky si nějakou chvíli počkáte, dobrý pocit ze sebe můžete mít teď hned.

A jak jste na tom vy?