Slunce je až do 20. dubna ve znamení Berana a poté se přesouvá do neméně rohatého Býka.

  • Beran je znamením zrodu života. Příroda se probouzí a energie začíná pomalu stoupat vzhůru.
  • Býk je znamením stabilizace, znamením vytrvalého a trpělivého postupu k cíli.

Beran je nesmírně impulzivní, je schopen se nadchnout prakticky pro cokoli. Ne vždy však zváží možné dopady a následky svých rozhodnutí. Býk je již mnohem méně divoký. Naopak nechá si spousty času na přemítání, než vysloví závěr. Také jeho cesta k úspěchu vypadá úplně jinak než u předchozího znamení. Býk se snaží dosáhnout vytyčeného cíle, i když jej třeba míjejí daleko zajímavější šance. Jednou se prostě rozhodl, a tak projde vítěznou bránou, byť by to za vítězství považoval pouze on sám.

  • Obě jarní znamení jsou ovšem dost horkokrevná.

Beran, kterému vládne planeta Mars, může mít se svojí agresivní složkou celou řadu problémů, než se mu podaří ji zkrotit a nastavit tuto energii konstruktivněji a smysluplněji. Býk se rozzuří párkrát za život, ovšem pak to stojí za to. Je to většinou následkem značné snahy vyhovět svému okolí, které jej mnohdy bezostyšně zneužívá. Býk se svojí trpělivostí ze sebe nechá dělat nesmírně dlouho „vola“, sebekontrola je značná, ale čeho bývá moc, toho je příliš.

  • Témata agresivity či naopak přílišné sebekontroly, přehnaně sebevědomého vystupování, návaly vzteku, výbušnosti na sebemenší podnět souvisí s disharmonií jater a žlučníku.

Jak mít zdravá játra

Žlučník a doporučení týkající se harmonizace tohoto orgánu jsme uvedli v měsíci březnu. Tento měsíc se zaměříme na játra. Směle je můžeme nazvat chemičkou těla. Játra filtrují krev od toxinů a mají pod kontrolou naše vnitřní prostředí. Když je zatěžujeme příliš, a to jak na fyzické úrovni, tedy nemírou v jídle a pití, či na úrovni emoční, mohou se ozvat. Ale protože játra vydrží opravdu hodně, ozve se většinou orgán jiný, který bychom si do souvislosti nedali.

A nemusí jit vysloveně o onemocnění, ale o určité oslabení, které se pak projeví například nekvalitními vlasy, lomivými a bez lesku, či jejich vypadáváním. Slabými, třepivými nehty či různými vyrážkami a alergiemi, bolestmi hlavy, bolestmi klubů, problémy s vazy, problémy se zrakem, potíž s trávením i vyprazdňováním.

  • Dá se říci, že játra mají v těle vliv více méně na vše, a tak je dobré využít jarní dobu k jejich detoxikaci a doplnění energie.

V tuto dobu se pokusíme eliminovat potraviny, které játrům dobře nedělají.

  • Patří sem tuky, vejce, maso, sýry, alkohol a chemie. Kúra by měla trvat minimálně tři týdny.
  • Po tuto dobu bychom měli popíjet bylinkové čaje, které pomohou vyloučit škodlivé látky.
  • Buď si můžeme zakoupit směs bylin na detoxikaci jater, či si vyrobit směs vlastní.
  • Blahodárně na játra a žlučník působí heřmánek, měsíček lékařský, zeměžluč, řepík, pelyněk pravý, pampeliška, krvenka, chmel, řebříček, mochna husí.

Žlučník je orgánem dutým, zatímco játra jsou orgán plný a velice hutný. Důsledkem nesprávné stravy či přemíry alkoholu a chemikálií může začít docházet k tvrdnutí.

Pokusíme se alespoň na tři týdny eliminovat tuky a nahradit je ve své stravě semínky.
Sezam, tykev, slunečnice, len. Zařadíme je pravidelně do své stravy. Můžeme obohatit zeleninové polévky, či je podrcená s mořskou solí přidávat dle vlastní fantazie.
Duben už je daleko bohatším měsícem na zelené výhonky, klíčky a stále ještě zařazujeme kvašenou zeleninu. Tu si buď zakoupíme či vyrobíme doma.

Recept na domácí kvašenou zeleninu

  1. Vezmeme libovolné množství zeleniny – mrkev, kedlubny, zelí, cibule, daikon, řepa, ředkvičky.
  2. Na kilo zeleniny dáváme cca 20 g mořské soli.
  3. Zeleninu nakrouháme a můžeme smíchat s kmínem či přidat trochu křenu. Propracujeme, až začne pouštět šťávu. Napěchujeme do nádoby a zatížíme.
  4. Necháme kvasit cca 3 až 5 dnů a poté přendáme do sklenic a uložíme do lednice.

Jak netrápit svá játra

Jaro je doba začínajících alergií. Ty mají velkou souvislost právě s játry. Obrana těla reaguje neadekvátně na běžný podnět. Tato skutečnost se však ponejprv odehrává na jemnějších úrovních našeho těla, a to v emoční sféře. Mnohdy reagujeme neadekvátně na běžné děje. Nemoc vzniká v okamžiku našich neadekvátních očekávání. Jsme ukřivděni a ublíženi tím, co nám tropí ostatní. Podle našich představ by se to mělo odehrávat rozhodně jinak. Trpíme tím, co kdo řekl a udělal, někdy trpíme ještě víc tím, co kdo neřekl a neudělal. Zkrátka trápíme svá játra. Míra našich představ a realita budou zřejmě vždy diferentní, pokud se nenaučíme brát život více radostněji a s humorem. Na přecitlivělost vůči životu je dobré nejen emoční, ale i fyzické otužování. Tudíž vzhůru do přírody na mladé kopřivy a všeliké další výhonky.