Život se nepřetržitě odvíjí ve třech základních procesech.

  • Zrod – stabilizace a zánik.

Každé ze znamení pomáhá spoluutvářet tyto hodnoty. Beran je znamením zrodu, Býk stabilizuje zrozený podnět ve hmotě a Blíženec se postará o to, aby příliš ustrnulé formy zanikly a vytvořilo se místo pro nové. Rak začíná novou etapu zrod-stabilizace-zánik, a to další formou, kterou je zrození lidského citu. Předchozí proces byl o vědomí vlastní identity a její integrace do hmotného světa. Stanovení hranic. Rak přináší světu již daleko subtilnější energie.

Pocity, dojmy, empatie

Znamení Lva tyto hodnoty rozvíjí dále a tím, že je to znamení stabilizace, hledá možnosti, jak zpracovat či dát tvar pocitům ve hmotě, v reálném světě. To se mu daří prostřednictvím umění, které dokáže vyjádřit nepřebernou škálu lidských emocí.

  • Červenec je měsíc, který dává výrazný prostor nejen našim emocím, ale právě kreativitě, tvorbě a vyjádření sebe sama prostřednictvím těchto počinů.

V každém z nás jsou zastoupena různá znamení zvěrokruhu. V našem osobním horoskopu v nich máme umístěny planety, tak jak stály ve chvíli našeho narození rozmístěné v astrologických domech a vzájemných aspektech. Tento počáteční stav dává zrozenci určitou dispozici, dynamiku a energii, skrze kterou si pak spoluutváří svou životní cestu.

  • Tématem nikoli jen červencovým, ale v této době aktuálním, je krevní oběh a cévní systém.

Na úrovni těla se jakékoli potíže s ním mohou projevovat pocity těžkých nohou, brněním, poruchami srdečního rytmu, pocením. Každé hmotné formě, která se uskuteční v realitě, předchází její myšlenka. Nejprve nás musí cosi napadnout, aby to posléze mohlo vzniknout.

Mysl, emoce a duchovno

Také fyzická úroveň naší bytosti, ta úroveň, která je hmatatelná a viditelná, má své další součásti a těmi jsou svět mysli, svět emocí a svět duchovní. Čím méně si věnujeme pozornosti v těchto našich oblastech, tím bolestněji se ozývá tělo.

Zabývat se svými pocity rozhodně není ztráta času. Naopak jednou za čas se určitá pocitová revize vyplácí. Z toho pak mohou pro nás vyplynout otázky typu:

  • Nakolik jsem ustrnul v některých záležitostech?
  • Nakolik jsem zajatcem minulosti a díky tomu mi uniká přítomnost? Nakolik jsem zajatcem svého ega?
  • A do jaké míry si to dokáži připustit?

Otázek na sebe sama může být nekonečné množství. Všude tam, kde se objeví slova jako strnulost, překážka, stagnace, neoblomnost, hromadění, je pravděpodobné, že nás tyto formy ať již vědomě či nevědomě ovlivňují a mohou dělat potíže našemu oběhovému systému.

  • Ten potřebuje být pružný, elastický, volný, plynulý. Stejně si to můžeme převést do našich myšlenek, emocí. Energie potřebuje volný tok, naši schopnost přizpůsobit se, změnit vnitřní postoj, umět pustit, neulpívat.

Křečové žíly

Lidská mysl mnohdy ulpí na něčem, co ji škodí, aniž je s to to rozpoznat.

  • Křečové žíly jsou ukázkou strnulosti, stagnace, neoblomnosti, neschopnosti zbavit se starých vzorců myšlení, nechat proudit krev – lásku volně bez zásahů ega.

Často je slyšet argument „křečové žíly jsou u nás v rodě, mám je po matce.“ Opět je to jen ukázka předávání chybných vzorců myšlení či chování z generace na generaci. Dcera opakuje stejné chyby jako matka, předtím babička…

Naše ego, které nám má sloužit jako ochranná bariéra, nás občas přeroste a uvězní nás, naše další části. To, co mělo být jistotou, se od určitého momentu stalo vězením. Dostáváme se pak do stavu chronického napětí, které se na vnější úrovni projevuje stresovými situacemi, složitými vztahy, nevhodnými partnery. Naše srdce se dostává do tenze, která naruší oběh a to se časem může projevit na kvalitě cév.

Občas se můžeme dostávat do situací, které po nás vyžadují smíření se s daným, byť pro nás třeba nevyhovujícím stavem. Přijetí a pochopení nesmírně ulehčí oběhovému systému. Naopak tvrdošíjné lpění na přežitých formách jej opět zatíží.

Čím můžeme svému srdci a oběhovému systému pomoci?

Určitě vyváženou stravou. Když je tělo zaplaveno kvasícím odpadem, jen složitě dodá krvi potřebné látky, protože má plno práce se zbavením se kyselého balastu.

Vše, co přeženeme, ať již je to jídlo, pití, zábava, práce, sport, má za následek přeplnění na úkor druhých strádajících složek člověka.

Vyrovnaností. Nemusíme být stoprocentní, ale své úkoly si udělat potřebujeme. V každé životní zkušenosti, kterou procházíme, je mnoho klíčů k naší osobnosti a mnoho informací, které potřebujeme integrovat. Rovnovážný stav aktivity a klidu bude našemu oběhu dělat dobře.

Z bylinek je to pak sléz a z drahých kamenů např. karneol, hematit, korál.

Tipy KAFE.cz

Rozhovor KAFE s ... Pohodu si s námi užívá kartářka Markéta Vostrá najdete zde.

Osobní stránky autorky jsou www.marketa-tarot.cz.