Projevy vyčerpání vitální energie jsou různé. Přes pestrou škálu fyzických, emočních i mentálních obtíží se protrpíme k poznání, že celý vesmír žije v cyklech, tudíž ani my je nemůžeme opomíjet. Naučit se vnímat cykličnost svého těla znamená vědět, kdy je čas na aktivitu a kdy na odpočinek, kdy je dobré být expanzivní a kdy je potřeba jít do svého nitra, kdy se o sebe aktivně starat, pěstit se a kdy je potřeba nechat tělo odpočívat.

  • Můžeme tedy rozšířit heslo „co si do zahrádky nasázíme, to nám tam roste“ a v jakou dobu sázíme, takové kvality je pak úroda.

Čemu se věnovat v lednu

Měsíc leden je dobou, kdy se nám prostřídá znamení Kozoroha se znamením Vodnáře a my zaměříme svou pozornost na tu část těla, která je v této době nejvíce vystavena oslabení, nerovnováze či onemocnění. V lednu se tedy budeme přepečlivě starat o močový měchýř. Právě nyní můžeme tento orgán a vše s ním související posilovat, čistit, hýčkat, a to nejen v jeho fyzické podobě, ale i v oblasti, která je v propojení s každým orgánem těla, a tou je oblast emocí.

Téma měsíce: močový měchýř

Močový měchýř vnímáme většinou pouze, když se dostaví nějaký výraznější zánět. Jeho nerovnováha či spíše nerovnováha meridiánu močového měchýře má za následek například bolesti hlavy, onemocnění kostí, ostreoporózu a samozřejmě i veškeré problémy související s vylučováním. Z hlediska krásy se pak nerovnováha či přímo onemocnění promítá především do kvality vlasů. Vlasy jsou bez lesku, lomivé, vypadávají. Je tedy jasné, že nepomůžou zázračné syntetické šampony, ale je potřeba vnímat projevy těla a brát je jako upozornění na vnitřní nelad.

  • Také naše vnitřní počasí, tedy nálada, přímo souvisí se stavem močového měchýře. Nerovnováha tohoto meridiánu, tedy energetické dráhy, má poměrně pestrou škálu v emočních projevech.

Jak si škodíme?

Absence životního smyslu, neschopnost dotáhnout záležitosti do cíle, strach ze selhání, nedůvěra v sebe, obava z ostatních, z jejich síly. Často se příliš srovnáváme s druhými či se hodnotíme jejich pohledem a měřítkem. Příliš si připouštíme jejich názor na nás a pak se dostáváme do koloběhu věčných mindráků z vlastní nedostatečnosti.

KAFE.cz zjistilo

  • V měsíci lednu můžeme tyto potíže řešit celostně tím, že se zaměříme jak na oblast fyzickou, tedy přímo na to, co pomáhá a posiluje močový měchýř, tak na oblast emocí.

Co dobrého udělat pro močový měchýř

Nejpodstatnější nejen pro močový měchýř, ale pro celé tělo, je přestat jíst chemikálie, syntetickou stravu a samozřejmě i jakékoli barvené, uměle ochucované nápoje. Již po velmi krátké době, ale to je u každého individuální proces, dochází k výrazné úlevě. Tělo nemusí analyzovat složitý chemický koktejl, který mu dopřáváme, a může se v klidu soustředit na každodenní, životně důležitou práci, a tou je obnova buněk.

  • Dodržujeme tedy pitný režim, ale nesmíme naopak přetížit ledviny nadbytečným příjmem tekutin.
  • Dáváme si ve své stravě pozor, zvláště v tomto měsíci, na nadbytek masa a kyseliny šťavelové (špenát, rebarbora). Krystalky mohou dráždit moč. měchýř, mohou se tvořit kameny.
  • Leden je ideální doba na vegetariánská jídla.
  • Pokud se dokážeme zříci alkoholu a kávy, opět tím v tomto měsíci výrazně prospějeme moč. měchýři. Samozřejmě nejen jemu.
  • Z bylinných čajů si můžeme dopřát šípkový čaj, zlatobýl celík, přesličku, břízu, bazalku. Na trhu je k dispozici množství bylinných směsí, které jsou namíchány v ideálních poměrech.
  • Pitnou kúru můžeme rozšířit o pití čerstvě vylisovaných zeleninových šťáv, a to především karotky s přidáním malého množství petržele nebo celeru.

Jídlo pro zdraví

Každému orgánu v těle je připisována určitá chuť. Každé naše jídlo by tedy nemělo sytit pouze žaludek a uspokojovat naše mlsné a často chybné návyky. Každý orgán by měl v rámci jídla dostat potravinu určité chuti. Močový měchýř a ledviny mají rády chuť slanou. To ovšem neznamená začít více solit. Naopak sůl používat ve velmi malém množství a pouze nerafinovanou. Mezi slané potraviny patří plody a rostliny moře. Pro naši zeměpisnou šířku to není sice přirozená, nám daná potrava, ale malé množství si v tomto období rozhodně dopřát můžeme. Z dalších potravin, které dělají dobře moč. měchýři, jsou to fazole Azuki, kukuřice, cibule, ječmenné kroupy, čínské zelí, karotka, švestky a brusinky. Zkuste je v lednu zařadit do svojí stravy a pozorujte účinky.

  • Nastolená rovnováha přirozeným způsobem, tedy jídlem, pitím, cvičením a spánkem, se nám projeví nejen na kvalitě vlasů a kostí, ale i v oblasti čelních dutin, mandlí, uší.

To jistě ocení všichni ti, co se dlouhodobě potýkají s nějakým chronickým problémem. Zde je ale nutné jít i do světa příčin a položit si několik souvisejících otázek. Močový měchýř má vyměšovací funkci. Voda uvolňuje, čistí, vyplavuje, takže....

Otázky pro nás na měsíc leden:

  • Ve které oblasti stagnuji, nechci upustit od navyklého?
  • Kde se ve svém životě cítím příliš v napětí?
  • Kde potřebuji uvolnit a doslova nechat vyplavat a poté odplavit své pocity?

Dlouhodobě potlačené emoce mohou v těchto oblastech vyvolávat opakované záněty moč. cest. To souvisí často s potlačovanou zlostí a hněvem na partnera. Opět pomáhá brusinková šťáva a teplé, ricinové obklady na podbřišek.

Vše pro krásné vlasy

Vlasy jsou korunou krásy. Ve své podstatě ale manifestací toho, jak náš organismus dokáže trávit a hlavně vstřebávat. Jak o ně pečovat?

  • Bylinky na obnovu a pěstění přirozeně krásných vlasů jsou: kopřiva, lopuch, podběl, petržel a rostlinka, které se říká „královna vlasů“ Eclipta Alba. Proti padání vlasů je vynikající užívat Pangamin a vtírat propolis.
  • Olejové zábaly jsou vhodné zejména pro suché vlasy (jojobový olej, ricinový olej).
  • Hydrataci vlasů nám zajistí také ve formě zábalu avokádo, banán či šťáva z aloe vera.
  • Podstatné je nalézt si vhodný typ přírodního šamponu, tedy s minimem syntetických látek.

A co uděláte v měsíci lednu pro sebe vy?