Cvičení podle videa je skvělou alternativou pro všechny zaneprázdněné – díky DVD nebo YouTube si totiž můžete vytvarovat postavu a zhubnout v pohodlí domova. Tento způsob je populární zejména mezi ženami na mateřské dovolené, které nemusí shánět hlídání svých dětí. Mohlo by být cvičení ještě snadnější?

O samotě a pohodlně

Z vlastní zkušenosti doporučuji cvičit o samotě, tedy bez posměšných pohledů partnera nebo spolubydlících. Vyhnete se tomu, že místo soustředění se na správně provedené pohyby přemýšlíte, jestli nevypadáte při cvičení komicky. Proto si vyhraďte chvíli a místo, kde kolem vás nikdo nebude chodit a pronášet rádoby vtipné poznámky.

Místo umolousaného trika a vytahaných tepláků si pořiďte něco, v čem se budete cítit dobře. Sportovní tílko prostě nenecháte jen tak ležet ve skříni. Vyplatí se také investice do pomůcek: činky, podložka, overball nebo guma stojí jen pár stovek a vydrží vám na dlouhou dobu. A přece jen, cvičit s balíkem mouky místo činek nevypadá příliš vzhledně (pro začátek ale nic nezkazíte ani litrovými PET lahvemi).

S ohledem na zdravotní stav

Začínáte s cvičením? Nebo se chystáte na náročnější cviky? Poťte se před zrcadlem. Pak ale rada o slušivém oblečení a vhodných pomůckách platí dvojnásob! Zrcadlo vás jednak více motivuje, ale především díky němu kontrolujete, zda pohyby provádíte správně. I vy sami jste svým trenérem.

Cvičení vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu. Nemá cenu zbytečně přetěžovat tělo – zátěž můžete zvyšovat postupně, videolekce na sebe totiž často navazují. Pokud kojíte, vyhněte se cvikům na prsní svaly. Těhotné ženy musí vynechat posilování břicha a skákání. Jestliže nemáte jasno v tom, které cviky se pro vás hodí či nehodí, nebo vás některé dokonce bolí, určitě se co nejdříve informujte u svého lékaře, nebo ještě lépe fyzioterapeuta.

Vyberte vhodné video

Než začnete, vyhledejte si pečlivě vhodné video s kvalitním trenérem. Pouštějte si takové, které má dobré reference na internetu (leckdy také vysokou sledovanost na YouTube). Trenér by neměl zapomenout na úvodní zahřátí svalů ani na závěrečný strečink a během lekce by měl upozorňovat na možné chyby. Právě proto, že nad vámi trenér nestojí osobně, je ještě důležitější provádět cviky správně.

Z lekcí dostupných online můžeme doporučit videa trenérky Jillian Michaelsové a její programy formování postavy – například program 30 Day Shred se skládá ze třicetidenního tréninku, který tvoří tři úrovně po deseti dnech. Půlhodinový mix kardio cvičení s posilováním se hodí pro začínající i pokročilé. Na internetu kolují fotografie lidí před programem a po něm a výsledky jsou opravdu ohromující.

Pokud dáváte přednost józe nebo neovládáte angličtinu, zkuste lekce jógy na Kondice.cz. Zde také najdete třicetiminutové lekce hubnutí nebo cvičení speciálně zaměřená na bolesti zad či premenstruační syndrom.

Tipy, jak zefektivnit cvičení podle videa

  • Než začnete, doporučuji video nejprve zhlédnout nanečisto. Uvidíte, co vás čeká a jak správně provádět cviky. Při cvičení pak nebudete muset zastavovat, abyste se podívala, co vlastně trenér zrovna dělá.
  • Nezastavujte! Pokud lapete po dechu, dejte si maximálně pětivteřinovou pauzu a pak v mírném tempu pokračujte.
  • Zaměřte se na jídelníček. Mnohem lepších výsledků dosáhnete, když navíc omezíte sladkosti a večerní přejídání.

Přečtěte si také: Hubnutí bez práce: 6 tipů, jak se zbavit přebytečného tuku nebo Poradíme vám, které cvičení vám konečně pomůže k vysněné postavě!