Až o několik odstínů dokážou zuby zesvětlit speciální bělicí zubní pasty, gely, pudry, pásky či pera. Jsou k dostání v drogeriích nebo lékárnách. Fungují na principu působení oxidačního činidla, které během procesu prostupuje zubní strukturou a odstraňuje usazené pigmenty. Přípravky se liší koncentrací této látky. Další možností jsou bylinky a jiní pomocníci z přírody. Co zaručeně funguje?

Křupavé ovoce a zelenina

Chroupejte mrkev, jablko, ale i okurku, květák, celer nebo hrušku. Žvýkání křupavé zeleniny a ovoce stimuluje produkci slin, které neutralizují škodlivé bakterie. Zároveň se zbavíte zbytků potravy, které zůstávají na vašich zubech a mohou způsobit skvrny.

Citrusová šťáva nebo kůra

Spolehlivým prostředkem pro vybělení zubů je citronová šťáva smíchaná se lžičkou soli. Kašičku naneste na zuby a vyčistěte hadříkem nebo hodně měkkým kartáčkem. Opakujte jednou týdně. Podobnou službu udělá i čištění zubů bílou pomerančovou nebo grepovou kůrou. Chrup masírujte tři minuty.

Bělicí enzym v jahodách

Mlsejte jahody. Obsahují totiž enzym, který je přírodním bělidlem. Můžete si také připravit domácí jahodovou bělicí pastu. Očistěte pár větších jahod a rozmačkejte je na kaši. Pro větší efekt do ní můžete přidat špetku jedlé sody či prášku do pečiva. Vrstvu této směsi naneste čistým zubním kartáčkem na zuby a ponechte pět minut působit. Poté důkladně opláchněte a na závěr si zuby vyčistěte běžnou pastou.

Hřebíčkový a kokosový olej

Bělicí účinky má čistý hřebíčkový nebo kokosový olej. Přidávejte si trošku do oblíbené zubní pasty, a to minimálně jednou týdně. Kokosovým olejem si můžete zuby masírovat. Nejenže budou bělejší, ale vrátí se jim i lesk.

Prášek ze šalvěje nebo bazalky

Bělicí účinek mají i listy šalvěje lékařské nebo bazalky. Usušte je a rozdrťte na prášek, který pak naneste na zuby a několik minut nechte působit.

Pasta ze sody a soli

Smíchejte dvě lžičky jedlé sody se stejným množstvím kuchyňské soli s vysokým obsahem jódu. Směs pak naneste na zuby a nechte zhruba dvě minuty působit. Soda zuby zpevní a zároveň odstraní skvrny na zubech. Používat sodu místo pasty ale můžete maximálně dvakrát do měsíce.

Co ještě můžete udělat?

*Po každém jídle si vypláchněte ústa čistou vodou nebo si vyčistěte zuby.
*Pravidelně používejte mezizubní kartáček nebo alespoň dentální nit.
*Mezi jídly žvýkejte žvýkačky bez cukru. Zvýšíte tím tvorbu slin, takže se čistí povrch zubní skloviny.
*Nekuřte a hlídejte si, co jíte. Chrup nejvíc zabarví perlivé barevné limonády, káva, čokoláda, cigarety, červené víno a černý čaj. Paseku mohou nadělat i antibiotika, po kterých sklovina zešedne.

Trik: Zuby rozzáří správná rtěnka
Zářivě bílé zuby jsou i otázkou správného výběru rtěnky. Ta s modrým podtónem pomůže potlačit nežádoucí žlutý odstín zubů. Modrý podtón se nachází v sytě červených barvách, ale i ve studených růžových a tzv. nahých (tělových) odstínech. A pozor! Jasně oranžové nebo teplé červené tóny naopak zažloutlé zuby zvýrazní.